Blog

Új tanulmány indul: Erőt kaptunk – Egykor és most

Szeretettel hívunk, hogy tanulmányozz ismét a Szeresd Nagyon Istent online női Bibliatanulmányozó szolgálattal!
Új tanulmányunk címe: Erőt kaptunk – Egykor és most.
Kezdés: 2020. Július 13. (hétfő)
Befejezés: 2020. Augusztus 23. (vasárnap)
Tanulmányi idő: 6 hét

“Jézus azt parancsolta követőinek, hogy legyenek tanúi Jeruzsálemben, egész Júdeában és Samáriában, sőt szerte a világon mindenhol.(Apcsel.1:8)
Az Apostolok cselekedeteiben mindazokat a dolgokat megtaláljuk, amelyeket a tanítványok tettek tanúskodva az Ő életéről, haláláról és feltámadásáról.
Miközben megismerjük az elsőgyülekezetet, kreatív ötleteket meríthetünk ahhoz, hogyanhirdessük az evangéliumot és bátorítsunkmás hívőket. A könyvben nagyszerű bátorítást találunk nehéz időkre, mertláthatjuk, hogy az apostolok kitartottak az üldözés, a bebörtönzés, vagy akár a halál ellenére is.Hiszen ahogy az evangéliumot hirdetjük és tanítvánnyá teszünk minden népet, nekünk is kihívásokkal kell szembenéznünk hitünkben és igyekezetünkben. Az Apostolok cselekedetei bámulatos bátorításul szolgál mindannyiunknak,hogy nagyon szeressük Istent.”
(Idézet az Erőt kaptunk tanulmányi naplónkból)

Új tanulmányunk csoportos és egyéni módon is végezhető. A csoportos tanulmányozáshoz válaszd ki az alábbiak közül a számodra leginkább megfelelőt és az adott csoport alatti linkre kattintva tudsz jelentkezni.

– Nagycsoport – minimum 25 fő; heti 5 igevers tanulmányozása (Dominika)
Jelentkezés: https://www.facebook.com/groups/696626691158364/

– Közepes csoport 1. – maximum 25 fő, heti 3 igevers tanulmányozása (Magdi)
Jelentkezés: https://www.facebook.com/groups/894097297758592/

– Közepes csoport 2. – maximum 25 fő, heti 3 igevers tanulmányozása (Joli)
Jelentkezés: https://www.facebook.com/groups/1516770218494567/

– Közepes csoport 3. – maximum 25 fő, heti 3 igevers tanulmányozása (Györgyi)
Jelentkezés: https://www.facebook.com/groups/268416784248151/

WhatsApp csoportok – maximum 5-7 fő/csoport, heti 5 igevers. Előnye, hogy nincs szükség Facebook jelenlétre. Telefonszámmal lehet kapcsolódni a zárt csoportokhoz. A mobil applikáció letölthető a Play áruházból.
Jelentkezés: [email protected]

Egyéni tanulmányozási lehetőségek :
www.szeresdnagyonistent.hu – szolgálatunk hivatalos web elérhetősége
www.bible.com – applikácó, mely letölthető a Play áruházból
– Instagram/szeresdnagyonistent – rövidebb, képes, kivonatos közvetítése a tanulmányainknak
– Facebook/szeresdnagyonistent

Szeretettel várunk!

Meghívó az új tanulmányra

Drága Lányok!

Mindannyiunk életében vannak olyan nők, akiknek szükségük van barátokra, bátorításra, akik szeretnének növekedni hitben és akik vágynak arra, hogy mélyre ássanak Isten Igéjében.

Következő Bibliatanulmányunk Erőt kaptunk egykor és most címmel 2020. július 13-án indul.

Ismersz olyan keresztény hölgyet, aki szeretne növekedni hitben és szívesen lenne részese egy online keresztény közösségnek?

Ha igen, oszd meg vele az alábbi képet és hívd, hogy csatlakozzon hozzánk! Ha több ilyen nő is van a környezetedben, bátran hívd mindannyiukat!

Szeretettel várjuk őket!

Élethosszig tartó tanulmányozás

Ahogy tanulmányunk végére érünk, azért imádkozom, hogy ez a tanulmány ébressze fel bennünk a vágyat és a lelkes izgatottságot, hogy ássunk mélyre Isten Igéjében és növekedjünk Megváltónk megismerésében.

Sok ingyenes eszközről olvashattunk, beleértve a könyveket, kommentárokat, prédikációkat, amelyek segíthetnek nekünk a tanulmányozásunkban és áldásunkra váltak. Hozzuk ki a legtöbbet ezekből a lehetőségekből.

Még néhány dolog, amiről ne feledkezzünk meg:

Mindig kezdjük a saját megfigyelésünkkel. Használd a kérdéseket, amelyekről korábban szó volt ebben a tanulmányban, segíteni fognak neked abban, hogy a lehető legtöbb információt kivehesd az adott részből. Még az is segíthet, ha leírod ezeket a kérdéseket, és beleteszed a Bibliádba, hogy bármikor utánanézhess, amíg meg nem jegyzed őket.

Amikor elkezdjük tanulmányozni a Bibliánkat, ne felejtsük el, hogy a szövegnek egy konkrét jelentése, de sok alkalmazási lehetősége van. A te feladatod megtalálni ezt a jelentést a tőled telhető legjobb tudás szerint, ezért van az, hogy Isten Igéjének tanulmányozása kemény munka.

„Úgy tanulmányozom a Bibliát, ahogy az almát szedem. Először megrázom
az egész fát, hogy az érettek leessenek. Majd megrázok minden ágat, miután
megráztam az ágakat, megrázom a gallyakat és az ágacskákat is. Majd benézek
minden level alá… Megállok minden egyes versnél a Szentírásban és megrázok minden
egyes gallyacskát, hogy ha lehetséges valamennyi gyümölcs mindenképpen leessen.” (Luther Márton)

Miután leírtunk annyi megfigyelést, amennyit csak tudtunk, elvégeztük az értelmezés feladatát, megvizsgáltunk néhány kommentárt, megbeszéltük a szakasz jelentését más hívőkkel, meg fogjuk találni a módját annak, hogy alkalmazzuk a körülményeinkhez és a környezetünkhöz azt, amit megtanultunk. Az Ige tanulmányozásának nem az a lényege, hogy még több információval ellásson, hanem hogy átformáljon bennünket. Alkalmaznunk kell a tanultakat a saját életünkben.

Jerry Bridges ezt írta: „Miközben kutatjuk az Írásokat, engednünk kell, hogy az Írás is
kutasson minket, hogy megítélje a személyiségünket és vezessen.”

Isten Igéje kincs, de ezt nem mindig ismerjük fel. Hogyan változtatjuk meg a gondolkozásunkat? Hogyan tudnánk többre értékelni, mint bármelyik vagyontárgyunkat? Akkor, ha egyre jobban elkötelezzük magunkat vele. Minél többet olvassuk, tanulmányozzuk, írunk róla, imádkozunk vele kapcsolatban, megtanuljuk kívülről, annál inkább fogjuk értékelni és látni benne a kincset.

Íme, néhány tanulmányozási eszköz, amit a csapatunk értékesnek és nagy segítségnek tart Isten Igéjének tanulmányozása közben. Ezek közül néhány ingyenes, mások elérhetők az Amazon vagy más könyvkereskedéseknél. (Sajnos ezek a források nem érhetők el magyar nyelven, ezért a lenti felsorolás az angolul tudóknak lesz segítségére – a szerk.)

Kommentárok és egyéb források:

Legtöbben nem ismerjük egymást, szerte a világban élünk, különböző kultúrákban és különböző nyelveken beszélünk, de hasonló nehézségeink vannak és hasonlók a küzdelmeink. Nem ismerjük most egymást, de egy nap majd együtt fogjuk elkezdeni megélni az örökkévalóságot. Imádkozzunk egymásért, hogy Isten Igéjét minden más könyvnél nagyobbra tartsuk és általa még inkább tiszteljük az Biblia Istenét.

Jézusra nézve,

Forrás: https://lovegodgreatly.com/a-lifetime-of-study/
Fordította: Pfaff Mária
Kép: Vasadi Dubován Judith

Vezetői képzés indul

Szeresd Nagyon Istent Vezetői képzés indul jelenlegi és leendő csoportvezetők és társvezetők számára.

Szeretettel várunk minden jelenlegi vagy korábbi SZNI tagot, akit érdekel a vezetés és szeretne velünk tartani egyhetes képzésünkön.

Cím: Öröm a szolgálatban
Kezdés: 2020. június 29. (hétfő)
Befejezés: 2020. július 5. (vasárnap)
Képzés időtartama: 1 hét

A képzés ideje alatt egy korábbi tanulmányunk – Filippi – egyik témáján keresztül megnézzük hogyan találhatunk örömöt a szolgálatban és hogyan tudjuk alkalmazni a leírtakat saját helyzeteinkben.

Egyhetes tanulmányunk során többek között a következőkről lesz szó:
• Szolgálatunk története, küldetése, értékei, arculata és felépítése
• Vezetés
• Csoportvezető feladatai és csoportok összeállítása
• Problémák és konfliktusok kezelése
• Kegyelmi ajándékok

Jelentkezés: https://www.facebook.com/groups/262385845027321/

Szeretettel várunk!

A memoriterek szépsége

Életünk során számos dolgot megjegyzünk: recepteket, dalszövegeket, filmidézeteket, tájékozódási pontokat, vagy éppenséggel akár programozási kódokat. Rendszeresen raktározunk el az elménkben új információt. Mégis úgy fest, hogy rengeteg keresztény nehezen memorizál részleteket a Szentírásból. Úgy vélem, hogy ennek legfőbb oka az, hogy nem látjuk be, mennyire fontos is lenne ez.

De miért is fontos?

 • Arra vagyunk elhívva, hogy memorizáljuk Isten Igéjét.

A Kolossé 3:16 arra szólít fel minket, hogy „Krisztus beszéde és tanítása teljes gazdagságában éljen bennetek és közöttetek!” Az ige itt az „élni” szót használja: engednünk kell, hogy Isten Igéje bennünk éljen, ehhez pedig az kell, hogy mélységében tanulmányozzuk és gondosan őrizzük azt.

Az 5 Mózes 6:5-6 pedig így szól: „Izráel, szeresd az Örökkévalót, Istenünket, teljes szívvel-lélekkel és minden erőddel! Jól véssétek a szívetekbe, és gondosan őrizzétek meg, amit most parancsolok nektek!” Ahhoz ugyanis, hogy valamit a szívünkbe véssünk az kell, hogy először is az elménkben őrizzük meg azt, így felidézhetjük és elmélkedhetünk rajta anélkül, hogy ki kellene keresnünk. Ez Isten dicsőítésének egy formája a gondolataink segítségével.

 • Jézus is memorizálta az Írásokat.

Jézus folyamatosan az Írásokat idézte, ezzel demonstrálva, hogy rászánta az időt a tanulásra. A Máté 4-ben Jézus pusztai megkísértéséről olvashatunk. Ebben az időszakban Jézus folyamatosan a Biblia igazságaihoz ragaszkodott, és így védte ki az ellenség támadásait. Ha Jézusnak szüksége volt arra, hogy memorizálja a Szentírás egyes részeit, akkor bizony nekünk is jól jöhet! Persze bármikor kinyithatjuk a Bibliánkat is kikereshetjük bármelyik igeverset, de mennyivel harcra készebbek lennénk akkor, ha keresgélés nélkül, fejből tudnánk idézni őket?

„Szívemben őrzöm szavaidat, mint rejtett kincseket, nehogy vétkezzem ellened!(Zsoltárok 119:11)

 • Ez a tevékenység megváltoztatja azt, ahogyan beszélünk.

„Mert azt mondja ki az ember, amivel tele van a szíve.” (Máté 12:34b)

Mi az, ami kijön a szánkon? Panaszkodás? Harag? Pesszimizmus? Ha ezekről beszélünk, az annak a jele, hogy Isten Igéje nem él bennünk teljes gazdagságában, mivel a száj azt szólja, amivel telve van a szív. Ha a szívünk Isten Szavával van tele, akkor gyakrabban beszélünk Róla. Róla szólnak majd a beszélgetéseink a gyermekeinkkel és egymással, sőt, ez hatással lesz majd arra is, ahogy a körülményeinkről vagy másokról vélekedünk.

És még hosszan sorolhatnánk az érveket amellett, hogy mennyire fontos és áldásos dolog Isten Szavát a szívünkbe rejtenünk. Most azonban inkább beszéljünk arról, hogy hogyan tehetjük ezt meg. Számos módja van az igeversek memorizálásának. (Szinte biztos, hogy ebben telefonos alkalmazások is a segítségünkre lehetnek. Ha esetleg tudtok ilyenekről, osszátok meg velünk  a kommentek között.) Azonban hadd mutassak be egy módszert, amely nekem bevált.

A How to Successfully Memorize and Review Scripture [A Szentírás sikeres memorizálása és átismétlése] című könyvében Ron Hood az alábbi módszert ajánlja:

„Ha megvan az igevers, akkor az első napon 25, a második napon 20, a harmadik napon 15, a negyedik napon 10, az ötödik napon pedig öt alkalommal ismételd meg. Ezután 45 napon keresztül ismételd el naponta egyszer. Ha ezzel is megvagy, hét héten keresztül mondd el hetente egyszer, majd havonta egyszer.

Ez ugyan egy lassú folyamat, de így biztosak lehetünk benne, hogy az adott igevers kellően bevésődik. Néha igeverseket ragasztok a fürdőszobatükörre, és készülődés közben párszor elismétlem őket. Ugyanígy kiragasztok párat a konyhában, a számítógépemre, vagy olyan helyre, ahol dolgozok. Sőt, a zuhanyfülkénkben egy 3×5-ös műanyag tasak is fel van ragasztva, hogy pár percig zavartalanul memorizálhassak.

Egy dolgot azonban észben kell tartanunk: a Bibliatanulmányozáshoz hasonlóan az igeversek memorizálásához is időre és kemény munkára van szükség. Nem tudjuk levágni az utat, és ez nem is baj, mert ez olyasvalami, ami igazán megéri a fáradságot. Mi lenne, ha idén célul tűznénk ki, hogy több igeverset tanulunk meg? Sőt, mi lenne akkor, ha idén nem csupán igeverseket tanulnánk meg, hanem egész fejezeteket, vagy akár egész könyveket Bibliából? Ahelyett, hogy megrettennénk a kemény, lassú munkától, amellyel Isten Igéjének megtanulása jár, inkább vágjunk bele, és kötelezzük el magunkat arra, hogy szívünkbe rejtjük az Ő Igéit.

Jézusra nézve,

Forrás: https://lovegodgreatly.com/the-why-of-memorization/
Fordította: Szabó Anna
Kép: Vasadi Dubován Judith

Új tanulmány indul! Erőt kaptunk egykor és most – Könyvrendelés

Drága Hölgyek!

Online letölthető anyagaink mellett tanulmányaink könyvbe fűzve is megjelennek.

A könyv az online naplónál bővebb tartalmú, stílusos, és egyedi lehetőséget biztosít arra, hogy a tanulmányozásunk alatt kapott gondolatainkat és jegyzeteinket időtálló formátumban megőrizzük. Igazán hasznos és örömteli részese lehet napi csendességünknek. A könyv kis méretű (A5), táskánkban is elfér, így bárhová magunkkal vihetjük. Sőt ajándéknak is kiváló.

Új tanulmányunk – Erőt kaptunk – könyve megrendelhető az alábbi linken: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQOSugJQv5hQJD0_Ct5NxFEjHQsO0xdgdH2UioJdIwIfcI4w/viewform

A könyv ára 1900 Ft + postaköltség sima levélküldemény esetén Magyarország területén belül. A könyvek személyes átvételére a koronavírus miatti korlátozások ideje alatt nincs lehetőség. További információk a könyvrendelés linkjén találhatók.

Rendelés határideje: 2020. július 5. (vasárnap)

A közös tanulmányozás 2020. július 13-én (hétfőn) kezdődik majd a csoportokban. Erről hamarosan tájékoztatunk benneteket.

Szeretettel várjuk megrendeléseiteket!

Isten Szavát imádkozni

„Legyen kedvedre való
    minden szavam és gondolatom,
    ó, Örökkévaló, Kősziklám és Megváltóm!” –  Zsoltárok 19:14

A keresztyén ember életében a legfontosabb könyv a Biblia. Benne megtalálhatjuk Istent és rajta keresztül az örök életet. Hisszük, hogy az imádság nagyon fontos. Így tudunk beszélgetni Istennel. Imáinkban megbánjuk bűneinket, dicsőítjük Őt és elé visszük szükségeinket.

Mi történik, ha állhatatosan imádkozunk és forgatjuk az Írást? Miben változik az életünk, ha ezt a két fegyvert együttesen használjuk az ellenség mesterkedései ellen minden nap (Efézus 6:17–18)? Ben Patterson ’God’s Prayer Book: The Power and Pleasure of Praying the Psalms’ (Isten imádságos könyve: a zsoltár imádság ereje és öröme) leír egy technikát arra, hogyan imádkozhatunk az Írással, hiszen Isten Szavának bármely részét használhatjuk erre.

Patterson szerint három célra lehet használni az Írást: örvendezésre, bűnbánatra és kérésre.

Ha olvasol egy igeverset vagy egy szakaszt, válaszolj erre a három kérdésre:

 1. Hogyan örvendezhetek (vagy adhatok hálát, dicsérhetem Istent), azért amit olvastam?
 2. Felfedi életem olyan bűneit, amit még meg kell bánnom?
 3. Mit kérhetek az igevers fényében?

Vegyük például a mai IMÁK verset:

Legyen kedvedre való
              minden szavam és gondolatom,
            ó, Örökkévaló, Kősziklám és Megváltóm!
Zsoltárok 19:14

Az igevers fényében válaszoljuk meg a három kérdést!

 1. Hogyan örvendezhetek (vagy adhatok hálát, dicsérhetem Istent), azért amit olvastam?
  Hálás vagyok és dicsérem Istent azért, mert Ő az én kősziklám. Megbízható és szilárd, s noha én változok, Ő sosem teszi. Dicsérem Őt, mert Ő az én Megváltóm, aki megmentett engem, azért, mert Ő így akarta.
 2. Felfedi életem olyan bűneit, amit még meg kell bánnom?
  A szavaim, és ahogyan kimondom őket, nem mindig elfogadhatóak Isten szemében és ezt bánom. Meg kell bánnom azt is, hogy a szívem nem mindig tiszta, igaz, szeretetteljes vagy jóra törekvő (Filippi 4:8).
 3. Mit kérhetek az igevers fényében?
  Kérem, hogy Isten segítsen kontrollálni a szavaimat és a gondolataimat. A Lukács 6:45 szerint azt mondja a száj, amivel csordultig van a szív, ezért imádkozom, hogy Isten munkálkodjon azon, hogy a szívem egyre inkább hozzá hasonlítson.

Ezen kérdések akár írásban, akár szóban történő megválaszolása után, a válaszokat imádsággá alakíthatjuk.

Ha az Ige versein vagy részletein keresztül imádkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az imáinkat Isten Szava alakítja. Segít, hogy ne mi, hanem Isten legyen az imáink középontjában. Könnyű rászokni arra, hogy kérünk Istentől, ahelyett, hogy bűnbánatra vagy dicsőítésre (azért Aki, és azért, amit tesz) szánnánk az időnket.

Gyors figyelmeztetés: Előfordul, hogy csupán egy vers alapján nem tudunk imádkozni. Ha egy Dávid királyról szóló szakaszt olvasol, akkor valószínűleg több kell egy versnél ahhoz, hogy megértsd az Ige üzenetét. Ezt láttuk az elmúlt hetekben is, amikor arról gondolkodtunk, hogyan lehet helyesen tanulmányozni és alkalmazni az Igét. Ne ragadjuk ki Isten Szavát a kontextusából! Az Íráson keresztüli imádkozás az alkalmazás egy lépése, amit meg kell, hogy előzzön annak tanulmányozása és óvatos értelmezése.

Bízom benne, hogy az Íráson keresztüli ima elmélyíti imaéletedet és növeli benned az Isten Szava iránt érzett szeretetet.

Jézusra tekintve,

Forrás: https://lovegodgreatly.com/praying-gods-word/
Fordította: Szabó Eszter
Kép: Gergely Csilla

Az alkalmazásról alkotott elképzelésünk újragondolása

Ezen a héten megnéztük alaposabban Isten Igéjének alkalmazását. Ma szeretném, ha még jobban megvizsgálnánk a teológiai elméleteket és a gyakorlati tevékenységeket.

Két dolog van, amit egy szöveg megmutat. Vagy tanít valamit amit tudnod kellene, vagy elmond valamit amit tenned kellene.

Amit tudnunk kell:

Amikor a gyakorlati alkalmazásra gondolunk, gyakran arra gondolunk: „Mit kellene tennem?” Nem minden igerész szól arról, hogy mit kellene tennünk. Sok igerész arra mutat rá, hogy mit kellene gondolnunk.

Gondolkozásmódunkat meg kell újítanunk (Róma 12:2) és ez úgy történik, hogy megtanulunk jól gondolkodni. A gondolataink befolyásolják beszédünket és tetteinket. Ha nem jól gondolkodunk Isten jóságáról például, az hatással lesz arra, ahogyan beszélünk Istenről és a körülményeinkről. Hatással van arra, hogy milyen tanácsokat adunk másoknak a küzdelmeik során és hatással lesz arra, hogy mit teszünk egy adott esetben. A helyes gondolatok helyes élethez vezetnek. A gyakorlati alkalmazás néha azt jelenti, hogy biztosak vagyunk abban, hogy helyesek a gondolataink Istennel, a bűnnel, magunkkal és a világgal kapcsolatban.

Íme néhány kérdés, amit végiggondolhatunk:

 • Mit mond ez a rész Isten jelleméről (mindenható, jó, türelmes, igazságos, szent)?
 • Mit mond ez a rész Isten tetteiről (uralkodik, megbocsát, ítél, hall, szeret)?
 • Mit mond ez a rész a világban vagy bennem lévő bűnről?
 • Milyen reménységről beszél ez a rész?

Amit tennünk kell:

Néhány könyv és igerész sokkal egyértelműbben alkalmazható az életünkre, mint a többi. Jakab levele például egy nagyon gyakorlati könyv arról, hogy mit kellene tennünk, és hogyan kellene élnünk. A törvényekkel kapcsolatos könyvek (Mózes harmadik és ötödik könyve) vagy néhány prófétai könyv (Jeremiás, Ezékiel, stb.) esetleg nehezebben emészthető. Amikor egy olyan verssel találkozol, ami tettre hív, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

 • Mit mond ez az igerész, mit ne tegyek?
 • Mit mond ez az igerész, mit kezdjek el tenni?
 • Milyen hazugságot hiszek el, amit ez a rész megvilágít?
 • Hogyan tudja ez a rész segíteni az imaéletemet?
 • Hogyan eredményezheti Isten dicséretét ez a szakasz?
 • Hogyan tudnám ennek a résznek az igazságait megosztani másokkal?

Ne ugorj át azokon a részeken, amelyek nem mondják meg egyértelműen, hogy mit tegyél, vagy mit ne tegyél. Keresd az igazságokat, amelyek megújítják értelmedet és segítenek, hogy még jobban szeresd Istent.

A mai nap végén szánj néhány percet a fenti kérdések megválaszolására a mai olvasott igék alapján (Zsoltárok 119:9-16).

Jézusra nézve,

Forrás: https://lovegodgreatly.com/reframing-our-mindset-around-application/
Fordította: Pfaff Mária
Kép: Vasadi Dubován Judith