Átformálva

Julie McIlhatton

Adtak-e már valaha neked becenevet? Becenevet kaphatsz azért, mert tettél valamit, a kinézeted miatt, a vezetékneved miatt, vagy hogy megkülönböztessenek azonos nevű emberektől. Jánosról gyakran Bemerítő Jánosként beszélnek. Ez segít abban, hogy megkülönböztessük őt más Jánosoktól, legfőképpen János tanítványtól. Jánosnak azért adatott ez a becenév, mert ő a bemerítésről lett híres.

Lukács evangéliumának a kezdetén váltogatják egymást a Jánosról és Jézusról szóló történetek. János születésének ígéretével kezdünk, majd Jézus születésének ígéretével, ezt követi János születése, majd Jézus születése és bepillantást nyerünk a 12 éves Jézus életébe is. Ekkor a történet visszatér Jánosra, aki felnőttként a pusztában él a Jordán folyó mellett.

János pontosan azt tette, amit Ézsaiás, Gábriel angyal és Zakariás prófétált róla. Utat készített Jézusnak, tanította az embereket, akik kimentek hozzá a bűnbánatról, a bűnök bocsánatáról és a megbocsátást követő megváltozott életről. János a belső változás külső jelképeként merítette be az embereket.

Az emberek Krisztus eljövetelét várták – Isten Kiválasztottját, aki megígértetett az Ószövetségben. Elkezdtek gondolkodni, vajon János a Krisztus? János világosan kijelentette, hogy nem ő volt az. De János azt is tudatta velük, hogy Krisztus jönni fog. Hatalmasabb lesz Jánosnál és Szent Szellemmel és tűzzel keresztel majd. János azt mondta, hogy ő Krisztus saruját levenni sem volt méltó. Piszkos lábakat megérinteni a házban lévő legalacsonyabb rendű szolga feladata volt és János nem tartotta magát méltónak még erre sem Jézusért.

János egyáltalán nem gondolta, hogy ő fogja bemeríteni Jézust. Máté Jézus bemerítésének leírásába foglalja azt, ahogy János próbálja megelőzni Jézus bemerítését, ezt mondva: „inkább nekem lenne szükségem arra, hogy bemeríts, mégis te jössz hozzám?” (Máté 3:14)

Gondoltál már arra, hogy Jézus miért merítkezett be? Nem volt megbánásra való bűne.

A keresztségében Jézus bemutatta, hogy miért jött. Magára vette a bűneinket és kifizette a tartozásunkat. Ő a mi megváltásunk, Az, aki eljött, hogy megmentsen minket.

Válaszul megnyílt a Menny, a Szent Szellem leszállt Jézusra, az Atya pedig kifejezte szeretetét és gyönyörködését Fiában. Micsoda látvány! – csodálatos Istenünk, három az egyben és egy a háromban! Isten olyan csodálatosan nagyszerű!

Isten úgy teremtett bennünket, hogy személyes kapcsolatunk legyen Vele, ahogy az Atya, a Fiú és a Szent Szellem mindig is tökéletes kapcsolatban voltak. Istennel való kapcsolatunkat mégis megszakította a bűn. Jézus – a Fiú Isten emberi testben – azért jött a földre, hogy megmentsen minket!

Mi legyen hát a válaszunk Jézus bűnbocsánatának eme hatalmas ajándékára? Bemerítő János azt mondja nekünk: „A tetteitekkel bizonyítsátok, hogy a gondolkodásotok és az életetek valóban megváltozott!” (Lukács 3:8). Mindaz után, amit Isten tett értünk, hogyan maradhatnánk változatlanul? Hogyan élhetünk ugyanúgy tovább? Nem tehetjük! Életünknek gyümülcsözőnek kell lennie, engedve a Szent Szellemet, hogy megteremje az Ő gyümölcseit: a szeretetet, örömöt, békességet, türelmet, kedvességet, jóságot és önuralmat.

Megváltozott életünk is bizonyság másoknak. Részesei lehetünk Isten megváltó tervének, hogy megmentsen embereket minden nemzetből, nyelvből és törzsből, azáltal, hogy elmondjuk másoknak is a Jó Hírt! János sokak életét látta megváltozni Isten által, és szemtanúja lehetett Jézus bemerítésének csodálatos jelenetének is. Kérd Istent, hogy irányítsa a szavaidat és a tetteidet, ahogy törekszel Őt dicsőíteni a benned élő Szent Szellem által!

„A jó föld esete pedig azokat jelképezi, akik Isten üzenetét jó és őszinte szívvel befogadják, megőrzik, és türelmes állhatatossággal jó gyümölcsöket teremnek.” Lukács 8:15

Forrás: https://lovegodgreatly.com/transformed-2/
Fordította: Gál Ruth
Kép: Vasadi Dubován Judith

Julie McIlhatton a gyönyörű Észak-Írországban él szerető férjével és két csodálatos fiával. Áldásnak tekinti, hogy teljes idejű anyuka lehet és a gyülekezetében számos szolgálatból kiveszi a részét. Szabadidejében filmet néz, társasjátékozik vagy sétálni indul (már ha éppen nem esik!). Szeret mindenféle zenét hallgatni, és lenyűgözi, hogy a megfelelő zene milyen könnyűvé teszi az olyan hétköznapi feladatokat is, mint a takarítás. Égetően tudatában van annak, hogy Isten érdemtelenül árasztja rá szeretetét és kegyelmét. Ezért is keresi a lehetőséget, hogy megdicsőítse Őt és örökké vele legyen.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .