A fordulópont

Lyli Dunbar

Majdnem két évtizeden át középiskolában tanítottam angolt és a napom nagy részét azzal töltöttem, hogy tinédzserekkel történeteket olvastam. Készítettem egy összefoglalót a tanítványaimnak, hogy megismerjék egy nagyszerű történet főbb elemeit. Utána közösen elemeztük a cselekményt, megnéztük a fő momentumokat és megbeszéltük, mi tette emlékezetessé a történetet.  Egy jól megírt történet magával ragad és elgondolkodtat arról, hogyan változtathatják meg a döntéseid a sorsodat. 

Isten írja a legjobb történeteket. József története reményt ad nekem, mikor az életem nem várt fordulatot vesz. Isten egy megtört családot választott, melyet szétszakított az irigység és az önzés, hogy megváltást hozzon mindannyiunknak. Látom, hogy az ellenség hogyan akart viszályt és káoszt teremteni, de Isten a szívszorító szerencsétlenséget győzedelmes helyreállítássá változtatta. Ahogy József története is jól végződött, szeretném hinni, hogy az én bonyolult helyzetem is megoldódik.

Konfliktus nélkül egy történet ellaposodik. A főszereplőnek kell egy megoldandó probléma vagy leküzdendő akadály. Ezzel könnyű egyetérteni, ha egy könyvet olvasok, de nehéz elfogadni, mikor a saját életemről van szó. Ilyenkor letérdelve kérem Istent, hogy fordítson a dolgok állásán és adjon nekem boldog végkifejletet. 

Talán éppen most történt tragédia a családodban. Azért imádkozom, hogy József életének tanulmányozása bátorítson, hiszen Isten még nem fejezte be a történeted megírását. Eljön a fordulópont a te életedben is és Istené lesz a dicsőség. Józsefhez hasonlóan talán te is olyan helyre kerültél, amelyre sosem számítottál, de soha nem vagy egyedül. Isten az a hős, aki mindig harcol érted és Ő soha nem fog elhagyni téged. 

József története azt tanítja nekünk, hogy Isten látja a fájdalmunkat. Az ellenség mesterkedései nem tudják meghiúsítani a tervet, melyet az életünkre készített. Nem számít, merre sodor bennünket az élet, végül Isten győz.

A kedvezőtlen eseményekre adott reakciónk a megváltás felé vezetheti a környezetünkben élőket. József soha nem adta meg magát a keserűségnek. Kitartott a nehézségek közepette és bízott Istenben, hogy Ő a megfelelő időben fordítani fog az események menetén és újraírja a történetét. Válasszuk mi is ezt a hozzáállást az életünkben: 

Ahelyett, hogy ragaszkodnánk a saját elképzeléseinkhez, elfogadhatjuk Isten akaratát. Elzárkózás helyett kegyelmet mutathatunk és asztalunkhoz invitálhatjuk az ellenségünket. Választhatjuk azt ma, hogy harcolunk a megváltásért ott, ahol az ellenség megpróbált viszályt szítani. Józsefhez hasonlóan nemet mondhatunk a bosszúra és Istenre bízhatjuk az ítéletet és helyreállítást.

Ebben a történetben Isten kegyelme hatással volt minden eseményre. Egyetlen szereplő sem volt javíthatatlan. A fordulópont akkor jött el, amikor Júda és testvérei végre elismerték bűnüket és önzőségüket. József addig ellenséges testvérei alázatosan a földre borultak és bocsánatért esedeztek. Felismerték, hogy nem menthetik meg magukat. Isten szerencsére pont oda helyezte a testvérüket, ahol közbenjárhatott értük.

A megváltásnak ez a gyönyörű története előrevetíti Krisztus még nagyszerűbb történetét. Isten megváltási tervének részeként Jézus emberré lett és a Földre jött, hogy megmentse a bűnösöket. Megváltónk hihetetlen elutasítással és üldöztetéssel szembesült, és értünk áldozta életét. De kitartott egész végig, mert azért harcolt, hogy mindannyiunkat megmentsen.

Isten megváltoztatta a történelem legsötétebb napját, amikor Jézus legyőzte a halált. Egy történet sem túl sötét Istennek. Ha bízunk abban, hogy Isten kezében tartja az életünket, akkor várakozással tekinthetünk a jövőbe. Történetünk vége mindig sokkal nagyszerűbb lesz, mint amit el tudtunk képzelni. 

Barátom, a történeted biztonságban van Isten hatalmas kezében. Ő mindig fordít a dolgok állásán és megmenti az Ő szeretett gyermekeit. 

Forrás: https://lovegodgreatly.com/the-turning-point/
Fordította: Kovács-Horváth Judit
Kép: Vasadi Dubován Judith

Lyli Dunbar szeret a férjével karaokezni a kocsiban, elmélyedni a Bibliatanulmányozásban a lányokkal, és egyszerre 12 könyvet olvasni.  Író, előadó, és mentor, akinek legégetőbb vágya, hogy megismerje Jézust, és megismertesse Őt másokkal.  Keresd meg őt a lylidunbar.com oldalon, ahol elegendő üzemanyagot találsz majd az erdőtűz intenzitású hithez.  Lylit továbbá megtalálod FacebookonInstagramon, és Pinteresten is.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .