Jobb, mint a miénk

Crystal Stine

József története bátorító példája annak, hogy Isten tervei jobbak a mieinknél, még akkor is, ha nem értjük, hogy éppen mi történik.

József álmokat látott, szó szerint arról, hogy mit tervez Isten az életére nézve. Megálmodta, hogy vezető lesz, hogy még a bátyjai is meghajolnak előtte. Nem csoda, hogy a családjának nem tetszett a gondolat. De az út, ami elvezetett addig, nem olyan volt, mint ahogy József remélte: kútba vetették, eladták rabszolgának, hamisan vádolták és bebörtönözték. Az Isten iránt érzett szeretete miatt azonban József hűségesen szolgált és dolgozott és dicsőséget hozott ezzel Istennel. József pedig végül meglátta, hogy Isten betartotta az ígéretét.

Józsefnek minden oka megvolt a kétségbeesésre. A testvérei eladták rabszolgának, hamisan vádolták és igazságtalanul bebörtönözték. Ehelyett azonban kihasználta azokat a lehetőségeket, amiket Isten adott neki és hűségével dicsőítette az Urat. Bízott Istenben, keményen dolgozott és megmaradt a meggyőződésében. Isten pedig megáldotta Józsefet, nem azért, amit tett, hanem, hogy teljesítse József őseinek: Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak tett ígéretét.

Az út során József kapcsolatba került másokkal, használta a talentumait és istenfélő ember lett. Ha siettetjük, hogy a terveink és az álmaink a saját időbeosztásunk szerint valósuljanak meg, akkor lemaradhatunk azokról a lehetőségekről, amiket Istentől kapunk a tanulásra, a növekedésre és a kapcsolatteremtésre.

Egyik álmom sem úgy vált valóra, ahogyan azt elképzeltem. Isten fordulatos utakon vezetett engem, ahogy Józsefet is, az Ő dicsőségére, nem pedig az én kényelmemre.

Amikor úgy tűnik, hogy az álmaink kisiklanak, csábító, hogy a magunk kezébe vegyük az irányítást. A csalódottságunk elől kötelességekbe menekülünk. Elolvasunk egy hasonló szakaszt a Bibliából, és arra gondolunk: „Milyen könnyű volt Józsefnek, hiszen végül minden összeállt”. Isten azonban nem fejezte e a munkálkodását Józsefnél, hanem elküldte nekünk Jézust, hogy megszabadítson minket. Isten folyamatosan alakítja az utat, az ösvényt, a kerülőt, amivel elvezethet minket arra a helyre, amit nekünk tervezett. Rendületlenül felhasznál minden próbát és kísértést, hogy felkészítsen bennünket terveire. Minden áldás tőle jön és Ő hűségesen, a megfelelő időben jutalmazza népe engedelmességét. Ő az egyetlen, aki nem változik és aki jó ajándékokat ad nekünk (Jakab 1:17).

Ha visszanézünk arra, hogy Isten mi mindent tett az életünkben, akkor reményre és békére lelhetünk abban, hogy meglátjuk mi mindent képes kihozni Isten abból, ami számunkra kerülőútnak látszik. Ha mindezeket megtette Józsefért, vajon mi mindent tesz a mi életünkbe? Többet, mint amit el tudnál képzelni.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/better-than-our-own/
Fordította: Szabó Eszter
Kép: Vasadi Dubován Judith

Crystal Stine a szerzője a Szent sürgölődés (Holy Hustle) és A kiáltó „kell” lecsendesítése (Quieting the Shout of Should) c. könyveknek, országszerte tart csoportoknak előadásokat, és ő a gyülekezet kommunikációs igazgatója. Kapcsolatba léphettek vele online itt, a Youversion alkalmazásban pedig belekukkanthattok első könyvébe, a Szent sürgölődésbe egy ingyenes 10 napos olvasóterv keretében, és megtalálhatjátok őt az Instagramon is. Crystal Pennsylvaniában él a férjével, Mattel és a lányukkal, Madisonnal.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .