Ne add fel!

Crystal Stine

A lányommal az iskola előtt ültem egy futball edzés után. Mindkettőnket megviselt és frusztrált a meccs eredménye és egyre csak azt sorolta, hogy mi mindent csinált máshogy, mint tervezte. Nagyon átfogó lista volt, onnantól, hogy felvette a mezt, odáig, hogy a pálya hepehupás volt, a bírói vezetés gyenge és az ellenfél játékosai lökdösődtek. És mindegyik mondata így kezdődött: „Nem igazságos, hogy…”

Bármennyire is egyetértettem az álláspontjával, eszembe jutottak az edző szavai. Játék közben, amikor a lányok már frusztráltan és sértődötten ültek a padon, az edző néhány kedves, de határozott szóval fordult feléjük. Azt mondta, hogy az igazságtalanságokat hibáztatva sosem fognak fejlődni, sem játékos, sem csapat szinten. A bíró sosem fog mindent igazságosan megítélni. Nem lehet megváltoztatni az ellenfél játékstílusát. Úgyhogy ahelyett, hogy az energiájukat és az érzelmeiket arra irányítanák, amin nem tudnak változtatni, az edző arra bátorította őket, hogy arra figyeljenek, amin tudnak.

Sosem könnyű megmondani a gyermekednek, hogy az élet nem igazságos, de már eleget láttam ahhoz, hogy tudjam, nem csak ez fog neki csalódást és frusztrációt okozni. Az embereknek vannak kedvenceik, az osztálytársak érdemtelenül learathatják a babérokat, mást léptetnek majd elő a munkahelyen – és ennyi már elég is lehet ahhoz, hogy fel akard adni.

Biztos vagyok benne, hogy József testvérei is éltek át „ez nem igazságos” pillanatokat, miközben végignézték, hogy az öccsük milyen kiváltságos bánásmódban részesült. Már önmagában azzal is nehéz lehetett együttélni, hogy az apjuk egyértelműen Józsefet szerette a legjobban és akkor most még jönnek az álmok is, amik azt vizionálják, hogy egy nap majd az egész család leborul előtte. Ez már igazán túl sok volt. Olvasni fogunk arról, hogy mérgükben hogyan cselekedtek a testvérek, de már most egyértelmű, hogy inkább az okot akarták megszüntetni és nem a hozzáállásukon változtatni.

Isten előkészítette az utat, amely elvezetett ahhoz, hogy Józsefre sokkal több bízatott, mint amit az álmai sugalltak. József volt az az ember, aki élet és halál közé állt egész Egyiptom javára és Isten olyan helyre helyezte, ahol meg tudta védeni és fel tudta készíteni a népét a közelgő éhínségre. Ahhoz, hogy ez a terv kibontakozzon, sokéves áldozatra és hűségre volt szükség József részéről a kis dolgokban is, mielőtt Isten neki adta volna, amit ígért.

„Aki hűségesen gazdálkodik a kevéssel, arra sokat is rá lehet bízni. De aki hűtlenül kezeli a keveset, az akkor is csalni fog, mikor sokat bíznak rá.”Lukács 16:10

Az élet nem igazságos, de a mi Istenünk az, és bízhatunk Benne és a terveiben. Ne add fel! Amikor úgy érzed, lenéznek, mellőznek, legyőznek, állj szilárdan. Dolgozz azokon a dolgokon, amiken tudsz változtatni. Húzódj közelebb Istenhez és az Ő Igéjéhez, szilárdítsd meg a jellemedet és pallérozd az ajándékokat, amiket Istentől kaptál, gyakorold a hűséget a kicsi, szinte észrevehetetlen pillanatokban is. Egy nap, amikor visszanézel, látni fogod, hogyan készített fel Isten valami többre, mint amit valaha is el tudtál képzelni.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/dont-give-up/
Fordította: Szabó Eszter
Kép: Vasadi Dubován Judith

Crystal Stine a szerzője a Szent sürgölődés (Holy Hustle) és A kiáltó „kell” lecsendesítése (Quieting the Shout of Should) c. könyveknek, országszerte tart csoportoknak előadásokat, és ő a gyülekezet kommunikációs igazgatója. Kapcsolatba léphettek vele online itt, a Youversion alkalmazásban pedig belekukkanthattok első könyvébe, a Szent sürgölődésbe egy ingyenes 10 napos olvasóterv keretében, és megtalálhatjátok őt az Instagramon is. Crystal Pennsylvaniában él a férjével, Mattel és a lányukkal, Madisonnal.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .