Mária éneke: Magnificat

Kaitlyn Schiess

Szeretem a karácsonyi díszeket: a ragyogó égősorokat, a mikulásvirágot, a füzérrel díszített lépcsősorokat. Édesanyámnak egy hihetetlenül nagy betlehemi díszlet gyűjteménye van a világ több tájáról, melyekkel minden évben kidíszíti az otthonát. Mindegyik díszlet más-más jellegzetes anyagból készült, különböző kultúrákat jelképez, és kissé eltérő elemeket tartalmaz. De mindegyikben megjelenik Mária, József és a gyermek Jézus, sőt, legtöbbük egyformán ábrázolja ezt a három fontos karaktert. Jézus a kis jászolban fekszik, József mellette áll, Mária pedig Jézus fölé hajol.

Sokunknak ez a kép van a fejünkben Máriával kapcsolatosan: csendesen az újszülöttje fölé hajolva, a szelíd és gyengéd anya szerepében.

Viszont Mária éneke minden, csak nem szelíd és gyengéd.

Egy fiatal, hajadon lányt meglátogat egy angyal, aki a lehető legrémisztőbb hírt közli vele: egészen különleges módon teherbe fog esni. Az, hogy a Messiást fogja méhében hordani, csodálatos hír, de az esélye annak, hogy családja és a közösség megvetéssel fog rá nézni, és akár magára is hagyja, annál rosszabb. Mikor Mária azt mondja, hogy „az Örökkévaló szolgálóleánya vagyok, történjen velem minden úgy, ahogy mondtad!”, egy ijesztő feladatra mond igent.

Mikor Mária meglátogatta Zakariást és Erzsébetet, annak lelkes üdvözlésére, „Bizony boldog és áldott, aki hittel fogadja, amit az Örökkévaló mond neki, mert az beteljesedik!” (Lukács 1:45), Mária maga is örömteli dicséretben tört ki.

Dicsérte Istent, örvendezett Benne, kijelentette, hogy minden nemzedék áldottnak fogja őt nevezni, mindeközben pedig dicsőítette az őt megáldó Isten jellemét. Ő hatalmas, szent és irgalmas azokhoz akik félik Őt. Bebizonyította erejét azáltal, hogy szétszórta a büszkéket és gőgösöket, kiszorította  a hatalmasokat hatalmi pozíciójukból, és közben felemelte az alázatosakat. Amíg a készlet-felhalmozókat üres kézzel küldte el, az éhezőknek enni adott. Megóvta Izráelt, emlékezve Ábrahámnak tett ígéretére, és hűségesen cselekedett népével.

Mária éneke nem egy kedves vasárnapi iskolai ének. Ez Isten jellemének erőteljes kinyilatkoztatása, ószövetségi utalásokkal teli teológiai értekezés és Jézus eljövendő szolgálatának gyönyörű kijelentése. Mária szavainak jelentős része nemcsak Isten múltbeli cselekedeteit tükrözi, hanem azt a munkát is, amelyet Jézus leírt szolgálata elején (Lukács 4:18) és ami majd beteljesedik élete során.

Isten tervére az életére nézve, Mária hű „igen”-éhez kellett egy hű „nem” is. „Igent” mondott arra a félelmetes feladatra, hogy világra hozza a világ Megváltóját és „nemet” a bűn és a gonosz erejére abban a világban, amelyet legyőzni jött. „Igent” mondott Isten tervére az életére nézve, és „nemet” a saját tervére. „Igent” mondott a hatalmas, szent és irgalmas Istennek és „nemet” a büszkeségre, gőgre, lealjasodásra és igazságtalanságra.

Mária éneke a hűséges élet erőteljes ábrázolása. Elég jól ismerte a Szentírást ahhoz, hogy leírja annak történetét, elég jól ismerte Istent ahhoz, hogy leírja jellemét és elég jól ismerte a Teremtő megváltási tervét ahhoz, hogy „igent” mondjon az ő szerepére ebben. Törekedjünk mindannyian erre a Szentlélek erejével.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/marys-song-the-magnificat/
Fordította: Gál Tamara
Kép: Vasadi Dubován Judith

Kaitlyn Schiess író és a dallasi teológia mesterszakos hallgatója. Több keresztény oldalon is megjelentek írásai (például a Christianity Today, a RELEVANT, a Christ and Pop Culture és a Sojourners), illetve a The Liturgy of Politics [A politika liturgiája] című könyv szerzője.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .