Valódi megnyugvás

Brittany Salmon

2022-ben a megnyugvás egy bonyolult fogalom. Annyi zűrzavar van, a sok magány és krízis közepette, hogy a megnyugvás gondolata szinte lehetetlennek tűnik. És mégis, ahogy Adventet ünnepelünk, a mainál alkalmasabb Igét elképzelni sem tudok. Ha még nem olvastad el a Szabbatra vonatkozó igéket, arra bátorítalak, hogy néhány perc alatt olvasd el, vagy olvasd újra a mai Igéket, mielőtt ezt az áhítatot elolvasnád (2 Mózes 31:12-17; Márk 2:23-3:6).

John Ortberg ezt mondja a modern keresztényekről: „Sokunkat nem az a veszély fenyeget, hogy megtagadjuk a hitünket. Hanem az, hogy annyira elterelődik a figyelmünk, sietünk és elfoglaltak leszünk, hogy megelégszünk egy középszerű hittel. Csak átfutunk az életen ahelyett, hogy igazán megélnénk azt.”1

A mai Igéket olvasva láthatom, ahogy Isten szentségre és nyugalomra vonatkozó jó terve teljességgel ellentétes az Ortberg által leírt jelenséggel, amely annyira uralja a mai társadalmunkat. Az Ige arra hív minket, hogy tartsuk meg a Szabbatot, mert az számunkra szent, és mégis a legtöbb ismerősöm tényleg küszködik a valódi, életadó pihenéssel.

Nem tudom mire gondolsz, mikor a Szabbat szót olvasod vagy hallod, de Jézus idejében a Shabat – a Szabbat héber verziója – nem csak ajánlott volt, hanem a törvényeiknek és a szokásaiknak része volt. Egy héten egyszer Isten emberei megtartották a Szabbatot és tudatosan a pihenést válaszották. Nem dolgoztak. Nem főztek. Nagyon sok szabályt és törvényt tartottak be, amelyek meghatározták, hogy mit tehetnek és mit nem.

Ahogy azt elképzelhetitek, a farizeusok, akiről Márk Evangéliumában olvasunk (az akkori szabály-követő vallásos vezetők) nagyon jól ismerték a törvényeket és követték azokat, de ez az ismeret és engedelmesség nem változtatta meg a szívüket. Amikor Jézus és a tanítványok nem feleltek meg egészen a farizeus elvárásainak, megragadták a lehetőséget, hogy elkapják őket és bebizonyítsák, hogy nem követik megfelelően a Törvényt.

De Jézus, a Szabbat Ura (ahogy azt az eheti igerészben olvassuk) nem azért jött, hogy érvénytelenítse a Törvényt, hanem hogy betöltse azt (Máté 5:17).

Jézus ezt mondta Máté 11:28-30-ban: „Jöjjetek közel hozzám mind, akik belefáradtatok súlyos terheitek cipelésébe! Nálam megnyugvást találtok. Azt az igát vegyétek fel, amelyet én adok rátok, s tanuljátok meg tőlem, hogy én szívből szelíd és alázatos vagyok —, akkor meg fogtok nyugodni. Mert az iga, amelyet én teszek rátok, nem nehéz! A teher, amelyet én helyezek a vállaitokra, könnyű.” Csak egy néhány verssel később, a 12. részben azt mondja: „Mert az Emberfia úr a szombat ünnepe fölött is” (hasonlóan hangzik a Márkban leírt részhez, ugye?!).

Látjátok, a Szabbat nem egy dogmatikus lista, melyben meg van határozva, hogy mit szabad és mit nem. Nem egy régimódi rituálé, melyet gyülekezetbe járó emberek végeznek. Ahogy Márkban írja a Szentírás, „A szombat ünnepe van az emberért, és nem az ember a szombatért.” Ez egyfajta hozzáállás, mely törekszik az igazi, életadó nyugalomra, melyet csak Krisztusban találhatunk meg. Ez annak felismerése és megvallása, hogy véges teremtmények vagyunk, akik egy végtelen és szent Istenre támaszkodnak– egy szent Istenre, aki kicsinnyé lett, egy újszülött formáját vette fel, hogy eljöjjön és megváltsa az emberiséget.

A mai igék megmutatják, hogy egyedül Krisztusban találunk igazi megnyugvást, igaz és jó Szabbatot. Mit jelent ez nekünk ebben az adventi időszakban?

Hippói Szent Ágoston egyik népszerű mondása a következő: „Magadnak teremtettél minket, és a mi szívünk nyugtalan, amíg meg nem nyugszik benned.”2 Eugene Peterson a The Message c. bibliafordításában úgy írja: „meg kell tanulnunk a kegyelem természetes ritmusát.”3

Barátnőim, ahogy feljebb is említettem, a 2022-es év nem volt semmi. Ahogy a Megváltónk születésének ünnepét várjuk, hadd irányítsuk szívünket, hogy nyugalmat találjon a jászolban fekvő gyermekben. Hadd tanuljuk meg a kegyelem természetes ritmusát és nyugodjunk meg a mindenható és jó Istenben, mert tudjuk, hogy a jászolban fekvő gyermek felnőtté vált és önként letette az életét az emberiség helyreállításáért.

Mikor a világ túl nehéznek érzik és mikor a szenvedés közeleg, közeledjünk az igazi és jobb Szabbat felé. Mikor krízis, fájdalom és összetörtség vesz körül minket, Isten népe várakozással tekint az Ő visszajövetelére. Azért ünnepeljük Adventet és reménykedünk a nehézségek ellenére is, mert tudjuk, hogy egy változatlan Istent szolgálunk egy folyamatosan változó világban. Ebben a karácsonyi időszakban emlékezzünk arra, hogy Krisztus, a megjövendölt Messiás megmenteni jött ezt a megtört világot. A jászolban fekvő Isten-gyermekben nemcsak a megváltásunkat találjuk, hanem a Szabbatunkat, a valódi megnyugvásunkat is.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/true-rest/
Fordította: Gál Ruth
Kép: Vasadi Dubován Judith

1John Ortberg: The Life You’ve Always Wanted: Spiritual Disciplines for Ordinary People [Az élet, melyre mindig is vágytál: Lelki tanítások átlagos embereknek – a ford.]

2Hippói Szent Ágoston: Szent Ágoston vallomásai

3Eugene Peterson: The Message [Az Üzenet – a ford.] Matthew 11:28-30

Brittany Salmon

Brittany Salmon szabadúszó író, adjunktus professzor a Global Studiesnál és segédlelkész a helyi gyülekezetben. Foglalkozik továbbá árvákkal és prevencióval, és éppen a doktorit végzi a Southeastern Baptist Theological Seminary-ben. A szabadidejét többnyire a Chick-fil-A nevű gyorsétteremláncban tölti, illetve az új otthona, Texas felfedezésével, melyben segítségére van férje, négy gyermeke, és a kutyájuk, Mr. Tom Hanks. Ha beköveted Twitteren és Instagramon, akkor megnézheted, éppen mivel foglalatoskodik.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .