Bevezetés az Örök szövetség c. tanulmányhoz

Melissa Fuller

Az Ószövetség során Isten sokféle szövetséget kötött a népével. Szövetséget kötött Noéval, megígérve, hogy többé nem pusztítja el a földet. Szövetséget kötött Ábrahámmal leszármazottakat, földet, és egy olyan Messiást ígérve neki, aki megváltja majd a világot a bűntől. Szövetséget kötött Izráellel, választott népévé tette őket, és nekik adta törvényét. Szövetséget kötött Dáviddal, örökkévaló királyságot ígérve neki. Bár Isten ilyen gyönyörű ígéreteket tett az Ő népének, ők elfordultak Tőle. Ezért Isten megígérte, hogy új szövetséget ad nekik.

A szövetség nem csupán egy ígéret, ez egy két fél között letett ünnepélyes eskü. Az ősi Közel-Keleten az eskü résztvevői az áldozati állatok darabjai között sétáltak végig. Ez a gyakorlat egy jelképes emlékeztetője volt annak, hogy mi történne azzal, aki megszegi a szövetség szabályait.

Amikor Isten szövetséget kötött Ábrahámmal Mózes első könyvének 15. fejezetében, egyedül Ő járt az állatok között, amelyeket Ábrahám feláldozott. Isten magára vállalta azt a felelősséget, hogy beteljesítse a szövetséget, amit Ábrahámmal kötött, és ugyanezt teszi értünk is.

Krisztusban új szövetségünk van. Krisztus megtöretett a mi bűneinkért, magára véve azt a büntetést, amelyet mi érdemeltünk. Krisztus áldozatának jóvoltából feltétel nélküli szövetségre léphetünk Istennel. Erre az egyedüli lehetséges válaszunk csakis a hit lehet.

Krisztus Isten összes szövetségének beteljesülése. Az Ő születésével új korszak nyílt számunkra, és új lehetőséget kaptunk arra, hogy Istennel kapcsolatba lépjünk. Többé már nem kötnek a régi rendszer szabályai és törvényei; most szabadságunk van Krisztusban!

Jézus a szerzője és beteljesítője az új, örök szövetségnek. Benne nem szenvedünk hiányt semmiben. Az Ő eljövetelével örökké elfogadottak vagyunk, és Krisztusban Isten minden ígérete beteljesedett, amit népének tett. Abban a kiváltságban lehet részünk, hogy a történelemnek ebben a korszakában élünk: többé nem kell várnunk a megváltásunkat. Ehelyett nagy várakozással tekintünk arra a napra, amikor majd a Megváltónk visszatér.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/everlasting-covenant-introduction/

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .