Teljes szívvel dicsőíteni

Édesanyám csendes asszony volt, kedves, gyengéd és bölcs. Emlékszem, gyerekkoromban gyakran mondta: „A tettek hangosabban beszélnek a szavaknál”. Ezzel akarta megtanítani nekem, hogy megtenni valamit többet ér, mint csak beszélni róla, de nem úgy cselekedni. 

Ez jutott eszembe, mikor a betániai Máriáról olvastam az evangéliumokban. Amit tett, nagyobb hatással van ránk még ma is, mint amit mondott. Csak egyszer olvashatunk a szavairól, mikor találkozik Jézussal Lázár halála után. Akkor ezt mondta: „Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem!” (János 11:32). Mária szavai hitet és bizalmat tükröztek még a bánat és gyász közepette is, szavait pedig alátámasztotta élete is, amelyet az Úrnak szentelt. 

Ha elolvassuk a beszámolót arról, ahogyan Mária megkeni Jézus lábát drága olajjal, láthatjuk, hogy dicsőítése tudatos volt és költséges (János 12:1-11). Tudta, hogy Jézus jelenlétében lesz a vacsoránál, ezért felkészülten érkezett. Ez jó lecke számunkra, ha arra gondolunk, hogy néha csak gyorsan letudjuk a napi csendességet, elolvasunk egy napi igét, elmondjuk kéréseinket imában, aztán rögtön visszatérünk elfoglalt életünkhöz. Talán még a templomba is úgy érkezünk, hogy a szívünk nincs kész találkozni az élő Istennel és hallani az Ő szavát. 

Mária valami olyat hozott Jézus dicsőítésére, ami drága volt és áldozattal járt. Jánosnál olvashatjuk, hogy Mária drága nárdusolajjal kente be Jézus lábát (János 12:3). Ennek értéke nagyjából megegyezett egy évi keresettel! Aztán arról olvasunk, hogy Mária a hajával törölte meg Jézus lábát. Ez a cselekedet nagyon kirívónak számított akkoriban, de Mária nem törődött mások véleményével, ahogy azzal sem, hogyan ítélik meg vagy kritizálják őt. Teljes szívvel szerette Jézust és mindenét neki adta.  

Mária imádatának másik kiváltója a hála volt, amelyet Jézus nagyszerű, csodálatos tette miatt érzett: Ő feltámasztotta Mária testvérét, Lázárt a halálból!  A hála és dicséret természetes reakció erre a csodálatos tettre, hiszen pár napja Mária szíve még tele volt bánattal és gyásszal.  

De mit teszünk akkor, ha imáink nem találnak meghallgatásra úgy, ahogy reméltük, mikor a gyógyulás nem történik meg, vagy amikor úgy tűnik, Jézus nem lép közbe? Kevésbé méltó olyankor a dicséretünkre? Nem, természetesen nem. Nem könnyű, talán nem is jön magától értetődően, de amikor valódi, őszinte kétségbeeséssel és csalódással kiöntjük a szívünket, az dicsőítő áldozattá válik Annak, aki mindent odaadott értünk. És összetörtségünkben Jézus találkozik velünk, kiárasztva ránk gyógyító jelenlétét és békéjét, megadva átadott szívű lányának az „ékes koronát […] a hamu helyett, öröm olaját a […] gyász helyébe, és dicséret palástját […] a csüggedés és szomorúság szelleme helyett.” (Ézsaiás 61:3).  

Mária dicsőítő cselekedete többet szimbolizált, mint azt valaha gondolta volna, hiszen Jézust  annak „temetésére” (János 12:7) kente meg, ahogyan azt Jézus elmagyarázta Júdásnak, akinek nem tetszett Mária kirívó cselekedete.  Nem is sejtették, hogy a hét további eseményei a végső áldozathoz vezetnek majd, mikor Jézus életét adta a kereszten, mert annyira szeretett téged és engem. 

Álljunk meg itt egy pillanatra, a kereszt lábánál!

Leborulva dicséretben és imádatban, elfogadva az Ő megbocsátását, engedve, hogy az Ő feltétel nélküli, hatalmas szeretete elárassza a lelkünket és emlékeztessen arra, hogy az Övéi vagyunk. Kiválasztottak. Megmentettek. Megváltottak.

Máriához hasonlóan válasszuk a jobbik részt és keressük Jézus jelenlétét az életünkben! 

„Isten szeretett gyermekei vagytok, ezért őt utánozzátok! Akármit tesztek, isteni szeretetben tegyétek! Éljetek úgy, ahogyan Krisztus szeretett bennünket, és feláldozta magát értünk! Ez kedves volt Istennek, mint az illatos füstölő-áldozat.“ (Efézus 5:1-2).

Katie Shott szereti Jézust, az embereket és az életet. Észak-Írországban született és nőtt fel, jelenleg pedig Belfastban él fantasztikus férjével, Andrew-val. Mindketten a helyi gyülekezetben szolgálják Istent miközben a globális misszió is a szívükön van. Katie szíve legerősebben a világszerte üldözött testvérekért dobog, és folyamatosan példa előtte az ő hitük és bátorságuk, hiszen ők bármi áron követik Jézust. Katie szeret nevetni és jókat kávézni a barátaival: jól ismeri Írország összes kávézóját, így ha esetleg egyszer meglátogatnád az ő kis hazáját, a vendége vagy egy forró kávéra!

Forrás: https://lovegodgreatly.com/wholehearted-worship/
Fordította: Kovács-Horváth Judit
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .