Isten kezében tartva

Ruth és Naomi története egy kincs. Néha fel sem fogom, milyen nehéz lehetett ennek a két nőnek. Naomi két fiát és férjét, Ruth pedig a férjét vesztette el. Az akkori nők számára ez azt jelentette, hogy a családnevük és vagyonuk nem marad meg, és védelemre sem számíthatnak.

Amikor Naomi arra kérte Ruth-ot, térjen vissza a saját családjához férje halála után, Ruth ragaszkodott ahhoz, hogy Naomi mellett maradjon. Ruth és Naomi Betlehembe, Naomi szülővárosába utazott. Ruth keményen dolgozott a betlehemi földeken, és Boáz, Naomi férjének egy rokona felfigyelt rá. Ezután Boáz megvette Naomi földjét, s ezzel a két nő védelmezője is lett. Feleségül vette Ruth-ot és született egy fiuk, akit Obédnak neveztek el. Ő volt Isai apja, aki Dávid király apja volt.

Ahogy felidézem ezt a történetet és közelebbről is megvizsgálom, látom Isten folyamatos és tartós jelenlétét ennek a két asszonynak az életében. Látom, ahogy kezében tartja őket történetük kezdetétől fogva – Ő tartja őket a veszteségek és traumák alatt is, amelyeket el kellett szenvedniük. El tudom képzelni, milyen nehéz volt Naomi számára nemcsak a férjét, hanem mindkét fiát is elveszíteni; milyen nehéz volt Ruth-nak elveszíteni a férjét, Naomi egyik fiát. El tudom képzelni, milyen elhagyatottnak érezte magát Naomi, amikor két menyét arra kérte, hagyják őt magára, és menjenek vissza a családjukhoz; milyen nehéz volt értük erősnek maradnia. El tudom képzelni, mennyire nehéz volt Ruth-nak úgy döntenie, hogy a családját hátrahagyva Naomival marad és egy idegen országba utazik; nehéz volt Ruthnak a földeken dolgozni, hogy élelmet biztosítson mindkettőjüknek és nehéz volt Naominak nem aggódni azon, hogy ki viszi tovább a férje nevét. Azonban történetük minden részében látom Isten könyörületét és kegyelmét, ahogy előttük jár és gondoskodik minden szükségletükről.

A szó, amit Isten elém hozott a történet olvasása után a gondoskodás. Az Oxford Languages értelmező szótár szerint a gondoskodás az, ha egy személy ellát valakit vagy biztosít valamit valaki számára. Látom, Isten hogyan biztosított Naominak a menye, Ruth személyében szerető társat a fiai halála után, hogy útja során ne legyen egyedül. Látom, Isten hogyan adott Ruthnak erőt, hogy elkötelezze magát Naomi mellett és keményen dolgozzon érte, megadva neki minden egyes napra a szükséges energiát. Látom, hogyan gondoskodott Isten Boázról, mint „őrző-védőről” hogy megmentse és megvédje Ruth-ot és Naomit, és bizosítsa a fizikai és érzelmi szükségleteiket. Látom, hogy Isten hogyan ajándékozta meg Ruth-ot egy fiúval, Óbéddal, aki Jézus leszármazottja lesz, és akiben Naomi sok örömet talált, és úgy gondoskodott róla, akár a saját gyermekéről. Látom, hogyan adta vissza Isten az örömet, a célt és a reményt ennek a két asszonynak az életébe, akiket hatalmas fájdalom és veszteség ért.

Gyönyörű képet fest elénk a 4. fejezet 14.verse, ahol a betlehemi asszonyok felismerik Isten kezét Ruth és Naomi életében, és ezt mondják: „Áldott az ÚR, aki nem hagyott most téged rokoni támasz nélkül!” Micsoda képe az Úrba vetett teljes bizalomnak és örvendezésnek, amely akkor jön, ha elismerjük az Ő jellemét és gondviselését az életünkben. Ezek az asszonyok látták, hogy az Úr keze gondoskodik Ruthról és Naomiról, és hogy legnagyobb nehézségeik pillanataiban sem feledkezett meg róluk. Mindig velük volt, és mindig egy lépessel előttük járt.

Barátom, amikor ezt a történetet olvasom, látom Isten szívét érted is dobogni. Azért teremtett téged, mert kimondhatatlan mértékben szeretne veled kapcsolatban lenni (Efézus 1:4-5).  Életed minden egyes napját előre elrendelte, mielőtt bármelyik is megtörtént volna (Zsoltárok 139:16). Előtted jár és melletted áll, mint állandó társad (Ézsaiás 52:12). Minden oldalról körülzár, kezét rajtad tartja (Zsoltárok 139:5). Megvéd és gondoskodik rólad (Zsoltárok 46:1). Megváltja életedet a sírtól, és emlékeztet arra, mennyire értékes vagy (Zsoltárok 103:4). Új nevet ad neked gyermekeként, ha hiszel Benne és hogy Vele örök életed van (1 János 3:1). Barátom, maga Isten vesz téged körül, támogat és tart fenn. Látja a jelenlegi küzdelmedet, igazolja azt, és elkötelezi magát, hogy veled együtt szenvedjen, amíg csak szükséges. Egy jobb befejezést tartogat számodra – teljes gyógyulást, örömöt és örök életet.

Imádkozom azért, hogy tudd ma: számítasz Istennek. Az életed számít Neki.

Egyetlen másodpercig sem maradtál számára észrevétlen, vagy hagyott volna figyelmen kívül. Ő veled van földi utadon, akár a mély nehézségek, akár a hatalmas öröm időszakában vagy. A te történeted most és a jövőben is bizonyságtétel Isten megmentő erejéről, és ha megosztod, az segít másoknak is eljutni az egyetlen, igaz Isten megismeréséhez. Ráadásul a szereteted az út során Krisztus szeretetének képe lehet, ahogy Ruth volt Naomi számára (Krisztus állhatatos szeretetének képe), Naomi Ruthnak ( Krisztus örökbefogadó szeretetének képe), és ahogyan Boáz volt Ruth számára (Krisztus megmentő szeretetének képe).

Imádkozom azért, hogy ahogyan továbbmész az utadon, bizonyos légy abban, hogy Isten a kezében tart téged. Biztonságban vagy. Szeret téged, és soha nem enged el.

Grace Ann Hopkins szereti Jézust. Jelenleg a Liberty Egyetemen tanul, főbb szakirányai a közgazdaságtan, a vallás és a keresztyén tanácsadás. Mélyen szereti Isten Szavát és keresi a lehetőségeket, hogy megoszthassa azt azokkal, akiknek útja keresztezi az övét. Szereti családját és barátait, küldetésének érzi, hogy a mellette élő emberek szeretve érezzék magukat. Azt szeretné, hogy tudd, hogy igenis számítasz, mert Isten saját kezével teremtett téged különlegessé és adott egyedi célt az életednek. Ő úgy szeret téged, ahogy vagy! (Zsolt. 139:13-14, Ef. 2:10, János 3:16). Grace Ann-nel kapcsolatba léphetsz a blogján.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/held-by-gods-hand/
Fordította: Kiss Jázmin Eszter
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .