Egy prostituált és egy hősnő

A mai igék Ráháb történetéről szólnak. Prostituáltként egy valószínűtlen hősnek vagy női példaképnek tűnik. Józsué 2. fejezete elbeszéli, ahogy két kémet elküldtek Jerikóba, hogy felderítsék a földet, még mielőtt az izráeliták átszelték a Jordán folyót, hogy meghódítsák a várost.

A férfiak Ráhábnál laktak, de mikor Jerikó királya tudomást szerzett a kémekről és arra utasította Ráhábot, hogy átadja neki őket, hogy megkapják a büntetésüket, Ráháb elrejtette őket a háztetőjén, és azt hazudta, hogy elhagyták a várost. Segített a férfiaknak megszökni, és a kedvességéért cserébe kigondoltak egy tervet, hogy megvédjék Ráhábot és családját Jerikó bekövetkezendő megtámadása alatt.

Miért hazudott Ráháb? Ő nem a hírnevét mentette a férfiak elrejtése által. Nem volt izráelita és nem voltak kapcsolatai kívülállókkal. Józsué 2:9-11-ben Ráháb azt mondja: „Tudom, hogy az Örökkévaló nektek adta ezt a földet, ezért mindannyian félünk tőletek. Hallottuk, hogyan szárította ki az Örökkévaló előttetek a Vörös-tenger vizét, amikor Egyiptomból kijöttetek, s emiatt e föld minden lakosa retteg tőletek. Azt is hallottuk, hogy a Jordán túloldalán legyőztétek az emóriak két királyát … mert bizony a ti Istenetek, az Örökkévaló az Isten fenn az égben és lenn a földön!”

Ráháb őszintén hitt Istenben – és bebizonyította ezt bátor cselekedeteivel és a hitével. Zsidók 11:31 ezt írja: „Hite miatt menekült meg Ráháb, a prostituált: nem ölték meg, mint a többi engedetlent. Ráháb ugyanis jó szívvel befogadta a házába az izráeli kémeket.” Jakab 2:24-25 szintén ezt írja: „Látjátok tehát, hogy az embert a tettei teszik valóban elfogadhatóvá Isten számára. Pusztán a hite által ez nem lehetséges. Ugyanerre példa a prostituált Ráháb esete is. Ő is a tettei alapján lett Isten számára elfogadhatóvá, amikor házába fogadta az izráeli kémeket, és segített nekik, hogy másik úton meneküljenek el az üldözők elől.”  

Isten bárkit felhasználhat az Ő királysága előmozdítására. Bárkit. Ráháb nem az Ő utolsó vagy egyetlen választása volt: Isten úgy döntött, hogy mindenki közül őt használja fel – egy prostituáltat, egy társadalomból kiközösített, kitaszított és megvetett nőt – hogy beteljesítse az izráelitákkal való tervét.

Isten helyreállít. Ő azon dolgozik, hogy szépséget teremtsen a hamuból. Nem arra vagyunk elhívva, hogy a bűnünkben maradjunk, de Isten nem fél az emberi természetünktől sem. Ráháb a prostítuáltból Ráháb, Boáz anyja lett (Máté 1:5), újradefinálva és egyenesen beleoltva Jézus nemzetségvonalába.

Barátaim, remélem bátorító ez számotokra és békességgel tölt el. Nem tudom, Ráháb hogyan gondolt magára, de úgy képzelem, hogy küszködött. Kétlem, hogy azt képzelte volna, hogy ugyanaz a hely, ahol bemocskolták, egy nap megmentheti a családját, vagy az ő új történetének kezdete lenne, mint egy hithős.

Bármit hozol magaddal a múltból – szégyen, megbánás, fájdalom – tedd le. Tedd le a kereszt lábához. Jézus azért jött, hogy hordja a bűneink súlyát, és a múltad nem határoz meg többé. Ráháb története újra megmutatja neked, hogy szeretve vagy. Értékes vagy. Merész hited megváltoztathatná a világot.

Sara Lindsey egy nyugat-texasi lány. Több, mint 16 éve szereti férjét és nagy örömét leli abban a mindennapi káoszban, amit négy kicsi gyermekük nevelése és tanítgatása jelent. Hivatását tekintve orvos és az MRI képalkotó diagnosztikára szakosodott. Támogató barát, aki nemzetközi szinten is építi a kapcsolatait. Szíve nyitott más asszonyok és családok bátorítására és szenvedélyes küldetése a Bibliafordítás. Instragramon keresztül te is kapcsolatba léphetsz vele.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/a-harlot-and-a-heroine/
Fordította: Gál Ruth
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .