Imádkozz magadért

Nem tudom te hogy vagy vele, de nekem sokszor könnyebb másokért imádkozni, mint magamért. Ha beszélgetek egy barátommal és elmondja, hogy probléma van a gyerekével vagy mesél egy beteg rokonáról, gond nélkül viharzok be a mennyei kapun és kérem Isten közbelépését. És mégis, amikor magamért kéne imádkozni, általában rövidre szabom és bizonytalan vagyok abban mit is mondjak.

A Zsoltárok olyan csodálatos segítőtársaknak bizonyulnak, amikor kifogyok a szavakból. Éppen ezért olyan fontos az IMÁK-módszer és az, hogy elgondolkodjunk azon, amit az Írásban olvasunk, ez nagyon lényeges a keresztyén ember életében. Ha szívünkbe rejtjük Isten Szavát, akkor az vezet minket akkor is, ha az előttünk lévő út nem látható jól. Utat mutat, szavakat ad és ösvényünk világosságává válik.

Szeretem azt, hogy Dávid nem szégyenlősködik nagy dolgokat kérni a zsoltárjaiban. Olvashatjuk azt, hogy menedéket, igazságot kér Istentől vagy éppen azt, hogy szabadítsa meg az ellenségeitől. Látjuk, ahogy bocsánatot, megváltást, biztonságot, gondoskodást és egészséget kér. A zsoltárok könyvében minden kérhető dolgot elkérnek Istentől, de nem csak kéréseket olvashatunk – hanem nyers érzelmeket is – örömöt, bánatot, haragot, kétségbeesést, reményt, stb.

És ahogy a zsoltárok írójának, nekünk is bátran oda kell állnunk Isten trónusa elé. A Zsidók 4:16 ezt mondja: „bátran és bizalommal lépjünk oda az Atya-Isten kegyelmének Trónjához! Nála bőségesen megtaláljuk mindazt a megbocsátást, segítséget és kedvességet, amire éppen szükségünk van — s mindezt a legalkalmasabb időben.” Látod, ha magunkért imádkozunk, akkor azt a példát kell követnünk, amit az Írás elénk tesz.

Olvasd újra a mai IMÁK részt és imádkozd el magadért a Zsoltárok 103:1-5-t:

„Lelkem, áldjad az Örökkévalót!
    Egész valóm áldja szent nevét!
Lelkem, áldjad az Örökkévalót,
    és ne feledd, mennyi jót tett veled!

Megbocsátja minden bűnödet,
    kigyógyít minden betegségedből,
megmenti életed a sírtól,
    körülvesz hűséges szeretetével.
Megad neked minden jót,
    felékesít és megfiatalít.
Megújulsz, mint a sas,
    mikor új tollakat növeszt.”

Ha ezt a szakaszt iránytűnek használod, akkor például így is imádkozhatsz magadért:

„Istenem, téged dicsőítelek, segíts, hogy teljes lényemmel csak Téged dicsérjelek. Szent vagy és jó, érdemes a dicséretre. Segíts, hogy ne feledkezzek el a jóságodról és a hűségedről! Istenem, bocsásd meg a bűneimet és gyógyítsd meg a lelkemet, hogy ne kívánjon számodra utálatos dolgokat. Istenem, ments ki engem a bűn mélységéből és segíts engem, hogy emlékezzem: mivel Szavad szerint a Te gyermeked vagyok, semmit sem kell tennem azért, hogy kiérdemeljem szeretetedet és könyörületedet. A szereteted jobban megelégít engem, mint bármi, amit ez a világ kínálni tud. Atyám, köszönöm, hogy megmentesz engem és olyan Isten vagy, aki meghallja a kiáltásomat. Ámen.”

Gyakorlás kell hozzá, de az évek előrehaladtával azt vettem észre, hogy nem nyúlok mellé, ha az Írás alapján imádkozom magamért és a szeretteimért. Az Írás használata akkor is szavakat ad a számba, amikor az élet szívfájdalmai megfosztanának tőlük. Nem engedi, hogy az imáim túlságosan önközpontúak legyenek vagy túl földhözragadtak, hanem arra késztetnek, hogy felemeljem a tekintetemet. Végül pedig, emlékeztetnek Isten jellemére akkor is, ha a földi körülmények már-már felemésztenek engem.  

Mennyei Atyánk hallani akar rólunk, tehát „minden gondotokat bízzátok rá, mert ő gondot visel rátok!” (1 Péter 5:7). Ezen a héten tudatosan szakíts időt arra, hogy gyakorolj a tanulmányozott igerészek által imádkozni magadért. Kérd Istent, hogy növekedjen a hited, hogy hallja meg a kiáltásodat, hogy gyógyítsa meg életed összetört részeit. Kérd Őt, majd várd, miként válaszol az imádra. Ugyanis Isten Szava sosem tér vissza hozzá üresen és mindig véghezviszi az Úr céljait!

Tekints erre ígéretként!

Brittany Salmon szabadúszó író, adjunktus professzor a Global Studiesnál és segédlelkész a helyi gyülekezetben. Foglalkozik továbbá árvákkal és prevencióval, és éppen a doktorit végzi a Southeastern Baptist Theological Seminary-ben. A szabadidejét többnyire a Chick-fil-A nevű gyorsétteremláncban tölti, illetve az új otthona, Texas felfedezésével, melyben segítségére van férje, négy gyermeke, és a kutyájuk, Mr. Tom Hanks. Ha beköveted Twitteren és Instagramon, akkor megnézheted, éppen mivel foglalatoskodik.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/praying-for-yourself/
Fordította: Szabó Eszter
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .