Isten jelenlétébe lépni dicsőítéssel

„Lépjetek be kapuin hálaadással,
    jöjjetek udvaraiba dicséretekkel,
    tiszteljétek és áldjátok őt!”
Zsoltárok 100:4

Néhány évvel ezelőtt azzal töltöttem a szüleim házához vezető 40 perces autóutat, hogy elmondtam az amerikai vőlegényemnek, hogyan üdvözölje megfelelően a leendő apósát, aki kubai. Elmondtam neki, hogy a családomban puszit adunk egymásnak kézfogás helyett. Nem törődünk a formalitásokkal, hanem teljesen befogadjuk a másikat. Szerencsére Bruce a multikulturális Miamiban nőtt fel, így nem tartotta kellemetlennek, hogy odahajoljon és puszit adjon egy idős spanyol férfi arcára. Mikor apukám kinyitotta az ajtót, Bruce azt mondta megfelelő kiejtéssel: „Hola, Señor Lopez”, és láttam, ahogy „Papi” mosolyogva előrelépett, hogy üdvözölje a családban.  

Amikor egy nagyon fontos személlyel találkozol, be kell tartanod bizonyos szabályokat, amikor az illető elé járulsz. Például az angol királynő alattvalóinak meg kell hajolniuk vagy pukedlizniük, és „Őfelségének” szólítani a királynőt. A buzgó katolikusok a tisztelet jeleként megcsókolják a pápa gyűrűjét és „Őszentségének” szólítják. Minden bíróságon az alperesek és felperesek „bíró úr” megszólítással kezdik a vallomásukat. A belépőnk megnyithatja az ajtókat a további együttműködés felé.

Abban mind egyetérthetünk, hogy az imának megvan a megfelelő módja. Megtiszteljük a Királyok Királyát, amikor Mennyei Atyánkhoz a dicsőítés nyelvén szólunk. A dicsőítés megmutatja, hogy életünket Isten kezébe adjuk, hálából azért, aki Ő és amit tett.

A zsoltáros megértette, milyen fontos, hogy imáiban kifejezze hódolatát Istennek. Mielőtt Dávid elmondta volna panaszait és Istenhez kiáltott segítségért, először mindig elismerte Isten nagyságát. A dicsőítésnek meg kell előznie a kéréseinket.

Ha szeretnénk megtanulni, hogyan dicsőítsük Istent Neki tetsző módon, a 100. zsoltár nagyszerű útmutató ehhez:

Mi a dicsőítés? (Zsolt 100:1–2)

A dicsőítés az Isten előtt való hódolat. Mint egy király hű alattvalói, nagy hanggal dicsérjük Urunkat, boldogan magasztalva jóságát és dicsőségét. Énekelhetünk, táncolhatunk vagy világgá kürtölhetjük hálánkat.

Imádkozás közben felemeljük kezeinket, lehajtjuk fejünket vagy letérdelünk, hogy megmutassuk hálánkat. Mielőtt kérnénk a mindennapi kenyerünket, elismerjük, hogy egyedül Istent illeti a dicsőség. Elismerjük, hogy a mi Istenünk megérdemli imádatunkat. 

Miért dicsőítsünk? (Zsolt 100:3, 5)

A Mindenhatóhoz tartozunk. Ő teremtett mindent a világon és mindent, amit kaptunk, az Úr bőséges kegyelméből kaptuk.

Talán úgy érezzük, felemésztenek a problémáink és kóbor bárányokként bolyongunk, de a dicsőítés emlékeztet a valódi helyzetünkre: biztonságos legelőre hívott minket a Jó Pásztor, Aki törődik a lelkünkkel. Védelmezőnk összegyűjt bennünket, helyreállítja erőnket, és vezet bennünket a helyes ösvényen. Minden nap hálát adunk imában, mert jósága és hűsége kísér minket életünk minden napján. 

Hogyan dicsőítsünk? (Zsolt 100:4)

Folyamatosan dicséretet ajánlunk fel, mikor Isten nevét a szánkra vesszük (Zsidók 13:15). Ahelyett, hogy  a testünket jutalmaznánk meg, kifejezzük őszinte hálánkat Istennek azáltal, hogy jóságát és nagyságát hirdetjük. A dicsőítéssel megmutathatjuk bűnbánatunkat, és kifejezhetjük vágyódásunkat, hogy Istennek örömet szerezzünk.  

Mikor meghajtjuk fejünket és Istenhez emeljük szívünket, kezdjük imánkat azzal, hogy áldjuk az Úr nevét és magasztaljuk tetteiért. Azzal, hogy szavakkal kifejezzük hálánkat, megmutatjuk belső elhatározásunkat, hogy mindent átadjunk a Szabadítónknak. Minden alkalommal, mikor dicsőítéssel lépünk Mennyei Atyánk jelenlétébe, biztosak lehetünk benne, hogy örömmel fogad bennünket.

Lyli Dunbar szeret a férjével karaokezni a kocsiban, elmélyedni a Bibliatanulmányozásban a lányokkal, és egyszerre 12 könyvet olvasni.  Író, előadó, és mentor, akinek legégetőbb vágya, hogy megismerje Jézust, és megismertesse Őt másokkal.  Keresd meg őt a lylidunbar.com oldalon, ahol elegendő üzemanyagot találsz majd az erdőtűz intenzitású hithez.  Lylit továbbá megtalálod Facebookon, Instagramon, és Pinteresten is.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/entering-gods-presence-with-praise/
Fordította: Kovács-Horváth Judit
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .