Miért hallgatja meg Isten az imádságainkat?

„Hasonlóképpen, a Szent Szellem is segítségünkre siet abban, amiben gyengék vagyunk. Hiszen sokszor még azt sem tudjuk, hogy miért és hogyan imádkozzunk. A Szent Szellem azonban maga könyörög értünk, szavakkal ki sem fejezhető sóhajtásokkal. Isten ugyanis jól tudja, mi van a szívünkben, és azt is, mi a Szent Szellem szándéka. Mert ő Isten akarata szerint könyörög Isten népéért.” Róma 8:26-27

Azt hiszem, ez volt eddig a kedvenc hetem az imádságról szóló tanulmány során. Nagyszerű dolog megtanulni, mi az imádság, hogyan imádkozzunk, miért imádkozzunk, melyek az ima különböző formái, azonban ennek mind semmi értelme, ha Isten nem hallgat meg bennünket.

Életem során sokszor éreztem úgy, hogy Isten nem hallotta meg az imádságaimat. Tudom, hogy ez hamis feltételezés a részemről, de azt is mutatja, hogy a szívem erőtlen és hiányos az Isten-ismeretem. Ha neked is voltak kétségeid, hogy Isten hallja-e az imáidat, remélem, ez a hét megerősítésként szolgált számodra.   

A Szent Szellem egyik feladata, hogy a segítőnk legyen (János 14:26), és erre igencsak szükségünk is van. Felkelti a lelkiismeretünket, amikor nem Isten Igéje szerint élünk (János 16:8). Megvigasztal bennünket fájdalmunkban (ApCsel 9:31), és tanít bennünket (János 14:26), valamint segít az imaéletünkben is.

Ha gyülekezetben nőttél fel, valószínűleg hallottad a kifejezést: „a Lélek közbenjár értünk”. Csodásan hangzik, de mit is jelent ez?

Az imádság folyamatosan emlékeztet bennünket arra, hogy mindenben teljesen Istenre vagyunk utalva. Gyengék vagyunk és ez a gyengeség gyakran megmutatkozik az imaéletünkben. Könnyen elvonják a figyelmünket más dolgok, hagyjuk, hogy az imára szánt időt beárnyékolják az aggodalmaink és az intéznivalóink.

Nyugtalanok leszünk és gyorsan letudjuk az imádságot, mert várnak a teendőink, és őszintén szólva, berakni a mosást, aludni, elintézni valamit, vagy lezuhanyozni, mielőtt a baba felébred – ezek fontosabbak számunkra, mint időt tölteni Istennel imában vagy az Igéjét olvasva.

Néha nem tudjuk, hogyan fejezzük ki az érzéseinket, mert a szívünk hideg és érzéketlen. Néha pedig egyszerűen elakadunk. A körülményeink összezavarnak, elbátortalanodunk, vagy holtfáradtak vagyunk és nem tudjuk, mit mondjunk. 

Fel a fejjel! Soha nem imádkozunk egyedül. A Szent Szellem közbenjár értünk; velünk és értünk imádkozik minden alkalommal.

De pontosan hogyan segít nekünk az imádkozásban?

1. A Szent Szellem útmutatást ad.

Előfordult már veled, hogy valaki eszedbe jutott és úgy érezted, imádkoznod kell érte? Ez a Szent Szellem műve. Ne hagyd figyelmen kívül! Õ a mi tanácsadónk, Aki néha a szívünkre helyez dolgokat, amelyekért imádkoznunk kell.  

Ez lehet egy személy, valamilyen körülmény vagy ösztönzés a bűnbánatra. A Szent Szellem ilyen módon irányítja az imáinkat.

2. A Szent Szellem közbenjár, amikor mi nem tudjuk, hogyan imádkozzunk.

Milyen gyakran történnek dolgok, amelyek miatt eltűnődünk, mit is csinál Isten? Isten útjai nem a mi útjaink, ez pedig összezavarhat bennünket. Nem ismerjük Isten akaratát, így nem tudjuk, miért imádkozzunk: gyógyulásért vagy erőért, több hitért vagy türelemért.

Ezek mind olyan dolgok, amikért érdemes imádkozni, de a szenvedés közepette elveszettnek érezhetjük magunkat.

Amikor tanácstalanok vagyunk, biztosak lehetünk benne, hogy a Szent Szellem mindig tudja, mire van szükségünk. Pontosan tudja miért kell imádkozni, mert ismeri a szívünk vágyát és az Atya akaratát. És mert a Szent Szellem imádságai mindig összhangban állnak az Atya akaratával, ezért azok mindig válaszra találnak. Ez számomra csodálatos! Ez bátorításként szolgálhat, hogy folytassuk az imádkozást, főleg amikor gyengének érezzük magunkat, túl vagyunk terhelve vagy le vagyunk sújtva.

Isten azt mondta, soha nem hagy el bennünket – ez arra is vonatkozik, amikor imádkozunk. A Szent Szellem csatlakozik hozzánk erőtlenségünkben, segít imádkozni és közbenjár az érdekünkben.

Egyik imánk sem hiábavaló! Isten, az Atya mindet hallja, mert Õ törődik azokkal, akiket Jézus drága vére váltott meg és pecsételt meg örökre a Szent Szellemmel, Aki közbenjár értünk imádságainkban. Nem csoda, hogy az imának ekkora ereje van! Imádkozz bátran mindenért és bármiért, emlékezve arra, hogy Isten munkálkodik és hallja minden imádat.

Jézusra nézve,

Jen Thorn Németországban nőtt fel, majd tizenévesként Afrikában élt, ahol szülei misszionáriusok voltak. Az Egyesült Államokba az egyetem miatt költözött, a chicago-i Moody Bibliaiskolába járt, ahol férjét is megismerte. Huszonkét éve házasok és négy gyermekük van. Jen Chicago kertvárosában él, ahol férje a Redeemer Fellowship pásztora. Jen rajong a teológia és a mindennapi élet összefüggései iránt. Bővebben olvashatsz róla itt, és az Instagramon.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/why-does-god-hear-our-prayers-2/
Fordította: Kovács-Horváth Judit
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .