Krisztusban maradni

A templom egyik alagsori termében ücsörögtünk, ahol máskor az ifisek szoktak összegyűlni. Bár korábban jónéhány nőknek szóló tanulmányon részt vettem már, ez volt az első olyan tanulmány, amelyet a férjemmel közösen választottunk, hogy együtt csináljuk. Már nem emlékszem a tanulmány címére, sem arra, hogy miért pont emellett döntöttünk, arra viszont tisztán emlékszem, hogy ez volt az első olyan alkalom, ahol nem csak javasolták, hogy kívülről tanuljunk meg igeverseket, hanem szerves része volt a feladatnak, amit hétről-hétre ellenőriztek is. Próbáltam valahogy elhelyezkedni a szebb időket látott kanapén. Alig ismertem a többi résztvevőt. Mondanom sem kell, hogy szörnyen kényelmetlenül éreztem magam. Emelett ott volt az is, hogy a legtöbb résztvevővel ellentétben én nem gyülekezetben nőttem fel, úgyhogy már az is teljesítménynek számított, ha sikerült megtalálni a kijelölt igehelyet a Bibliában. Hát még kívülről megtanulni! Kihívás volt (és még mindig az).

A megtanulandó részlet nem más volt, mint a mára kijelölt igeszakasz. Mai napig egyike azon igeverseknek, amelyeket folyékonyan el tudok mondani. Bár akkor nehéznek tűnt és sokszor el is hibáztam, az, hogy hétről-hétre behatóan tanulmányoztunk egy megadott Igerészt, segített abban, hogy a Biblia lapjain leírt szavak a szívembe vésődjenek.

„Én vagyok a szőlő, és ti vagytok a vesszőim! Aki bennem lakik, és én őbenne, az sok gyümölcsöt terem. Nélkülem azonban semmit sem tehettek.”János 15:5

Az 5. vers első mondata emlékeztet arra, hogy miben is áll a Krisztussal való kapcsolatunk. Nem nehéz megfeledkeznünk valós helyzetünkről egy olyan világban, amely egyre csak azt harsogja, hogy pontosan úgy vagyunk jól, ahogy épp vagyunk, meg hogy legyünk szabad, független nők… Jézus azonban mást mond: mi csak szőlővesszők vagyunk, nem pedig a szőlőtő. Ez azt jelenti, hogy Istentől kapjuk a táplálékot – és mindaz, amit elérünk és akivé válunk csupán ennek a túlcsordulása.

A szőlőtőről levágott vessző megszárad és elhal. Önmagában nem képes gyümölcsöt teremni. Ha viszont kapcsolatban áll az életforrással, akkor minden körülmény adott a gyümölcsterméshez és a növekedéshez. Az imádság ez a kapcsolat: ezen kereszül maradhatunk mi, szőlővesszők, összeköttetésben Jézussal, a szőlőtővel.

Az igevers további része arról beszél, hogy mi történik akkor, ha megmaradunk ebben a kapcsolatban. Amikor Krisztusban vagyunk, akkor:

  • sok gyümölcsöt termünk
  • az imáink meghallgatásra találnak
  • Isten neve megdicsőül
  • mások is meglátják, hogy Jézus tanítványai vagyunk
  • elvégezhetjük azt a munkát, amelyet Isten ránk bízott.

Ha viszont nem maradunk meg Benne, és a magunk útját járjunk, akkor a 6. vers szerint olyanok leszünk, mint az elszáradt szőlővessző, amit a tűzre dobnak. Nem csak az Istennel való kapcsolatunk szakad meg, hanem a környezetünk számára sem leszünk többé hasznosak.

Az imádság az a csodálatos ajándék, amely által állandó összeköttetésben lehetünk az Úr Jézussal, a szőlőtővel. Imádságban egyre szorosabbá válik ez a kapcsolat, amelynek az lesz a következménye, hogy egyre inkább hasonlítani fogunk Jézusra, és megtanulunk úgy élni és szeretni, mint Ő. A szívünk egybefonódik az Övével, és így álmaink, céljaink és reményeink Isten akarata szerint bontakoznak ki, az Ő Királyságának épülésére. Minél közelebb maradunk Krisztushoz, annál inkább hasonlítunk Rá, és annál inkább kiárad általunk az Ő szeretete a körülöttünk élők felé.

Maradj meg Krisztusban. Maradj az Ő közelségében. Kiapadhatatlan életforrásra lelsz Benne. És vesd alá magad Istennek, a Nagy Kertésznek: engedd, hogy lenyesse mindazt, ami akadályoz a növekedésben és a gyümölcstermésben. És ha olyasmitől tisztít meg, amiről korábban azt hitted, hogy jót tesz neked, akkor is bízz Benne: Ő a legjobbat akarja számodra. Krisztus nélkül semmire sem vagyunk képesek – ó, de Vele minden lehetséges (Máté 19:26)!

Crystal Stine a szerzője a Szent sürgölődés (Holy Hustle) és A kiáltó „kell” lecsendesítése (Quieting the Shout of Should) c. könyveknek, országszerte tart csoportoknak előadásokat, és ő a gyülekezet kommunikációs igazgatója. Kapcsolatba léphettek vele online itt, a Youversion alkalmazásban pedig belekukkanthattok első könyvébe, a Szent sürgölődésbe egy ingyenes 10 napos olvasóterv keretében, és megtalálhatjátok őt az Instagramon is. Crystal Pennsylvaniában él a férjével, Mattel és a lányukkal, Madisonnal.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/abide-in-christ/
Fordította: Péter Abigail
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .