Az ima ereje

„Köszönjük, hogy ügyfélszolgálatunkat választotta. Számlázásért nyomja meg az 1-es gombot, további információért a 2-es gombot… bla-bla-bla.” Nevetségesen nézhetek ki, amikor az ügyfélszolgálat robotján töltöm ki a mérgem, és rákiáltok: „Valaki igazival akarok beszélni, nem egy robottal!”.

Néha óriási erőfeszítésbe kerül telefonon elérni azt a személyt, akivel beszélni szeretnénk, vagy akire szükségünk lenne. Folyton elkerüljük egymást, vagy rosszkor cseng a telefon. Modern világunk arról szól, hogy mindenki mindenhol csatlakozva legyen, emellett mégis annyira személytelen és elszigetelő.

Éppen ezért állj meg egy pillanatra és gondolj csak bele: Teremtő Istenednél nincs ügyfélszolgálat, fogadóóra, vagy várakozási idő – bárhonnan és bármikor elérhető. Azonnal. Közvetítő nélkül. Szabad a vonal. Ez hihetetlen!

Nem az asszisztense veszi fel, nincs olyan, hogy ne lenne telefonközelben, nincs nyelvi akadály, nincs hangposta sem.

Ő kész meghallgatni – sőt, alig várja, hogy hívd. Mindig van rád ideje, és minden figyelmét neked szenteli. Őt nem bosszantod a kéréseiddel, nem ijeszted meg a kérdéseiddel, és nem okozol neki csalódást a kételyeiddel.

Van egy kedvenc igeversem: „Bátran és bizalommal lépjünk oda az Atya-Isten kegyelmének Trónjához! Nála bőségesen megtaláljuk mindazt a megbocsátást, segítséget és kedvességet, amire éppen szükségünk van — s mindezt a legalkalmasabb időben.” (Zsidók 4:16) Az ezt megelőző igevers elmondja, hogy miért léphetünk bátran a kegyelmi trónhoz: mert az Úr Jézus, aki megérti a mi gyengeségeinket és kísértéseinket, már előrement.

Világunk sokszor lekicsinyíti, sőt, akár becsmérli is az ima erejét. A Biblia azonban nem tágít: világosan beszél arról, hogy az imának hatalmas ereje van. A Máté 7:7-8 például így fogalmaz: „Kitartóan kérjétek, és megkapjátok! Kitartóan keressétek, és megtaláljátok! Kitartóan kopogtassatok, és kinyitják nektek az ajtót! Mert aki kitartóan kéri, megkapja, amit kér. Aki kitartóan keresi, az megtalálja, amit keres. Aki kitartóan kopogtat, annak kinyitják az ajtót.”

Isten számtalanszor bizonyított az ima ereje mellett, amikor a hívők gyógyulásért, győzelemért, bölcsességért, vagy épp védelemért imádkoztak. A mára kijelölt igevers is arról tanúskodik, hogy egy nő feltámadt a halálból Péter imádságára (ApCsel 9:40).

Ha tehát ennyire nyilvánvaló az ima ereje, akkor mégis mire várunk?

Nos, én néha azért nem imádkozok, mert még magam sem tudom, miért imádkozhatnék. És ezzel nincs is semmi baj, hiszen Isten úgyis ismeri a szívünket. A Róma 8:26 így beszél erről: „Hasonlóképpen a Szent Szellem is segítségünkre siet abban, amiben erőtlenek vagyunk. Hiszen sokszor még azt sem tudjuk, hogy miért és hogyan imádkozzunk. A Szent Szellem azonban maga könyörög értünk, szavakkal ki sem fejezhető sóhajtásokkal.” Istennél nincs kínos csend. Ha nem találom a szavakat, akkor egyszerűen ennyit mondok: Uram, jöjj közel. Segíts rajtunk. Adj bölcsességet. Adj békességet. Vigyázz ránk.

Régen szégyelltem imádkozni. Azt hittem, hogy csakis a megszokott szófordulatokkal lehet helyesen imádkozni, ahogy mindenki más teszi a gyülekezetben. De megértettem, hogy Isten nem ékesszólásra vár. Az ima ereje végülis nem abban van, amit mi teszünk, vagy mondunk, hanem Őbenne. Ezért az ima most már olyan számomra, mint egy meghitt baráti beszélgetés: kibonthatom azt, ami bennem van és szabadon beszélhetek róla, mert nem fognak elítélni és nem fognak kipletykálni sem. Itt biztonságban vagyok.

Néha aggaszt, hogy Isten nemmel fog válaszolni egyes imáimra. És nem vitás, ez előfordul. Mert az ima nem egy madzag, amin Istent bábuként rángathatnánk erre-arra. Őt igenis megérintik az imáink és válaszol is rájuk, de nem mindig úgy, ahogy mi azt elképzeltük. (Az egyik kedves mentorom egyszer azt javasolta nekem, hogy vezessek imanaplót, és amikor csak visszanézek, látni fogom, hogy Isten megválaszolta apróbb-nagyobb imáimat egyaránt.) Isten mindig az Ő akarata szerint válaszol az imáinkra, ezért annyira nehéz megértenünk sokszor. Emberi elképzeléseink és látásunk korlátai között élünk. De Jézus bíztat és bátorít, hogy „semmi sem lesz lehetetlen” számunkra, „ha csak egy mustármagnyi” hitünk is van (Máté 17:20).

Kedves barátom, jöjj hát úgy, amint vagy. Dolgozz azon, hogy minél több időt tölts imában – hallgatva Isten hangját és kimondva kéréseidet. Meglátod, megmozdulnak majd azok a hegyek. Micsoda hatást gyakorolhatnánk erre a világra, ha tényleg szabadjára engednénk azt az erőt, amit Isten az imában bocsátott rendelkezésünkre!

Sara Lindsey egy nyugat-texasi lány. Több, mint 16 éve szereti férjét és nagy örömét leli abban a mindennapi káoszban, amit négy kicsi gyermekük nevelése és tanítgatása jelent. Hivatását tekintve orvos és az MRI képalkotó diagnosztikára szakosodott. Támogató barát, aki nemzetközi szinten is építi a kapcsolatait. Szíve nyitott más asszonyok és családok bátorítására és szenvedélyes küldetése a Bibliafordítás. Instragramon keresztül te is kapcsolatba léphetsz vele.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/the-power-of-prayer/
Fordította: Péter Abigail
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .