A szőlőtő

„Én olyan vagyok, mint a szőlő. Atyám pedig olyan, mint a szőlősgazda.”János 15:1

„Egyedül is meg tudom csinálni. Ne aggódj miattam.”

Ezek a szavak gyakrabban határozták meg a napjaimat, mint azt be merném vallani. Szeretek úgy gondolni magamra, mint egy erős, független nőre. És habár ezzel a gondolkodásmóddal nincsen semmi gond, ennek az elszánt függetlenségnek a gondolatai beleéghetnek az Istennel való kapcsolatomba is.

Az egyik utolsó üzenetben, amelyet kereszthalála előtt elmondott, Jézus arra tanít minket, hogy életünknek nem a saját elbizakodottságunkban kell gyökereznie. Nekünk, akik Jézust valljuk Urunknak, sokkal inkább függnünk kell az Ő szeretetétől, gondoskodásától és vezetésétől – minden egyes nap.

Hogy ez hogyan lehetséges? Jézus arra kér minket, hogy „maradjunk” (János 15:4). Ez az szó összesen nyolc alkalommal jelenik meg ebben a szakaszban; ebből is láthatjuk, mennyire fontos. A maradás egy folyamatosan zajló tevékenység: Jézusban maradni (és nem mozdulni). Amikor az életemet a saját erőmből próbálom irányítani, amikor a tökéletességre és az elfogadásra törekszem, akkor mindig kudarcot vallok. Az életnek ezek a forrásai olyanok, mint a gyomok vagy az elszáradt ágak: ideig-óráig megtartanak ugyan, életet azonban nem adnak.

Amikor odaszánom magam az Szentírás olvasására, amikor imádkozok, amikor más keresztényektől kérek tanácsot és a velük való közösségre törekszem, akkor a Szent Szellem segít, hogy örömtelibb, türelmesebb, szeretőbb és békésebb legyek. Jézus a szőlőtő (János 15:1): az életnek egyetlen szükséges forrása. Nem kell sem pénz, sem elismerés. Csak Ő, és csakis Ő.

Isten azt szeretné, ha Benne maradnánk; Benne, az élet forrásában. Nem azért, mert meg akarna fosztani bennünket bármitől vagy el akarná venni az örömünket. A János 10:10 szerint Jézus azért jött, hogy életet adjon, „mégpedig teljes és túláradóan bőséges életet”. Jézus arra hív minket, hogy közeli kapcsolatban legyünk vele, hogy teljes életet élhessünk. Erre naponta kell emlékeztetnem magam. Nincs erőm ahhoz, hogy egyedül éljem ezt az életet, és ebben látszik meg, mekkora szükségem van a Megváltóra.

Jézus szőlősgazdaként nem ígér nekünk egyszerű életet, de gyümölcsözőt igen. Visszavágja azokat a dolgokat, amelyek akadályozzák a növekedést; akkor is, amikor szenvedélyesen keressük Őt, és akkor is, amikor megpróbálunk egyedül boldogulni. Habár nem mindig könnyű, mégis mindkettő hasznos. A metszések idején megtanultam, hogy el kell engednem a saját kívánságaimat és vágyaimat, hogy alárendelhessem magam az Ő akaratának és útjainak.

Jézus önmagát ajánlja fel, hogy a növekedésünk forrása lehessen. Minden hívőt arra invitál, hogy olyan életet éljenek, amely sok gyümölcsöt terem.

Maradj Jézusban! Ő hűségesen bennünk és velünk marad igazi szőlőként.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/the-vine/
Fordította: Szabó Anna
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .