Jézus, a Szolga

A Szentírásnak ez a szakasza, amely Jézus tanítványainak lábmosását rögzíti, talán ismerősnek tűnik. Az is megtörténhet, hogy új számodra. Mindenképp, hasznos friss szemmel olvasni Isten Igéjét, hogy meglássuk mit mond Isten az Igén keresztül.

Közvetlen ezt az eseményt megelőzően mondta el Jézus utolsó nyilvános beszédét, utolsó szavait intézte az Őt követő tömeghez. De ezután visszavonult tanítványaival egy privát szobába, távol a tömegtől, távol a zavaró tényezőktől. Azon tűnődöm, milyen lehetett ott ülni a szobában, figyelni és hallgatni.

Azokban a pillanatokban Jézus a tanítványaira fókuszált. Utolsó pillanatai voltak arra, hogy olyan szavakkal és példával hagyja őket, melyeket élénken felidézhetnek az eljövendő napokban. Ez az utolsó alkalom, mikor összegyűjtötte őket, hogy oktassa és tanítsa őket. A János 13:1 azt mondja, „Jézus már tudta, hogy itt az ideje… Szerette azokat, akik ezen a világon az övéi voltak — mindvégig szerette őket.”

Jézus tudta, hogy eljött az ideje, hogy beteljesítse azt a feladatot, amire elküldte Őt az Atya. Megértette rendeltetésének idejét, és hűséges volt az elhívásához és az emberekhez, akiket szolgált mindvégig.

Előnyös számunkra, hogy utólagosan láthatjuk Jézus példáját és hallhatjuk az Ő szavait, de ha élőben hallottuk volna ezeket a szavakat, vajon felfogtuk volna-e az Ő szívének és szeretetének nagyságát? Megértettük volna-e sürgetését arra, hogy fogadjuk el az Ő szavait, az Ő szeretetét, fogadjuk el Őt teljesen és mindazt, amit az Ő áldozata árán nyerünk: bocsánatot, irgalmat, üdvösséget és szeretetet.

Jézus tehát bemutatta szeretét tanítványai iránt olyan módon, amely élénken megmaradjon az emlékezetükben, hogy mit jelent az Ő példáját követni a mások felé való önzetlen, szeretetből fakadó szolgálatban.

Jézus felvett egy tál vizet, egy törlőkendőt kötött a derekához, és mélyen meghajolt a tanítványok lábainál. Egyenként odament mindegyik tanítványhoz és szolgált nekik, megmosta a lábukat és a kendővel megtörölte őket.

Jézusnak  ez a cselekedete valószínűleg hirtelen csendet teremtett a szobában. Mentorként néztek fel rá, Ő volt a tanítójuk, a Messiás. Ellenben most Ő néz fel rájuk miközben megmossa és megtörli a poros lábaikat. Helyükben Őt látni a szolga szerepében, megalázva magát – ez már túl sok volt nekik. És Ő megértette zavarukat. Jézus így válaszolt: „Most még nem érted, amit teszek, de később majd megérted” (János 13:7).

Jézus tudta, hogy nem mindenki érti meg tetteinek és szavainak jelentőségét, azonban Ő engedelmes maradt az elhívásához. Azt mondja nekik „Példát adtam nektek, hogy ti is ugyanúgy bánjatok egymással, ahogy én veletek…Most már tudjátok ezeket, de akkor lesztek boldogok és áldottak, ha valóban meg is teszitek” (János 13:15, 17).

Jézus megmosta tanítványai lábát és ezzel a nyilvános cselekedettel a tanítványai iránti mélységes szeretetét éreztette. Tudta, hogy az elkövetkező napokban a tanítványok emlékezni fognak az egyszerű meghajlásra, a lábmosásra, és megértik, hogy ez jelképe annak ahogyan Ő feláldozza értük az életét. Nem csupán vízzel mossa meg a lábukat, hanem annál sokkal többet tesz értük: lemond az életéről, hogy bárki, aki elfogadja Őt, a kiontott vér által bocsánatot nyerjen és megtisztuljon a bűn összes szennyétől. Akkor még nem értették teljesen, de a következő napokban megértik majd.

Azokban az utolsó pillanatokban tudta, hogy mikor a tanítványok végül megértik, hogy mit tett a lábmosáskor egészen a kereszthalálig, akkor rájönnek, hogy minden szava és minden cselekedete azt bizonyította a világnak, hogy Jézus az, akinek Ő mondta magát: Isten Fia, Megváltó, Messiás, Úr.

János 13:20-ban azt mondta a tanítványoknak, „Igazán mondom nektek: aki befogadja azt, akit én küldök, az engem fogad be, aki pedig engem befogad, azt fogadja be, aki engem küldött.”

Krisztus követőjének lenni azt jelenti, hogy úgy élünk, szolgálunk és szeretünk, ahogy Ő tette, követjük az Ő példáját és igazságként elfogadjuk az Ő Igéjét. Miközben ezt tesszük, az Ő szeretetét tükrözzük azok felé akiket az Ő nevében szolgálunk, így ők is elfogadják az Ő szavait, elfogadják szeretetét, elfogadják Őt és ezáltal megnyernek mindent, amiért Ő feláldozta az életét: bűnbocsánatot, irgalmat, üdvösséget és szeretetet.

Andrea Howey kalligráfus a texasi Dallasban. Kalligráfusi karrierét azzal kezdte, hogy a veszteség idején igeverseket és bátorító szavakat vetett papírra, majd Isten elkezdte felhasználni ezeket arra, hogy a közösségi médián keresztül a szerte e világon élő emberekhez juttassa el bátorítását. Ma is kézzel írt szövegeket és termékeket gyárt, már üzleti szinten, valamint szabadúszóként munkálkodik gyülekezetekben, írók felé és egyéb projektekben is részt vesz, mindig azzal a céllal, hogy bátorítsa az emberek lelkét, megerősítse a hitüket és mindenekelőtt Jézusra mutathasson. Gyönyörű dizájnjait megnézheted az andreahowey.com weboldalon vagy vedd fel vele a kapcsolatot Instagram-on.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/jesus-the-servant/
Fordította: Gál Ruth
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .