Az Ajtó és a Pásztor

„Igen, én vagyok a kapu, ezért aki rajtam keresztül megy be, az biztonságban lesz, szabadon járhat ki és be, és jó legelőt talál. A tolvaj azért jön, hogy lopjon, gyilkoljon és pusztítson. Ezzel szemben én azért jöttem, hogy életet adjak, mégpedig teljes és túláradóan bőséges életet! Én vagyok a Jó Pásztor, aki a saját életét adja a juhokért.”János 10:9-11

Akárhányszor elolvasom ezt a részt, két popkultúra referencia jut eszembe. Az első a Szörny Rt. rajzfilm, melyben a főszereplő egy nagy, borzos szörny, aki butáskodásra cseréli az ijesztgetést, miután megismerkedik egy kislánnyal. Az egész akció úgy megy végbe, hogy oda és vissza mennek az ajtókon keresztül, melyek összekötik kettejük világait. A film tetőpontja mikor a szereplők egy gyárban találják magukat, mely tele van a fejük felett lebegő ajtókkal, és ahogy ők megpróbálnak a rossz fickó előtt odajutni az egyetlen ajtóhoz, amely hazavezeti a kislányt.

A másik, kevésbé dramatikus referencia egy olyan, mely minden egyes alkalommal megnevettetett, mikor a lányommal néztem. Az egyik VeggieTales filmben, amely Dávidról szól, voltak kis juhok, akik folyamatosan elestek – és úgy is maradtak, amíg valaki nem segített nekik felállni.

Az elmémben a két kijelentés, melyet Jézus mond a mai részben, mindig olyan különbözőnek tűnt, mint az a két példa. Ezt a két állítást mindig két különállóként olvastam a 7 állítás közül, melyet a János Evangéliumában találunk, de mégis nagyon érdekesen kapcsolódnak egymáshoz. 

Jézus egy olyan képet használt a ma olvasott szakaszban, mely erősen hatott a hallgatóira. Ahogy a VeggieTales film bemutatja, a juhok hajlamosak elkóborolni, elutasítják, hogy elfussanak a veszély elől és hajlamosak a sérülésekre. Egy pásztor nélkül, aki vezesse és megvédje őket, ők inkább követik egymást egy sziklára vagy összecsődülnek, hogy a ragadozó könnyebben támadhasson. A pásztoruk nélkül a juhok soha nem tudnák megtalálni a hazavezető utat.

Jézus idejében és kultúrájában az emberek két féle aklot ismertek, melyek megtartották a juhokat. Az egyik a falun belül volt és sok juhnyájat tartott, melyek a város több pásztorához tartoztak.  Minden éjszaka valaki védte az akol ajtaját, hogy semmiképpen se menjen be valaki és egy juh se menjen ki, és minden reggel kinyitották az ajtókat, hogy a pásztor magához hívja a juhait (akik felismerték a pásztor hangját és követték őt).

A másik féle akol kisebb volt és általában kőből épített, ahova a pásztorok összegyűjthették a juhaikat éjszakára, ha nem tértek vissza a városba. Ezek a kőből épült aklok nem rendelkeztek ajtóval vagy kapuval, így a pásztor, miután számba vette a juhait, a testét a bejárathoz helyezte, így ő lett az ajtó, mely megvédte a juhait.

Míg Jézus önmagát oltalmazónak és vezetőnek nevezi, a vallásos vezetőket tolvajoknak és rablóknak írja le (János 10:1). Ahelyett, hogy juhokat loptak volna, ők az üdvösség lehetőségét rabolták el az emberektől, tagadva, hogy Jézus az Isten Fia és az egyedüli út az örök életre. Ez nehéz – és sértő – hír volt az Ő hallgatóságának. Ők egy olyan Messiásra számítottak, aki egy király vagy egy katonai vezető lenne, nem egy pásztor, aki annyira mélyen megalázza magát, hogy leteszi az életét értünk.

Az Ajtón keresztül van utunk és a Pásztoron keresztül van ígéretünk és védelmünk az ellenség elől, aki ölni, lopni, pusztítani akar és eltéríteni minket a legfőbb célunktól, az örökkévalóságtól a mennyben Jézussal. Ahogy megragadjuk az igazságot, hogy kicsoda Jézus és elhisszük a kijelentéseket János Evangéliumából, hallgassunk az Ő hangjára, ahogy vezet minket, ahogyan Dávid írta a 23. zsoltárban:

„Az én pásztorom az Örökkévaló!
Minden jóval ellát engem:
dús legelőin megpihentet,
friss patakokhoz terelget,
felüdíti lelkem,
és az igazságosság útján vezet…”

Crystal Stine a szerzője a Szent sürgölődés (Holy Hustle) és A kiáltó „kell” lecsendesítése (Quieting the Shout of Should) c. könyveknek, országszerte tart csoportoknak előadásokat, és ő a gyülekezet kommunikációs igazgatója. Kapcsolatba léphettek vele online itt, a Youversion alkalmazásban pedig belekukkanthattok első könyvébe, a Szent sürgölődésbe egy ingyenes 10 napos olvasóterv keretében, és megtalálhatjátok őt az Instagramon is. Crystal Pennsylvaniában él a férjével, Mattel és a lányukkal, Madisonnal.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/the-door-and-the-shepherd/
Fordította: Gál Ruth
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .