Az élet kenyere

„Jézus ezt felelte: „Én vagyok az a kenyér! Én adok életet! Aki hozzám jön, nem fog éhezni soha! Aki hisz bennem, nem szomjazik soha többé!” János 6:35

Az egyik dolog, amit nagyon szeretek Jézusban, hogy nagyon ritkán adta azt a választ a kérdésekre, amit az emberek vártak tőle. Az evangéliumokon keresztül végig azt látjuk, hogy az emberek tedd és ne-tedd listákat vagy éppen konkrét válaszokat várva sereglettek hozzá, de Jézus ritkán elégítette ki ezen igényeiket. És mégis, habár válasza talán nem az, amire várunk, mégis több, mint amit valaha reméltünk.

És pontosan ez történik János 6. fejezetének a végén.

Ebben a fejezetben arról olvashatunk, hogy Jézus megvendégelt ötezer embert, vízen járt, és hogy csodáinak és jeleinek köszönhetően az emberek követték. Miután meggyógyította a betegeket és megetette az éhezőket, Jézus elvonult a tömegtől, az mégsem tágított mellőle. Azonban ahelyett, hogy elküldte volna őket, csodálatos módon pont ott találkozott velük, ahol voltak.

Elámulva a Jézus által tett csodákon és kíváncsian, a nép a következő kérdést teszi fel: „Mit kíván tőlünk Isten? Mit tegyünk?”

Jogos kérdés. Csak gondolj bele, hányszor tettük fel magunkban a kérdést: Mit kell tennem ahhoz, hogy kövessem Isten akaratát? Hogyan néz ki a Jézuséhoz hasonló élet? Pontosan mit kell tennem azért, hogy üdvözüljek? Nem tudom, veled mi a helyzet, de számomra ezek nem olyan kérdések, amelyeket csupán kezdő hívőként tettem fel, hanem inkább olyanok, melyek egész hitéletem során elkísértek.

Jézus azonban a kérdéseink mögé lát, és nem csupán átnyújt egy listát, hogy mit tegyünk. A tömegnek sem mondta meg, hogyan kell viselkedniük. Azt viszont igen, hogy Kinek higgyenek.

Tehát mit kell tennünk azért, hogy megtegyük azt, amit Isten kér tőlünk?

„Ő így felelt: Ezt az egyet: higgyetek abban, akit Isten elküldött! […] Az igazi Mennyből jövő kenyeret Atyám adja nektek, mert az igazi, Istentől származó kenyér az, aki a Mennyből száll le, és életet ad minden embernek. […] Én vagyok az a kenyér! Én adok életet! Aki hozzám jön, nem fog éhezni soha! Aki hisz bennem, nem szomjazik soha többé!” (János 6:29—35)

Látod, mi történik itt? Miután megvendégelte az ötezer embert és megelégítette fizikai szükségleteiket, Jézus azt állítja, hogy Ő maga az Élet Kenyere. Ahogyan Isten mannát hullatott az égből, hogy megetesse az izráelieket a pusztai vándorlás során, a Mennyei Atya Fiát, az Élet Kenyerét adta az emberiségnek, hogy ne éhezzenek meg soha többé.

Az ötezer ember megvendégelése egy csoda volt, mert számos ember szükségletét betöltötte, azonban jelentősége nem merült ki ennyiben: jele volt annak, hogy Jézus az Isten Fia, az ígéretekből ismert Élet Kenyere, és annak, hogy bárki hisz Benne, az örök életet nyer és sosem éhezik többé.

Ez az evangélium jó híre mindannyiunk számára.

Néha Istenhez lépünk, hogy feltegyük neki a kérdést: Mit kell tennem ahhoz, hogy üdvözüljek? Mit kívánsz tőlem? Ilyenkor Isten válasza nem egy lista a tennivalókról, hanem ez: Higgy Bennem. Higgy az Élet Kenyerében, amely úgy fogja enyhíteni az éhségedet, ahogy nem is számítottál rá.

Kedveseim, ahelyett, hogy azon tépelődnétek ma, mit tehettek Istenért, töltsetek ma egy kis időt azzal, hogy elgondolkodtok azon, mit tett Ő értetek. Hidd el és valld meg az igazságot, hogy Krisztus azért jött erre a földre és azért tett ennyi csodát, hogy te és én az Ő gyermekei lehessünk. Ő az Élet Kenyere, aki azért jött, hogy te és én soha ne éhezzünk meg többé.

Szolgáljon ez a jó hír vigasztalásul és bátorításul bármilyen időszakot is tapasztalsz meg most.

Brittany Salmon szabadúszó író, adjunktus professzor a Global Studiesnál és segédlelkész a helyi gyülekezetben. Foglalkozik továbbá árvákkal és prevencióval, és éppen a doktorit végzi a Southeastern Baptist Theological Seminaryban. A szabadidejét többnyire a Chick-fil-A nevű gyorsétteremláncban tölti, illetve az új otthona, Texas felfedezésével, melyben segítségére van férje, négy gyermeke, és a kutyájuk, Mr. Tom Hanks. Ha beköveted Twitteren és Instagramon, akkor megnézheted, éppen mivel foglalatoskodik.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/the-bread-of-life-2/
Fordította: Szabó Anna
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .