Tudod, kicsoda Jézus?

„Ekkor Nátánaél ezt mondta: ’Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izráel Királya!’”János 1:49

Hogyan írnád le Jézust?

Mára kijelölt szakaszunkban Nátánaéllel találkozunk, aki egyáltalán nem volt meggyőződve arról, hogy kicsoda Jézus. Amikor barátja, Fülöp lelkesen megosztotta vele felfedezését, miszerint megtalálták „..azt, akiről Mózes írt a Törvényben, és akiről a próféták is írtak! Jézusnak hívják, József fia, és Názáretből való”, Nátánaél szkeptikus volt és kételkedett Fülöp beszámolójának hitelességében.

Nem tudom, te hogy állsz vele, de én nagyon is tudok azonosulni ezzel a tanítvánnyal. Ha éppen a mindennapi teendőimet végezném, és hasonló hírekkel látogatna meg egy barátom, én se hinnék neki. Mindenképpen bizonyítékokat és tényeket követelnék, mielőtt elhinném.

Azonban amikor Fülöp elvitte Nátánaélt Jézushoz, a dolgok megváltoztak. Mindig minden megváltozik, ha Jézus belép a képbe. Jézus, aki természetesen ismerte Nátánaélt, természetfeletti tudással üdvözölte. Jézus nem csupán azt tudta, kicsoda Nátánaél, hanem ismerte a szívét is. Jézus ismeri a szívünket és a gondolatainkat, csakúgy, mint azt, hogy mire van szükségünk. Tisztában volt vele, hogy Nátánaélnak kétségei támadtak, és pont azzal rukkolt elő, amire Nátánaélnak szüksége volt a hithez.

És itt jön a képbe a szavak és a szóbeli kommunikáció hatalma – Nátánaél válasza arra, hogy Jézus felismerte őt és bebizonyította messiási voltát egy felkiáltás volt: „Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izráel Királya!”

Micsoda pálfordulás!

Mindössze pár vers alatt teljes változás állt be.

Kétségből hitbe. Halálból életbe.

Amikor a blogbejegyzés elején azt kérdeztem, hogyan jellemeznéd Jézust, talán az jutott eszedbe, mit tett érted, milyen tulajdonságai vannak, esetleg milyen ajándékokat kaptál tőle. Ezek mind jó dolgok, de milyen elképesztő Nátánaél emlékeztetője arról, hogy kicsoda Jézus: Isten Fia és Izráel Királya, aki életet ad!

Ha még nem helyezted életedet Isten kezébe, akkor szeretnélek arra bátorítani ma, hogy ismerd meg jobban. Tudd meg, ki Ő; olvasd a Bibliát és kérdezd meg a téged körülvevő keresztényeket, hogy ők kinek látják Jézust. Hallgasd meg a bizonyságtételeiket, ahogy Nátánaél is meghallgatta Fülöpét. Ezután pedig közeledj Hozzá, és ismerd meg személyesen. Isten azt mondja az Ő igéjében, hogy ha teljes szívvel-lélekkel keressük Őt, akkor megtaláljuk (Jeremiás 29:13). Jézus meghalt érted és Isten nagyon szeret. Maradj kíváncsi, engedd, hogy mások meséljenek neked Róla, és ha úgy döntesz, hogy megajándékozod a bizalmaddal, akkor a legfantasztikusabb átalakulást fogod megtapasztalni.

Ha már egy ideje követed Jézust, akkor most szánj egy percet arra, hogy megemlékezz Jézus irántad való hűségéről, kegyelméről, szeretetéről és megbocsátásáról. Amióta először éreztél szeretetet iránta, már annyi mindenben hatással volt rád. Engedd, hogy a szívedet betöltse az Ő jósága, amíg túl nem csordul, amíg nem tudsz mit tenni, csak hangosan hirdetni: „Rabbi, te vagy az Isten Fia, te vagy Izráel Királya!”

Forrás: https://lovegodgreatly.com/do-you-know-who-jesus-is/
Fordította: Szabó Anna
Kép: Vasadi Dubován Judith

Petra Stoneman Észak-Írországban él a férjével, Michaellal és csokoládébarna kutyusukkal, Boomerrel. Mivel eredetileg a Cseh Köztársaságból származik, az SZNI cseh nyelvű csoportjának társvezetője. Petra szenvedélye a tanítványozás és a hívők új nemzedékének felnevelése. Férjével együtt, aki ifjúsági lelkészként szolgál teljes időben, részt vesz a helyi gyülekezet ifjúsági munkájában, és nagyon szereti a nála fiatalabb nőket Jézus követésére bátorítani.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .