Bevezetés az Örökkévaló bizonyosság – János evangéliuma c. tanulmányba

János evangéliuma Jézus küldetéséről számol be, erről ad részletes jelentést. Ez a beszámoló azonban különbözik a többiekétől – Máté, Márk és Lukács evangéliumától. Bár mindegyik evangélium egyértelműen úgy mutatja be Jézust, mint Isten Fiát és a világ Üdvözítőjét, Jézus földi szolgálatának más-más vonatkozására fektetik a hangsúlyt. Így János evangéliuma hét jelre és hét kijelentésre összpontosít. Ezek a jelek és kijelentések Jézustól származnak, és egytől-egyig alátámasztják az evangélium központi üzenetét: Jézus Isten Fia, és az egyetlen út az örök életre.

A könyv maga három főbb szakaszra osztható: Jézus nyilvános szolgálata (1:19-12:50), Jézus szűk körű szolgálata (13:1-17:26), valamint Jézus szenvedése, halála és feltámadása (18:1-21:25). Az első szakaszban hét csodálatos jelről és öt kijelentésről olvashatunk, amelyek által Jézus kinyilatkoztatja magát a nép számára. A két utolsó kijelentés a második szakaszban hangzik el, amikor kizárólag a tanítványai felé szolgál. A harmadik szakasz pedig végső bizonyítékot nyújt Jézus isteni mivoltáról, amint részletesen bemutatja Jézus halálának eseményeit és csodálatos feltámadását.

Az evangélium szerzője nincs konkrétan megnevezve a könyvben, hanem csak úgy utal magára, mint „az a tanítvány, akit Jézus szeretett” (János 21:7). A bibliakutatók azonban általában egyetértenek abban, hogy a szerző nem más, mint János apostol. Az evangélium jóval későbbre datálható, mint a többi: feltehetően Kr. u. 85 és 95 között íródott.

Miközben János evangéliumát tanulmányozzuk, próbáljunk eltekinteni eddigi ismereteinktől, és olvassuk úgy, mintha legelőször tennénk. Ez egyben kihívás is – de tegyük félre mindazt, amit talán már nagyon is jól tudunk Jézus küldetéséről, és tanulmányozzuk friss szemszögből. János olyan embereknek írta az evangéliumát, akik valószínűleg hallottak már Jézusról, vagy legalább halálának és feltámadásának híréről, mégis arra igyekszik, hogy minél több részlettel szolgáljon, és ezáltal is bizonyítsa, hogy Jézus valójában Isten Fia. Olvassuk úgy az evangéliumot, mint bármilyen más történetet, külön odafigyelve a szereplőkre, a helyszínre, valamint az eseménysorra. János központi üzenete ez volt az olvasói számára: Jézus Isten Fia, és az egyetlen út az örök életre. Tanulmányozzuk hát együtt az evangéliumot, és engedjük, hogy az Ige átformálja szívünket és gondolatainkat, miközben egyre jobban megismerjük, hogy kicsoda Jézus.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .