Ismerjük a szerzőt

Ézsau és Jákób csavarokkal teli története kisiklott és inkább illik egy kibeszélő showba, mint Mózes 1 könyvébe. De mégis itt vagyunk.

Az 1 Mózes 28:3-4 beszámol arról, hogy Izsák a fiatalabb fiának, Jákóbnak adja tovább a szövetség áldását: „Áldjon meg téged a Mindenható: szaporítsa és sokasítsa meg utódaidat, hogy népek sokaságának atyjává tegyen téged, adja neked és utódaidnak Ábrahám áldását, hogy örököld a földet, amelyet Isten Ábrahámnak adott, s amelyen jövevény voltál!”

A hét során már átbeszéltük a történet részleteit és magát a csalást is, és látjuk, hogy mindenki, aki részese volt ennek a katyvasznak – Izsák, Rebeka, Ézsau és Jákób – hibázott. Isten, amikor Rebeka kérdezte, hogy miért tusakodnak benne a gyermekek, már előre megmondta az 1 Mózes 25:23-ban, hogy „az idősebb szolgálja a fiatalabbat”. Mégis, a testi gondolkodás és a kivételezés átitatta ezeket az életeket: Izsák Ézsauval, Rebeka pedig Jákóbbal kivételezett. Ézsau lenézte az elsőszülöttségi jogát, Izsák Ézsaunak akarta továbbadni az áldást, Rebeka és Jákób pedig megtévesztette őt és ellopta azt.

De, itt jön a csavar: Isten mindenható. Mindig.

Ő (megint) tökéletlen embereket használt fel azért, hogy véghezvigye, amit eltervezett. Újból és újból azt látjuk, hogy Isten hozzá hűséges, de tökéletlen embereket használ. Isten többre értékelte a hitüket a tökéletességnél.

Mit tanultunk még a tanulmány során?

Isten szavahihető. Reflektálva arra, hogy Ábrahám elhitte, hogy Isten öreg koruk ellenére Sárának és neki fiút ad, a Zsidók 11:11 ezt írja: „Ábrahám hite által Sára mégis képessé vált arra, hogy gyermeket foganjon és szüljön. Ugyanis Isten ezt előre megígérte Ábrahámnak, aki teljesen megbízott benne.” (Némely fordításban a hűséges szóval jellemzik Istent a szavahihető helyett).

Istenben meg lehet bízni. Elismerem, ez nehéz helyzetekben nem könnyű. Miért van ott a rák? Miért hullanak szét a házasságok? Miért történt meg ez a borzalom? Miért, miért, miért? Mindenkinek vannak olyan kérdései, melyekre nem könnyű válaszolni.

Hogy őszinte legyek, be kell valljam, hogy az azonnali válaszokat szeretem. Szeretem már jó előre ismerni a tervet. És igazság szerint szeretem, ha bevonnak a tervezésbe és átláthatom a legapróbb részleteket is. Talán nem lesz meglepő számodra sem, de Isten nem így működik.

Az Ő válaszai nem mindig gyorsak vagy egyszerűek.

Az Ő tervei nem mindig egyértelműek a kezdetektől fogva, sőt, sokszor útközben sem.

Az Ő tervei nem mindig alakulnak úgy, ahogyan mi szeretnénk.

Az Ő nekünk tett ígéretei nem mindig a mi életünk alatt válnak valóra.

Ez vajon azt jelenti, hogy Ő nem jó? Dehogyis. Ő jó marad, mindenható és szavahihető. Ő lát mindent, amit mi nem és mindig megtartja az ígéreteit.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/we-know-the-author/
Fordította: Szabó Eszter
Kép: Vasadi Dubován Judith

Sara Lindsey egy nyugat-texasi lány. Több, mint 16 éve szereti férjét és nagy örömét leli abban a mindennapi káoszban, amit négy kicsi gyermekük nevelése és tanítgatása jelent. Hivatását tekintve orvos és az MRI képalkotó diagnosztikára szakosodott. Támogató barát, aki nemzetközi szinten is építi a kapcsolatait. Szíve nyitott más asszonyok és családok bátorítására és szenvedélyes küldetése a Bibliafordítás. Instragramon keresztül te is kapcsolatba léphetsz vele.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .