Megbízható és igaz

Az elmúlt évek során időnként olyan Bibliaolvasó tervet választottam, amely mentén egy év alatt elolvastam a teljes Szentírást. Be kell ismernem azonban, hogy amikor több igeversnyi nemzetségi táblázathoz érkeztem, kissé lehangoltan kezdtem el olvasni az aznapra kijelölt szakaszt. „De hát ez csak egy névsor”, gondoltam ilyenkor, és sietve végigfutottam a neveken (aminek nagyrészét ki sem tudtam ejteni), aztán mentem is tovább, hisz vártak a napi teendők.

Ez így ment egészen addig, amíg egy teológiai tanárom éppen egy nemzetségi táblázatot olvasott fel egyik órán, és könnyes szemmel, remegő hangon ezt mondta nekünk, diákoknak: „Talán unalmasnak tartjátok mindezt, de ez a névsor bizonyítja, hogy Isten beteljesíti, amit megígért.”

A mára kijelölt igeszakasz is (1Mózes 25:12-18) pontosan erről szól: bizonyítéka annak, hogy Isten hűségesen megtartja ígéreteit, és amit mond, azt valóra is váltja.

Emlékszel még mit ígért Isten Ábrahámnak az 1Mózes 15-ben, amikor szövetséget kötött vele? Emlékszel, amikor azt mondta Ábrahámnak, hogy annyi utóda lesz, mint csillag az égen? Nos, most, amikor elérkeztünk az 1Mózes 25-höz, pontosan ennek a beteljesülését láthatjuk!

Ez a gondolat a Józsué 21:45-ben is megfogalmazódik: „Mindaz a jó, amit az Örökkévaló megígért Izráel népének, maradéktalanul beteljesedett. Semmi el nem maradt belőle.”

Ezért kedves testvéreim, a mai igeszakaszt olvasva nehogy abba a tévedésbe essünk, hogy nem látjuk a fától az erdőt. Ez nem csak egy egyszerű névsor. Ez a nemzetségi táblázat Isten ígéreteinek beteljesülése, és kézzel fogható bizonyítéka az Ő hűségének és megbízhatóságának.

Fáradt lelkünknek jó hír szól. Nem tudom, milyen helyzetben vagy épp. De amikor összedől benned minden, sajog a szíved és körbevesz a fájdalom, akkor nem egy három lépésből álló önsegítő módszerre van szükséged, hogy minden rendbe jöjjön. Jó hírre van szükséged. Mégpedig arra, hogy olyan Istent szolgálunk, aki megtartja ígéreteit. „Eljön az idő, amikor már nem lesz valóság az, ami egykor fájt”, mondta J.R.R. Tolkien.

Így jöhetnek sötét napok, vagy a bőség ideje, nem feledjük el, hogy az az Isten, Aki beteljesítette, amit Ábrahámnak ígért, ugyanaz az Isten, Aki ma is megtartja, amit nekünk ígér. De milyen ígéreteink is vannak, amelyekbe kapaszkodhatunk?

Nos, csak egy néhány kedvencemet sorolom fel:

  • Szabadulás ígérete azoknak, akik Istenhez kiáltanak: „mindenki megmenekül, aki segítségül hívja az Úr nevét” – Róma 10:13
  • Bölcsesség ígérete azoknak, akik ezt Tőle kérik: „Ha valakinek bölcsességre van szüksége, egyszerűen csak kérje Istentől, és meg fogja kapni! Hiszen Isten mindenkinek örömmel, nagylelkűen és szemrehányás nélkül ad.” – Jakab 1:5
  • Bűnbocsánat ígérete: „Mert megbocsátom gonoszságaikat, és bűneikre többé nem emlékezem.” – Zsidók 8:12
  • Megígérte, hogy sosem hagy magunkra, mert Krisztus mindig velünk van: „Sohasem hagylak cserben, sem nem hagylak magadra. Ezért bizalommal mondhatjuk: Az Örökkévaló megsegít engem, nem félek. Ember mit árthat nekem?” – Zsidók 13:5b-6
  • Megígérte, hogy egy nap visszatér, és akkor mindent újjá tesz: „Ekkor az, aki a trónon ült, megszólalt: Lásd, én mindent megújítok! Majd így szólt hozzám: Írd le, mert ezek a beszédek megbízhatók és igazak!” – Jelenések 21:5

Drága testvéreim, óriási ajándékot kaptunk: Isten ígéretei számunkra lettek feljegyezve az Ő Igéjében. Ezért, ahogy folytatjuk Mózes 1. könyvének tanulmányozását, figyeljük meg Isten ígéreteit, ugyanakkor azt is, ahogy Ő sokféleképpen be is teljesíti őket. És ne feledjük: az az Isten, Aki a régi időkben ígéreteket betartó Isten volt, ma sem változott. Ő a mi megbízható és igaz Istenünk.

Isten melyik ígéretébe kapaszkodsz ezen a héten? Jusson eszedbe a Józsué 21:45. Elmélkedj rajta, és tanuld meg kívülről is, ha lehet. Kérd Isten segítségét abban, hogy megláthasd Őt, mint megbízható és igaz Istent.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/trustworthy-and-true/
Fordította: Péter Abigail
Kép: Vasadi Dubován Judith

Brittany Salmon szabadúszó író, a Global Studies segédprofesszora és a helyi gyülekezet képzési felelőse. Emellett árvák gondozásával és prevencióval is foglalkozó érdekvédő, valamint doktorandusz a Déli Baptista Teológiai Szemináriumon. Szabadidejében szívesen fogyaszt Chick-fil-A-t ([keresztény alapítású] gyorsétterem hálózat, a szerk.) és új hazáját, Texast fedezi fel férjével, négy gyermekével és kutyájukkal, Tom Hanks Úrral. Twitteren és Instagramon követhetitek mivel foglalatoskodik.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .