Az ígéret szerint cselekedni

„Igen, az Örökkévaló küldje el angyalát előtted, hogy sikerrel járj, és onnan hozz a fiamnak feleséget!”1 Mózes 24:7

Szeretek hétköznapi emberek hitéről olvasni. Inspiráló látni, miképp mutatkozik meg Ábrahám hite Mózes 1 könyvében, hogy látszik, ő is csak ember volt, mint te és én. Erre a hitre látunk példát, amikor az 1 Mózes 24-ben Ábrahám elküldi a szolgáját, hogy hozzon feleséget a fiának, Izsáknak.

A 7. versben Ábrahám bizonyságot tesz a hitéről, amikor biztosítja a szolgáját, hogy Isten előtte jár majd, és szerez feleséget Izsáknak. Egyértelmű, hogy Ábrahám Isten ígérete szerint cselekszik. Sőt, mi több, Ábrahám az 1 Mózes 17-ben elhangzott ígéretnek is hisz, annak, miszerint Isten Ábrahámot sok nép atyjává teszi. Ábrahám úgy élt, mintha ez az ígéret igaz volna, hiszen nem kételkedett abban, hogy Isten feleséget és utódokat ad majd Izsáknak.

Számomra rögtön kitűnik, hogy Ábrahám döntése azon alapult, hogy elhitte, hogy amit Isten neki ígért, az be is következik. Ábrahám nem küldte volna el a szolgáját, hogy találjon Izsáknak feleséget, vagy nem akarta volna, hogy ez a feleség a rokonai földjéről származzon, hacsak nem hitt volna Isten ígéretében. Ábrahám merészen hangoztatta Isten ígéretét és hittel cselekedett. Isten ígéreteinek minket is lángra kellene lobbantania. Hinni akarom, hogy Isten szava igaz és a döntéseimet arra alapozni, amit Ő mondott, nem pedig arra, amit gondolok vagy amit a kultúra diktál.

Szeretem, hogy Isten ígéretei, szövetségei és esküjei nem olyanok, mint a mieink. Míg minket nem mindig kötnek a szerződéseink, Isten akkor is betartja az ígéreteit, amikor mi nem. Isten egyetlen szava sem tér vissza hozzá dolgavégezetlenül (Ézsaiás 55:11). Ígéreteinek legnagyobb beteljesülése pedig Jézus Krisztus, hiszen Ő a Messiás, akit már az idők kezdetén ígért nekünk (1 Mózes 3:15).

Miközben újra és újra elolvasom az 1 Mózes 24-t, egyre több részlete ejt ámulatba. Szeretem, hogy amikor Ábrahám elküldi a szolgáját, hogy feleséget szerezzen Izsáknak, akkor nem azt mondja, hogy „Az én rendelésem, vágyam és akaratom az, hogy indulj!”, hanem a 7. versben ez áll: „Az Örökkévaló, az ég Istene… Megszólított, és megesküdött, hogy utódaimnak adja ezt a földet.” Ez bizonyítja, hogy Ábrahám egyedül csak az Úrra támaszkodott nem pedig a saját emberi erejére, vágyára vagy motivációjára.

Barátom, ahogy Ábrahám, aki ízig-vérig ember volt, a hűséges Isten igaz ígéretei szerint cselekedett, úgy te is így tehetsz. Isten nem vár tőled tökéletességet. Épp ellenkezőleg, Isten az egész földet átkutatja, hogy megtalálja és megerősítse azokat, akiknek a szíve teljes mértékben elkötelezett irányában. Az a szíve vágya, hogy használni tudja azokat, akik ezt engedik neki és ezáltal is formálja őket.

Szeretem, hogy Ábrahám nem egy érzésre épített; Ő a Mindenható Isten ígérete szerint cselekedett. Te is cselekedhetsz így, hiszen tudod, mit mondott neked Isten. Írt egy könyvet: a Szent Bibliát. Továbbá, egészséges képzeteid lehetnek róla, hiszen tudod, hogy ki a te Atyád. Felfedte a nevét előtted és Jézus Krisztusban, a testet öltött Istenben, megmutatta a jellemét.

Tudd, hogy a feladat, amelyre rendeltettél, nagyobb nálad, de neked szól, te vagy rá alkalmas és miközben végrehajtod, egyre közelebbi kapcsolatba kerülsz Istennel és megtanulsz Rá hagyatkozni. Ahogy Ábrahám szolgája is egyből Istent kereste imádságban, miután megkapta a feladatot, te is vedd ma tudomásul, hogy szükséged van Isten segítségére (1 Mózes 24:12). Ha így teszel, békében járhatsz, tudva, hogy Isten már azelőtt válaszol az imádra, hogy befejezted volna, hiszen mindig tudja, mire van szükséged. Ő lát téged, hall téged és végrehajtja azt, amit kigondolt a számodra (Zsoltárok 34:15).

Most pedig menj és énekelj dicséretet annak, aki mindig megtartja az ígéreteit. Egy ígérete sem marad beteljesületlen. Magabiztosan léphetsz előre a hitben, hiszen aki hív téged, az hűséges és megcselekszi, amit ígért. Ha Istenben bízol, Ő sosem hagy téged cserben.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/acting-on-the-promise/
Fordította: Szabó Eszter
Kép: Vasadi Dubován Judith

Grace Ann Hopkins szereti Jézust. Jelenleg a Liberty Egyetemen tanul, főbb szakirányai a közgazdaságtan, a vallás és a keresztyén tanácsadás. Mélyen szereti Isten Szavát és keresi a lehetőségeket, hogy megoszthassa azt azokkal, akiknek útja keresztezi az övét. Szereti családját és barátait, küldetésének érzi, hogy a mellette élő emberek szeretve érezzék magukat. Azt szeretné, hogy tudd, hogy igenis számítasz, mert Isten saját kezével teremtett téged különlegessé és adott egyedi célt az életednek. Ő úgy szeret téged, ahogy vagy! (Zsolt. 139:13-14, Ef. 2:10, János 3:16). Grace Ann-nel kapcsolatba léphetsz a blogján.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .