A hit öröksége

Mit is jelent hinni? A Zsidók 11:1-ben a következő meghatározást találjuk: „Hinni pedig azt jelenti, hogy bizonyosak vagyunk abban, amit remélünk. Aki hisz valamiben, az meg van győződve arról, hogy az a dolog valóságosan létezik, annak ellenére, hogy nem látja.”

Elgondolkodtál-e már valaha azon, hogy milyen ereje van a hitnek a családi életben? Mit válaszolnál, ha a saját családodra gondolsz? Miként formálta a hit – vagy épp annak hiánya – a családod és a környezeted történetét? De ami ennél is fontosabb, hogyan éled meg te magad a hitet? Hogyan jutottál oda, ahol épp vagy? Mit látnak és hallanak gyermekeid vagy munkatársaid, amikor a hétköznapjaidat nézik?

Mostanig Ábrahám életét és hitét tanulmányoztuk, de a mai Igerész átvezet a következő generációba. Megvizsgáljuk azt, hogy az Ábrahámmal kötött szövetség hogyan él tovább fián, Izsákon keresztül. Bár Ábrahám nem volt tökéletes, rendkívüli hite volt. Minden ellenvetés és követelőzés nélkül engedelmeskedett Istennek: elhagyta otthonát egy ismeretlen cél érdekében, valamint kész volt feláldozni a fiát, amikor Isten ezt kérte tőle.

A Zsidók 11:8-10 erről így számol be: „Ábrahám is a hite által engedelmeskedett, amikor Isten hívta, hogy költözzön egy másik országba. Elindult, bár fogalma sem volt róla, hol van az az ország, csak azt tudta, hogy Isten neki ígérte örökségül. Miután odaért, ugyancsak a hite által lakott azon a megígért földön, de csak úgy, mintha menekült lett volna egy idegen országban. Sátorban lakott, akárcsak Izsák és Jákób, akiknek Isten ugyanazt az ígéretet tette. Azért vándorolt, mert hittel várta azt a várost, amelynek alapja szilárd, és amelyet maga Isten tervezett és épített.”

Ábrahám hitéről már sok mindent megtudtunk. A következő hetekben azt fogjuk megvizsgálni, hogy miként élte meg Izsák és Jákób a hitet. A Zsidók 11 mindkettejük hitéről beszámol.

Mint az általában lenni szokott, a fiúk az apáktól tanulnak. Elképzelem, amint Izsák ott ül az apja mellett a sátorban, és arról kérdezi, hogy hogy is kezdődött ennek a szokatlan vándorlásnak a története. Ábrahám erre egyszerűen így válaszolhatott: Nos, Isten azt mondta, induljak el és én engedelmeskedtem Neki. Aztán ott van Izsák, aki később arról is hall, hogy hogyan indult el az apja feláldozni őt. Erre emlékezhetett is, hiszen az 1 Mózes 22-ben leírt történet szerint már tudott beszélni. Micsoda élmény egy gyereknek! Vajon megkérdezte Ábrahámot, hogy hogyan lett volna képes akkora szörnyűséget elkövetni? Ábrahám válasza azonban ebben az esetben is hasonló lett volna: Isten kért rá, én pedig engedelmeskedtem. De te megmenekültél, mert „az Úr gondot visel(t)” (1 Mózes 22:14).

Elképzelhető, hogy Izsák hitét éppen ezek a tapasztalatok formálták és mélyítették. Bár a hívő emberek egyáltalán nem tökéletesek, valamilyen formában alakítják az utánuk következő nemzedéket.

Ezért a hit bizonyos értelemben „örökölhető”. Nem garantálhatjuk gyermekeink és unokáink üdvösségét, de ez nem lehet akadály abban, hogy tudatosan megéljük a hitünket. Ha hitünk látható és tapasztalható, valódi örökséget hagyunk magunk után.

Steve Green egyik éneke találó leírást ad erről:

„Bár látnák meg hitünket,
azok, kik utánunk jönnek,
Bár ragyogna útjukon
odaadásunk fénye.
Bár vezetnék hitre őket
lábunk nyomai,
És látnák meg bennünk,
mit jelent az Urat követni.”*

Azért imádkozom, hogy legyen bátorságunk hitből élni, hogy így Isten nevére hozzunk dicsőséget, és olyan örökséget hagyjunk magunk után, amely még halálunk után is Jézushoz vezethet másokat.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/a-legacy-of-faith/
Fordította: Péter Abigail
Kép: Vasadi Dubován Judith

* https://www.youtube.com/watch?v=4c3yau5gASM

Sara Lindsey egy nyugat-texasi lány. Több, mint 16 éve szereti férjét és nagy örömét leli abban a mindennapi káoszban, amit négy kicsi gyermekük nevelése és tanítgatása jelent. Hivatását tekintve orvos és az MRI képalkotó diagnosztikára szakosodott. Támogató barát, aki nemzetközi szinten is építi a kapcsolatait. Szíve nyitott más asszonyok és családok bátorítására és szenvedélyes küldetése a Bibliafordítás. Instragramon keresztül te is kapcsolatba léphetsz vele.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .