Isten gondoskodik az igazakról

„Az igazak lépéseit az Örökkévaló irányítja,
    az istentelenek útja pedig a pusztulásba vezet.”
Zsoltárok 1:6

Ahogy tovább tanulmányozzuk Mózes 1. könyvét, láthatjuk, hogy Ábrahám egyre jobban megismeri Istent, úgy is, mint Aki gondoskodik az igazakról. Isten úgy döntött, hogy megosztja Ábrahámmal Sodoma elpusztításáról szóló tervét. Egyáltalán nem volt köteles elmondani Ábrahámnak, hogy mire készült, Ő mégis úgy döntött, hogy megengedi Ábrahámnak (és nekünk), hogy közelebbről láthassuk az Ő jellemét: azt, ahogy törődik az igazakkal, ugyanakkor szent haragjában megbünteti az igazságtalanságot.

Úgy tűnt, Isten terve a város kiírtásáról ellentmondásba kerül Isten jellemével. Hiszen Ábrahám ismerte Sodoma lakóit – korábban sokukat megmentette az ellenség kezéből – és, emberileg gondolkodva, ha igaz emberekről van szó, Isten igazságtalanul pusztítaná el őket. Ha az igazak együtt vesznének el a gonoszokkal, akkor mi a helyzet Isten szeretetével?

Így hát Ábrahám alkudozni kezd és Isten megadja kérését. Bár Isten elhatározta, hogy mindenestül elpusztítja Sodomát, meghallgatta Ábrahám könyörgését. Azt ígérte Ábrahámnak, hogy csak akkor hajtja végre a tervét, ha tíznél kevesebb igaz embert talál a városban. Kész volt egy maroknyi igaz emberért a gonoszokat is meghagyni. Ebben Isten igazsága mutatkozik meg, még ha ez azt is jelentette volna, hogy az igazak miatt megmenekült gonoszok tovább folytatták volna bűnös életvitelüket.

Végül azonban Isten nem talált tíz igaz embert Sodomában, ezért a városnak el kellett pusztulnia. Csak Lót és a lányai menekültek meg.

Isten nem hagyta figyelmen kívül Ábrahám kérését, amikor elpusztította a várost (1 Mózes 19:29). Az egész történetet beragyogja Isten szentsége: megmentette a maroknyi igaz embert és gondoskodott róluk, de a gonoszokat nem hagyta büntetés nélkül.

„Bűnösök nem maradhatnak az igazak közösségében. Az igazak lépéseit az Örökkévaló irányítja, az istentelenek útja pedig a pusztulásba vezet.”  – Zsoltárok 1:5-6

Bár sosem fogjuk teljesen kiismerni Istent és az Ő döntéseit, Ábrahám közbenjárása Sodoma igaz lakóiért sok mindent elárul Isten jelleméről. Elsősorban azt, hogy Isten türelmes, nemcsak Ábrahámmal, hanem Sodoma népével szemben is. Vajon Isten tényleg törődik azzal, amikor igazságért kiáltunk? Olykor, ha felmerül bennünk ez a kérdés, vagy egyéb kétség, jusson eszünkbe, hogy amikor úgy tűnik, Isten nem lép közbe, talán épp így akar megmenteni egyeseket. És ne feledjük, Isten nem ejt hibát, Ő mindig igazságos.

Bár világunkban igazságtalanság és gonoszság tombol, bízzunk abban, hogy Istennek van hatalma közbelépni, és kész is erre. Még homályos előttünk, hogy Isten mit miért tesz vagy épp nem tesz, és hogyan hajtja végre tervét, de annak ellenére, hogy a gonoszság nem szűnt meg, mi, akik Istenhez tartozunk, biztonságban vagyunk az Ő védelme alatt. Sok gonosz ember és tett büntetés nélkül maradhat ebben az életben, de ez nem jelenti azt, hogy Isten terve akadályba ütközik. Isten eszén nem lehet túljárni, Neki nem lehet keresztbe tenni, Őt nem érik váratlanul a dolgok. A mi Istenünk igazságos Isten, Aki sokkal jobban törődik velünk, mint azt mi felfoghatnánk.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/gods-care-for-the-righteous/
Fordította: Péter Abigail
Kép: Vasadi Dubován Judith

Melissa Fuller a Szeresd Nagyon Istent nevű nemzetközi női szolgálat tartalomért felelős vezetője. Ennek a szolgálatnak a célja, hogy a világ minden táján élő nőket ellássa Bibliatanulmányozó anyagokkal. Melissa nagyon szereti Isten Igéjét, és szíve vágya, hogy segítsen a nőknek szintén beleszeretni nemcsak a Szentírásba, hanem annak szerzőjébe, Istenbe is! Teológiai mesterszakos végzettségét a Dallasi Teológián szerezte, és három áhítatos Biblia szerkesztésében vett részt: az új angolfordítású (NET) Szeresd Nagyon Istent Biblia, a keresztyén standard (CSB) Igazságot Olvas női Biblia és a keresztyén standard (CSB) Bátorítás Áhítatos Biblia. Jelenleg a Georgia állambeli Atlantában él, szabadidejében sokat fut és túrázik, és szeretné az Egyesült Államok összes nemzeti parkját végiglátogatni.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .