Amikor megcsal, akit szeretsz

„ …mert ameddig ellátsz, azt a földet örökre neked és utódaidnak adom!” – 1 Mózes 13:15

Úgy gondolom, sokunkkal előfordul az 1Mózes 13-ban leírt, Abrám és Lót közötti családi ellentét. Lehet, hogy nem egy földterület miatt vitázunk, hanem családi pénzügyek, családi házak vagy családi emléktárgyak – különféle vagyoni értékek miatt van köztünk ellentét.

Abrámnak volt joga elsőként kiválasztani, hogy melyik földet akarja a közvetlen családja és az állatai számára, mivel Lót nagybátyja volt és ő volt az idősebb. A 13. fejezetben azonban azt látjuk, hogy Abrám úgy döntött, inkább „béketeremtő” lesz, mint „jogkövetelő”. Nagylelkűen megengedte, hogy Lót válasszon először, így békében lehetett az unokaöccsével. Lehetnek, akik gyengeségnek, sőt egyenesen gyávaságnak látják ezt a döntést, de közelebbről nézve egyik sem igaz. Abrám kedvesen és bátran viselkedett.

Kedves volt, mivel a legjobbat akarta az unokaöccsének, habár az unokaöccse nem kívánta neki ugyanezt. Abrám úgy döntött, hogy kapzsiság helyett jóindulatú lesz, és lehetőséget ad Lótnak, hogy ő válasszon földet elsőként. Azáltal, hogy felkínálta unokaöccsének ezt a lehetőséget, Abrám megmutatta, mennyire szereti Lótot. Harcolhatott volna az elsőként választás jogáért. Helyre tehette volna Lótot és emlékeztethette volna arra, hogy a nagybátyjaként és idősebbként neki van joga elsőként kiválasztani a neki tetsző földet. Ehelyett Abrám a családot helyezte a föld, a pénz, a féltve őrzött javak elé.

Abrám számításba vette, hogy Lót megcsalhatja a kapcsolatuk miatt. És valóban megcsalta. Lót a legjobb földet vette el, és ezáltal megmutatkozott a jelleme. Lót kapzsi volt és a legjobbat akarta magának, és nem gondolt arra, milyen hatása lesz a választásának a nagybátyjára. Lót választásából kiderült, mennyire nem bízik abban, hogy Isten gondot visel az életéről. A választása évekkel később végzetes következményeket vont maga után.

Abrám bátor is volt. Tudta, hogy a csalást kockáztatja. Ismerte a jogait. Ragaszkodhatott volna ahhoz, hogy az unokaöccse másodikként válasszon földet. Lót dönthetett volna úgy is, hogy megadja a tiszteletet a nagybátyjának, azért is, amit érte tett azáltal, hogy megadta neki a lehetőséget, hogy elsőnek válasszon földet. Lót azonban annak élt, ami szemmel látható volt. Látta a jobb földet, a jobb elhelyezkedést, a jobb lehetőséget és magának akarta ezt. És ezzel valószínűleg összetörte Abrám szívét.

Ezenkívül Abrám hitben élte az életét. Talán azoknak a hibáknak volt ez köszönhető, amelyeket korábban elkövetett az életének abban a szakaszában, amikor nem bízott Istenben. Ezúttal Abrám eltökélt lehetett, hogy megbízik Istenben, bármi lesz is. Megtanulta, hogy amit Isten ad, azt senki nem veheti el. Lehet, hogy Lót megcsalta őt a jobb földért, Isten azonban többet akart adni Abrámnak mint csupán egy darab föld. Sokkal többet…

„…mert ameddig ellátsz, azt a földet örökre neked és utódaidnak adom! Megszaporítom utódaidat: olyan sokan lesznek, mint a porszemek a földön. Meg sem számlálhatja őket senki, ahogy a porszemeket sem lehet megszámolni.” 1Mózes 13:15-16

Fájdalmas ugyan, amikor a szeretteink megbántanak, elvesznek tőlünk valamit és megcsalnak, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy Isten látja mindezt. Az életünknek ezekben a fájdalmas időszakaiban a bánatot és az igazságtalanságot vigyük Isten elé és bízzuk Őrá ezeket. Elvehette Lót a legjobb földet és eközben összetörhette Abrám szívét, amit azonban Isten adott Abrámnak, az sokkal több volt, mint bármilyen vagyon.

Warren Wiersbe* mondta egyszer: „Vegyék el mások, amit akarnak; Istenünk sokkal többet ad nekünk, mint amit valaha is el tudnánk képzelni.”

Bárcsak egyikünkkel sem történne olyan szívszorító esemény, mint amit az 1Mózes 13-ban olvasunk, de tudom, hogy sokunkkal előfordul ilyen. Szeretném, ha tudnád, hogy Isten látja a fájdalmadat, nem huny szemet felette. És ahogy Abrámmal tette, Isten nekünk is jobb ajándékot ad, mint amit elvettek tőlünk. Bízzunk Istenben, amikor összetörtek vagyunk, és várjunk az Ő szabadítására.

(*Warren Wiersbe neves amerikai evangelikál pásztor, bibliatanító, konferencia előadó, igen    termékeny író és keresztyén rádió igazgató volt, 2019-ben hunyt el – ford.)

Forrás: https://lovegodgreatly.com/when-youre-cheated-by-someone-you-love/
Fordította: Kormosné Debreceni Zsuzsa
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .