Bevezetés az Ábrahám – Tökéletesség helyett hit c. tanulmányba

A teremtés történetének és a civilizáció kezdetének leírása után Mózes első könyve egy Abrám nevű ember életének elbeszélésével folytatódik. Ezt az embert, aki később az Ábrahám nevet kapta, Isten arra választotta ki, hogy legyen annak a családnak az ősatyja, amelyen keresztül Isten áldása az egész világra kiterjed. Isten Ábrahámot választotta, hogy az őse legyen a Messiásnak, Jézus Krisztusnak, akit Isten majd elküld a világra, hogy megmentse a világot a bűntől és a haláltól.

Ábrahámot a hite miatt Isten igaz emberként tartotta számon. Isten nagy ígéretet tett Ábrahámnak, és ő elhitte, hogy Isten meg fogja tenni, amit mond. Isten azt ígérte, hogy sok leszármazottja lesz Ábrahámnak. Azt is megígérte, hogy saját földterületet ad Ábrahámnak és utódainak, és áldássá teszi őt a föld összes családja számára. Ábrahám halála után a fia, Izsák lett az ígéret örököse. Isten Izsákkal is megkötötte ugyanazt a szövetséget, így az ígéret teljesítése a következő nemzedékben is folytatódott. 

Sok tudós egyetért abban, hogy Mózes az első könyvét azalatt írta, miközben a zsidók a Sínai-pusztában vándoroltak Kr. e. 1440 körül. Az 1Mózes 12-28 fejezetek a zsidó nép eredetéről, valamint Ábrahám, Izsák és Jákób ősatyákról szólnak. Életük krónikáját Mózes az Isten által megígért földön letelepedni készülő nemzedék számára jegyezte le. Miközben arra készültek, hogy belépjenek Kánaánba, az Ígéret Földjére, a Teremtés könyvének igéi emlékeztették őket arra, hogy ki az ő Istenük, és mit jelent hitben járni Vele.

Ábrahám és családja életében a hitre és a hitetlenségre is láthatunk példákat, és Isten mindeközben újra és újra megerősítette és fenntartotta a szövetségét és az Ábrahámnak tett ígéretét. Ábrahám nem volt tökéletes ember. Bőven voltak olyan esetek, amikor a tettei nem voltak összhangban az isteni ígéretbe vetett hitével. Isten mégis igaznak fogadta el őt már jóval azelőtt, hogy hiten kívül mást is kért volna tőle. Megtanulhatjuk nagyon szeretni Istent ígéret megtartó jellemvonását tanulmányozva. Látni fogjuk, mit jelent hitben járni még akkor is, amikor elbukunk. Megismerjük majd, hogy Isten milyen együttérző és kedves, a szövetséges népe iránt könyörületes, igazságos és hűséges. 

…a Teremtés könyvének igéi emlékeztették őket arra, hogy ki az ő Istenük, és mit jelent hitben járni Vele.

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .