IMÁK tanulmány – 4. nap

Á – Átültetés

Az átültetés a bibliatanulmányozás fontos része. Arról szól, hogyan tesszük át a gyakorlatba mindazt, amit megtanultunk. Először is biztosnak kell lennünk abban, hogy jól megértettük azt, amit az adott szakasz tanít, hogy az alkalmazásunk helyes és Istennek tetsző legyen. Az átültetés célja az, hogy megtaláljuk azokat az alapelveket, amelyek a jelenlegi helyzetünkre igazak. Az alapelv egy kiemelkedő és maradandó igazság, ami az idő és a körülmények felett áll. A szöveg több dolgot is megmutathat számunkra, pl.: tanít valamit, amit tudnunk kell, vagy elmond valamit, amit tennünk kell.

Amit tudnunk kell:

Amikor a gyakorlati alkalmazásról van szó, gyakran arra gondolunk: „Mit kellene tennem?”

Nem minden igerész szól arról, hogy mit kellene tennünk. Sok igerész arra mutat rá, hogy mit kell gondolnunk.

Gondolkodásmódunkat meg kell újítanunk (Róma 12:2), és ez úgy történik, hogy megtanulunk jól gondolkodni. A gondolataink befolyásolják beszédünket és tetteinket. Ha nem jól gondolkodunk Isten jóságáról például, az kihat arra, ahogyan Istenről és a körülményeinkről beszélünk. Hatással van arra, hogy milyen tanácsokat adunk másoknak a küzdelmeik során, és hatással lesz arra, hogy mit teszünk az adott esetben. A helyes gondolatok helyes élethez vezetnek. A gyakorlati alkalmazás néha azt jelenti, hogy biztosak vagyunk abban, hogy helyesek a gondolataink Istennel, a bűnnel, magunkkal és a világgal kapcsolatban.

Íme néhány kérdés, amit végiggondolhatunk:

  • Mit mond ez a rész Isten jelleméről (mindenható, jó, türelmes, igazságos, szent)?
  • Mit mond ez a rész Isten tetteiről (uralkodik, megbocsát, ítél, hall, szeret)?
  • Mit mond ez a rész a világban vagy bennem lévő bűnről?
  • Milyen reménységről beszél ez a rész?

Amit tennünk kell:

Néhány könyv és igerész sokkal egyértelműbben alkalmazható az életünkre, mint a többi. Jakab levele például egy nagyon gyakorlatias könyv arról, hogy mit kellene tennünk, és hogyan kellene élnünk. A törvényekkel kapcsolatos könyvek (Mózes harmadik és ötödik könyve) vagy néhány prófétai könyv (Jeremiás, Ezékiel, stb.) esetleg nehezebben emészthető.

Amikor egy olyan verssel találkozol, ami cselekvésre buzdít, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Mit mond ez az igerész arról, hogy mit ne tegyek?
  • Mit mond ez az igerész arról, mit kezdjek el tenni?
  • Milyen hazugságot hiszek el, amit ez a rész megvilágít?
  • Hogyan tudja ez a rész segíteni az imaéletemet?
  • Hogyan eredményezheti Isten dicséretét ez a szakasz?
  • Hogyan tudnám ennek a résznek az igazságait megosztani másokkal?

Ne ugorj át azokon a részeken, amelyek nem mondják meg egyértelműen, hogy mit tegyél, vagy mit ne tegyél. Keresd az igazságokat, amelyek megújítják értelmedet és segítenek, hogy még jobban szeresd Istent.

Miután meghatároztad azokat a dolgokat, amelyeket alkalmaznod kell, tedd őket gyakorlatiassá, és tettekben mérhetővé.

Azt követően, hogy alaposan megfigyelted mi történik az igeszakaszban, határozd meg a fő üzenetét vagy igazságát számodra. Itt válik Isten Igéje személyessé. Hogyan tudnád ezt a saját életedben is alkalmazni? Milyen változtatásokat kell létrehoznod? Van valamilyen lépés, amit meg kell tenned?

Forrás: Love God Greatly Journal (https://lovegodgreatly.com/)

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .