Megváltó – 3. hét / 5. nap

Immánuel, Isten velünk van – József

Olvasd el: Máté 1:18-25
IMÁK: Máté 1:23

A mai napon nézzük meg József történetét. József még akkor sem Jézus apja, ha Mária jegyeseként Jézust hivatalosan az ő fiaként ismerik el (Lukács 3:23, 4:22, János 1:45, 6:42). Nem volt könnyű helyzetben József. Ő is ember volt, ami abból is látszik, ahogy Mária várandósságára reagál. Nem akarja szégyenbe hozni, hanem inkább feltűnés nélkül el akar válni tőle.

Természetesen a szülői ház feje, ahol Jézus felnőtt, jó ember kellett, hogy legyen. Józsefnek fogalma sem volt, mi történt. Csak annyit tudott, hogy Mária, az ő Máriája babát vár, és nem ő az apa. Mégsem akar szégyent hozni rá. Ez sokat elárul arról, milyen ember is volt József.

Ahogy mindezen gondolkodott, neki is megjelent az Úr angyala álmában, hogy megnyugtassa, és megmondja, mit kell tennie. Az angyal minden elmagyarázott neki, és mivel József hűséges volt, elhitte, hogy Mária valóban a Messiást hordja a szíve alatt. Azt is megértette, hogy neki magának is különleges szerepe lesz Isten tervében. Engedelmes volt, ő is annyira megbízott Istenben, mint Mária, és kész volt részt venni a Megváltás történetében.

Immánuel, velünk az Isten. A születendő gyermek köti össze Istent az emberiséggel.

Isten veled van. Talán keserédes a karácsonyi ünneplésed. Lehet, hogy távol vagy a szeretteidtől. Talán dolgoznod kell, míg mindenki szabadságon van. Vagy épp a kórházban kell elköltened a karácsonyi ebédet, mialatt diagnózisra vársz. Bármilyen helyzetben is vagy, Isten veled van. Elmélkedj Immánuelen, a jászolban fekvő gyermeken, és örömmel ünnepeld az Ő érkezését.

Mennyei Atyám, Te mindig velem vagy. Nincs olyan hely, ahol egyedül lennék, Te mindig fogod a kezemet. Bármilyen helyzetben is vagyok most, segíts örülni és Jézus születését ünnepelni. Ámen.

Mini kihívás: Keress fel olyanokat a gyülekezetedben vagy a lakókörnyezetedben, akik az idei karácsonyt egyedül töltik vagy nehéz helyzetben vannak. Süss sütit vagy vigyél nekik egy tál meleg ételt – ezek csak apró gesztusok, amin keresztül érezhetik, hogy szereti őket valaki.

Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .