Megváltó – 3. hét / 3. nap

Nevezd el Jézusnak – Mária

Olvasd el: Lukács 1:26-33
IMÁK: Lukács 1:30-31

Akárhányszor csak elolvasom ezt a szakaszt, megpróbálom elképzelni, milyen ember is lehetett Mária, és arra a következtetésre jutok, hogy figyelemreméltó fiatal nő volt. El tudjuk képzelni a helyzetet? Mária otthon van, és egyszerre csak megjelenik egy angyal! Nem tudom, hogy vagyunk vele, de én biztos ott helyben elájultam volna. Mária viszont nem.

Mit tudunk róla? Az akkori zsidó hagyományokra alapozva a keresztyén tudósok úgy vélik, nagyjából 15-16 éves lehetett Jézus születésekor. Kegyes családból származott, akik Dávid király leszármazottai voltak. Ismerte és fejből tudta a Szentírást. Mária magasztaló éneke a Lukács 1:46-55 verseiben, a Magnificat, több mint tíz Ószövetségi részletet tartalmaz. Tudta, hogy Isten megígérte a Messiást, hogy megmentse az Ő népét. Ismerte a próféciákat, és volt hite.

Az angyallal való találkozása nemcsak az ő életét változtatta meg, hanem az egész emberiségét is. Vajon mi zajlott le a gondolataiban? Egy angyal váratlanul azzal áll elő, amire még álmában sem számított, hogy ő lesz a várva várt Messiás édesanyja. Ő lesz annak a fiúnak az anyja, akit Jézusnak, Megváltónak, Szabadítónak, Megmentőnek fognak hívni.

És amikor elérkezett az idő, Mária készen állt. Hittel válaszolt a váratlan, csodálatos lehetőségre, ami teljesen a hatáskörén kívül esett. Isten elhívta, ő pedig elfogadta, bár nem látta még tisztán a helyzetet. Mi vajon készen állunk-e Isten elhívásának engedni? Amikor Isten feladatot bíz ránk, hittel vagy kétkedéssel reagálunk?

Mennyei Atyám, segíts felülkerekedni a kételkedésemen. Mégha nem is értem teljesen, mit akarsz, segíts, hogy hittel válaszolhassak, tudva, hogy képessé teszel olyan dolgokat is megtenni, amire a legmerészebb álmaiban sem gondolnék. Ámen.

Mini kihívás: Díszítsünk ki néhány üdvözlőlapot Jézus nevével, és írjuk rájuk a mai Igeverseket, majd adjuk oda olyan barátainknak, szomszédainknak, akik még nem fogadták el Jézust Megváltójuknak.

Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .