Megváltó – 2. hét / 2. nap

Megváltani az emberiséget

Olvasd el: Galata 4:4-7; 1 Péter 1:17-21
IMÁK: Galata 4:4-5

Ma vegyünk górcső alá két kifejezést, melyeket gyakran használunk, azonban nem mindig értünk meg teljesen: megváltás és örökbefogadás.

A megváltani szó jelentése “kivásárolni”. Ezt a kifejezést kimondottan abban az esetben használták, amikor egy rabszolga szabadságának megvásárlására utaltak. Az, hogy ezt a kifejezést Krisztus kereszthalálával kapcsolatban használjuk igencsak sokatmondó.

Ha “meg vagyunk váltva”, akkor az azt jelenti, hogy eredetileg rabszolgák voltunk. Isten megvásárolta a szabadságunkat és nem vagyunk többé a bűn vagy az ószövetségi törvény foglyai. A bűntől és annak következményeitől való szabadulásunkért pedig Jézus fizette ki az árat. Az ő halála volt a váltság a mi életünkért. Igazából a Szentírás elég lényegre törően leírja, hogy a megváltás csak és kizárólag “az Ő vére által”, vagyis Jézus halálán keresztül lehetséges (Kolossé 1:14).

Amikor halljuk az evangéliumot, megvalljuk a bűneinket, hitünket és bizalmunkat pedig Jézus Krisztusba vetjük, akkor abban a pillanatban újjászületünk Isten országába. Gyermekekként örökbe fogad minket és örökösei leszünk az örökkévalóságban (Róma 8:14-17).

Szabadok lettünk és örökösök.

És ennek a két gondolatnak igenis befolyásolnia kellene azt, ahogyan az életünket éljük. Úgy élünk, mint akik szabadok a bűntől? Vagy még mindig a rabszolgái vagyunk? Úgy élünk, mint örökösök? Mint lánygyermekek, tudatában a családdal járó jogoknak és kötelezettségeknek? Vagy úgy élünk, ahogy tetszik, közben mégis megpróbáljuk élvezni az örökségünket? Vizsgáljuk meg ma, hogy ez a két gondolat beivódott-e a gondolkodásunkba és szívünkbe és tegyük őket a karácsonyi ünneplés részévé.

Mindenható Isten, tudom, hogy a te lányod vagyok – neked, a Királyok Királyának és Uraknak Urának. Mint örökbefogadott gyermekedet, segíts engem minden nap. Segíts emlékeznem rá, hogy megváltásom egy dicsőséges csere hatalmas árával járt. Ámen.

Mini kihívás: Tedd a keresztet a karácsonyi dekoráció részévé. Használhatsz ágakat, fát, papírt vagy fonalat…bármit, amit csak találsz, majd tedd ki valahová a lakásban.

Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .