Megváltó – 1. hét / 4. nap

Semmi sem túl kicsi az Úr kezében

Olvasd el: Mikeás 5:2-4; János 7:42
IMÁK: Mikeás 5:2

A prófécia az mondja, hogy a Messiásnak Betlehemben kell megszületnie – Isten ennél nem is választhatott volna kevésbé valószínű helyet! Mikeás elmondja, hogy Efráta Betlehem kisváros, elvárásaink szerint túl kicsi ahhoz, hogy ott szülessen a Messiás.

Betlehem („a kenyér háza”) többször is feltűnik a Bibliában. Ráhel, Jákob felesége, Betlehem környékén halt meg, miközben megszülte Benjámint és arrafelé is temették el (1Mózes 35:16-20). Ebbe a városba érkezett Naómi és Rúth, itt vette el Boáz Rúthot feleségül. Ez Dávid király szülővárosa. És, ami még fontosabb, a zsidók tudták, hogy a Messiásnak Betlehemből kell származnia (János 7:42).

Isten ’Betlehem kisvárosát’ választotta a zsidók Királyának szülővárosául. Azt gondolnánk, hogy Isten fiának egy Athénhoz vagy Jeruzsálemhez hasonló nagyvárosba kellene megérkeznie, de Ő egy betlehemi szerény istállóba született. Isten kiválasztotta a jelentéktelent, a kicsit, a váratlant.

Ez az egyik dolog, amit szeretek Istenben. Bármit, bárhol, bárkivel megtehet. Talán te is Betlehemnek érzed magad, túl kicsinek ahhoz, hogy Isten felhasználhasson téged. Lehet, hogy félsz követni az álmot, amit Isten a szívedre helyezett, mert úgy érzed, a feladat túl nagy számodra. Ha engeded, Isten csodálatos módon fog használni téged. Neki csak a készséges szívedre van szüksége. A többit megteszi Ő. Vezet és megadja az erőt mindenhez, amit számodra tervezett. 

Drága Atyám, Te azt választod, aki a világ szemében bolond, hogy megszégyenítsd a bölcseket; Te a gyengét választod, hogy megalázd az erőseket; azt választod, akiket megvetnek és semmibe vesznek, hogy az emberi erővel ne lehessen dicsekedni, csak a Te jelenléteddel. Dicsérlek, mert nem a méretre tekintesz – Te bárkit használni tudsz, aki kész engedelmeskedni neked.

Mini kihívás: Nézd meg Betlehemet a térképen és tudj meg minél többet a városról. Ha van kalandvágy benned, hasonlítsd össze az ókori várost a jelenkorival.

Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .