Bevezetés a Megváltó c. tanulmányba

Jön a karácsony! Felkészültünk az ünnepi forgatagra? Tele lesz vásárlással, zenével, fényekkel, díszekkel, iskolai előadásokkal és kilométer-hosszú tennivaló-listákkal. Észben kell tartanunk a látogatásokat, ajándékokat, az ünnepi menüt. Kinek kell lapot vagy emailt küldenünk, milyen fényképek készüljenek, kit kell meglátogatnunk. Amint végiggondoljuk a napjainkat, bepánikolunk, mert pontosan tudjuk, hogy lehetetlen minden tennivalónak a végére érni.

Sűrű napjaink közepette könnyen megfeledkezünk arról, mit is ünneplünk valójában Karácsonykor. Jézust ünnepeljük, az Ő eljövetelét.

Jézus születésekor minden felbolydult. Az összes ószövetségi prófécia, ami a rég várt Messiás érkezéséről szólt, beteljesült Jézus születésével. A Megváltó testté lett. Jézus testet öltött, hogy életet adjon nekünk, hogy megbocsáttassanak bűneink, és hogy lehetőségünk legyen megmenekülni attól az ítélettől, amit megérdemeltünk.

A Karácsonyi történet tele van olyan átlagemberekkel, akik átlagon felüli dolgokat tapasztaltak meg. Zakariással, Máriával és Józseffel angyalok beszélnek, angyalkórus éneke tölti be az éjszakát, ahol pásztorok őrködnek a nyájuk felett. Egy fényes csillag elvezeti a bölcseket Betlehembe, hatósági emberek válnak eszközzé Isten nagy tervének megvalósulásában. Csodák történnek: Erzsébet hajlott korában csodagyermeket kap a későbbi Keresztelő János személyében, de persze minden csoda fölött áll Krisztus testet öltésének csodája, ahogy egy fiatal szűzlány a Szentháromság második személyét világra hozza.

„De az angyal ezt mondta nekik: „Ne féljetek, mert nagy örömhírt hoztam nektek , amelynek az egész nép örülni fog! Megszületett ma nektek a Szabadító a Dávid városában, ő az Úr, a Messiás.”Lukács 2:10-11

Karácsonykor Jézus születésének jó hírét ünnepeljük. Ez a jó hír örömhírré lett minden ember számára, méghozzá három különleges módon:

• Jézus a Szabadító, Aki megszabadít minket a bűnből és a halálból (Máté 1:21).

• Ő az emberré lett Krisztus, a Messiás, Aki beteljesíti mindazt, amit a Törvény és a próféták mondtak, amiből kiderül, hogy Isten valóban hűséges (Máté 5:17).

• Ő az Úr, aki eljött a világba, és ezáltal felbonthatatlan örök köteléket kötött Isten és az ember között; Immánuel, velünk az Isten! (Máté 1:23)

Az ünneplés, az ajándékozás, a családdal és barátokkal töltött idő közben tegyük a Karácsonyt az Ő eljövetelének az ünnepévé!

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .