Az IMÁK Bibliatanulmányozási módszer

Mi, a Szeresd Nagyon Istent szolgálói, hisszük hogy Isten Igéje élő és ható. Hisszük, hogy a Szentírás szavai erőteljesek, valóságosak és relevánsak minden időben és minden kultúrában. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a Bibliát egy adott kultúra adott közönségének írták egy adott időben. Úgy gondoljuk, hogy a Biblia helyes értelmezéséhez értenünk kell az eredeti írások összefüggéseit és ismernünk kell a kor kultúráját.

Bibliatanulmányozásunk során az IMÁK-módszert használjuk, ami az Igevers, Megfigyelés, Átültetés és Köszönet/ Kérés szavak rövidítése. Teljesen más dolog csupán csak elolvasni egy igeverset, mint kapcsolatba kerülni vele azáltal, hogy megtanulsz lelassulni és TÉNYLEG elolvasni, mert így hirtelen elkezdenek az igazságok megvilágosodni számodra. Az IMÁK-módszer segít mélyebbre ásni és többet kapni annál, mint amit a felületes olvasás nyújthat. Lehetővé teszi, hogy ne csupán hallgatói, hanem cselekvői is legyünk annak, amit olvasunk (Jakab 1:22).

Minden olvasási tervünkben elolvassuk a Szentírás egy részét, majd néhány igeversre alkalmazzuk az IMÁK-módszert. Úgy gondoljuk, hogy ennek a módszernek a segítségével jobban megismerhetjük a Szentírást, ezáltal hatékonyan alkalmazhatjuk mindennapjainkra is.

Az IMÁK-módszer négy lépésből áll:

  1. Igevers – Egyszerűen csak másold le a verset a Bibliádból legalább egyszer. El fogsz csodálkozni azon, hogy Isten mi mindent fog felfedni számodra azáltal, hogy időt szánsz arra, hogy lelassulj és le is másold, amit olvastál. Segíthet, ha többször is lemásolod.
  2. Megfigyelés – Szánj időt az igeszakasz gondos megfigyelésére. Mit látsz a versekben, amiket olvasol? Ki a hallgatóság? Kihez beszél az író? Mely kulturális tényezők játszanak szerepet? Ismétlődnek szavak vagy gondolatok? Mely szavak ragadják meg a figyelmedet? Milyen irodalmi eszközöket használt az író?
  3. Átültetés – Miután alaposan megfigyelted mi történik az igeszakaszban, határozd meg a fő üzenetét vagy igazságát számodra. Itt válik Isten Igéje személyessé. Hogyan tudnád ezt a saját életedben is alkalmazni? Milyen változtatásokat kell létrehoznod? Van valamilyen lépés, amit meg kell tenned?
  4. Köszönet/ Kérés, amit imában fogalmazunk meg. Imádkozd Istennek a szavait, amiket olvastál. Ha Ő bármit felfedett előtted a tanulmányozás során, imádkozz érte. Ha rámutatott bármilyen bűnödre vagy hiányosságodra, valld meg. Imádkozz az igeszakasz üzenetének fényében.

Az IMÁK-módszer lényege abban rejlik, hogy miként működsz együtt Isten Igéjével és miként alkalmazod az életedre. Isten Szava erőteljes és hatékony. Isten Igéjével foglalkozni sohasem jelent elvesztegetett időt. Szánj időt arra, hogy alaposan tanulmányozd, fedezd fel Isten igazi jellemét és világra nyitott szívét.

Melissa Fuller a Szeresd Nagyon Istent nevű nemzetközi női szolgálat tartalomért felelős vezetője. Ennek a szolgálatnak a célja, hogy a világ minden táján élő nőket ellássa Bibliatanulmányozó anyagokkal. Melissa nagyon szereti Isten Igéjét, és szíve vágya, hogy segítsen a nőknek szintén beleszeretni nemcsak a Szentírásba, hanem annak szerzőjébe, Istenbe is! Teológiai mesterszakos végzettségét a Dallasi Teológián szerezte, és három áhítatos Biblia szerkesztésében vett részt: az új angolfordítású (NET) Szeresd Nagyon Istent Biblia, a keresztyén standard (CSB) Igazságot Olvas női Biblia és a keresztyén standard (CSB) Bátorítás Áhítatos Biblia. Jelenleg a Georgia állambeli Atlantában él, szabadidejében sokat fut és túrázik, és szeretné az Egyesült Államok összes nemzeti parkját végiglátogatni.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/the-soap-bible-study-method/
Fordította: Szaniszló Tünde

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .