Jézus, a legjobb barátunk

Én egy hagyományos, az USA déli részén elhelyezkedő gyülekezetben nőttem fel idős padok és régi énekek között. Gyermekként ezek közül az egyik kedvencem az „Ó, mily hű barátunk Jézus” kezdetű dal volt: korántsem azért, mert annyira mély lett volna a szövege, hanem mert nagyon szerettem azokat a gazdag harmóniákat, melyeket pár sorral a családom megszokott helye mögött énekelt egy néni. Ahogy idősebb lettem (és egy padok és régi énekek nélküli gyülekezetbe járok), igencsak megszerettem ezeket a kedves öreg dalokat. Valami különleges rejlik ezeknek a megpróbált és bevált szavaknak az éneklésében; a szavakéban, melyeket már a szüleim és a szüleim szülei is énekeltek. 

Ahogy a mai igeverset olvastam, ez a régi dal jutott az eszembe:

Ó, mily hű barátunk Jézus,

Minden bajban megsegít,

Mily jó elé imádságban

Vinni éltünk ügyeit.

Gyakran nyugtalan a lelkünk,

Tévesek az útjaink,

Mert nem vittük hő imában

Isten elé ügyeink.”

És hogy mi köze ennek a dalnak a mai igevershez? A farizeusok szerették volna tetten érni Jézust. Azzal vádolták, hogy bűnösökkel barátkozik, és az igazság az, hogy igazuk volt! Jézus barátsága és megmentő szeretete nem csupán a jóknak és az ő lelki kacatjaiknak volt (és van!) fenntartva. A Lukács 19:10 szerint „az Emberfia azért jött, hogy megkeresse az elveszetteket, és megmentse őket”, a Lukács 15:7 szerint pedig „nagyobb öröm lesz a Mennyben egyetlen bűnös miatt, aki visszatér Istenhez, mint kilencvenkilenc igaz miatt, akiknek nincs szükségük erre.” Szerte az Igében azt látjuk, hogy Jézus adószedőkkel, kétes múltú nőkkel, gyilkosokkal (lásd. Saul, a későbbi Pál) és sok olyan emberrel barátkozott, akiket a farizeusok méltatlannak tituláltak. 

De milyen hűséges barátunk Jézus!

Ő a legtökéletesebb példája annak, hogy milyennek kellene lennie egy barátnak. Ő az, aki nem mond le rólunk még akkor sem, ha hibákat vétünk. Ő az, aki a példázat jó pásztorához hasonlóan megkeresi azt az egy bárányt, aki eltévelyedett a többi kilencvenkilenctől, és nem csupán visszaviszi a nyájhoz, hanem örvendezik a dicsőséges visszatérés miatt. Ő az, aki kedves a kívülállóhoz és megvédi a gyengét. Szeretete feltétel nélküli, soha el nem múlik, és soha nem okoz csalódást; teljesen mindegy, milyen messze futottunk, az Ő megváltása csupán egy bűnvallásnyira van tőlünk. 

Az az igazság, hogy néha kényelmetlennek érzem, hogy Istenre, a Megváltónkra úgy tekintsek, mint egy barátra. Számomra sokkal könnyebb úgy tekinteni rá, mint egy szent és igazságos Atyára. És mégis, úgy vélem, ez a probléma többet árul el az én barátságról alkotott rövidlátó véleményemről, mint Isten jelleméről, ugyanis ahogy a Lukács 15. fejezetét olvasom arról, hogy mennyire örül az Úr egy hazatérő elveszett léleknek, és a Lukács 19. fejezetét arról, hogy Jézus az elveszettet megkeresni és megmenteni jött, egyértelművé válik, hogy Jézus barátsága egy megmentő barátság. Krisztus a legjobb barátunk. 

Tehát amikor csalódsz a világban vagy éppen magadban, szeretném, ha bátorítást nyernél az 1800-as években írt ének utolsó soraiból:

„Fáradt vagy és megterhelve,

Jólesnék az enyhülés?

Fáradtak ereje Jézus,

Hozzá jönni, ó ne késs!

Elhagyatva élsz e földön?

Tedd rá minden terhedet,

És hozd mindig bizalommal,

Az Úr elé ügyedet.”

Mindig hozd bizalommal az Úr elé ügyedet, mert Jézus nem csupán kedves a bűnösökhöz, hanem Ő a legjobb barátjuk. 

A képen szöveg, antenna látható

Automatikusan generált leírás

/Brittany Salmon/

Brittany Salmon szabadúszó író, a Global Studies segédprofesszora és a helyi gyülekezet képzési felelőse. Emellettárvák gondozásával és prevencióval is foglalkozó érdekvédő, valamint doktorandusz a Déli Baptista Teológiai Szemináriumon. Szabadidejében szívesen fogyaszt Chick-fil-A-t ([keresztény alapítású] gyorsétterem hálózat, a szerk.) és új hazáját, Texast fedezi fel férjével, négy gyermekével és kutyájukkal, Tom Hanks Úrral. Twitteren és Instagramon követhetitek mivel foglalatoskodik.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/jesus-our-ultimate-friend/
Fordította: Szabó Anna
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .