Veszélyes barátságok

„Az isteni szeretet türelmes és jóságos. Ez a szeretet nem féltékeny, nem irigy, nem dicsekszik, nem büszke, nem viselkedik gorombán, nem a maga hasznát keresi, nem lesz indulatos, nem tartja számon, ha valaki rosszul bánik vele, nem örül az igazságtalanságnak, de együtt örül az igazsággal. Az isteni szeretet mindent eltűr, mindig hisz, mindig remél, mindenben kitart.”1 Korinthus 13:4-7

Mindannyian olyan barátságokat szeretnénk, mint amilyeneket a filmekben vagy a tv-sorozatokban látunk. Tudod, mint amikor a lányok már általános iskolás koruktól barátok, olyan jól ismerik egymást, hogy be tudják fejezni egymás mondatait, és a végletekig lojálisak egymáshoz. Ezekben a barátságokban nem számítanak a kilométerek, a külön töltött hónapok és évek, ott folytatják, ahol abbahagyták.

Igen, én is erre vágyom.

Mit tegyünk hát mi, akiknek nem adatott olyan barátnő, akivel általános iskola óta együtt vagyunk, és akivel az évek során megéltünk néhány „barátság vihart”?

Először is, ismerd fel, hogy nem vagy egyedül. Semmi baj sincs veled. Isten mindnyájunkat úgy alkotott meg, hogy vágyunk az elismerésre és a szeretetre. Nem csoda, hogy a 90-es években annyira népszerű volt a „Jóbarátok” tv-sorozat. A sorozatok írói kihasználják azt a természetes igényét az embereknek, hogy valódi, éltető barátságokra vágynak. Sajnos nem sokan tapasztalják meg életükben, amit a sorozatokban és a filmekben látnak.

Ezeknek a kívánságoknak a betöltésére földi barátságok keresése helyett tanuljunk meg Jézus után vágyakozni. Az az igazság, hogy a földi barátságaink sosem képesek úgy betölteni ezt a vágyat, ahogyan a Jézussal való kapcsolat. Hadd mondjak még egy titkot – nem szabad hinni azoknak az Instagram, Facebook vagy SnapChat fotóknak, amelyek a lányok esti kiruccanásait mutatják. Sajnos olyan világban élünk, ahol nem csupán az arcunkat változtatják meg photoshoppal vagy szűrőkkel.

Mi van, ha nincs milliónyi legjobb barátod, mint ahogy a többi barátodnak látszólag van? Értsd meg, hogy nem kell legjobb barátjává lenned mindenkinek, akivel találkozol. Először is sem fizikailag, sem érzelmileg nem lehetséges közel kerülni nagy számú emberhez, és őszintén szólva nem is egészséges. Ne feledd, hogy a barátsághoz idő kell, és mindig jobb minőségi barátságokat ápolni, mint sokakkal barátkozni. A Példabeszédek 12:26 erre az igazságra hívja fel a figyelmünket.

Egyszer azt hallottam, hogy a barátság olyan, mint egy kert: akkor a legszebb, ha szeretettel öntözik. Szeretem ezt a párhuzamot, mert megmutatja, hogy más kapcsolatokhoz hasonlóan a barátságokat is öntözni és ápolni kell, hogy növekedni és virágozni tudjanak. Szeretni valakit – legyen az barát, házastárs vagy gyermek – időt, erőfeszítést és egy jó adag tudatos cselekvést igényel. Ha jól akarod gondozni a barátságaidat, akkor iktasd be az életedbe a Példabeszédek 12:26-ot. Tanuld meg, hogy légy óvatos, kit engedsz be a belső körödbe, közel a szívedhez és a családodhoz.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne legyünk szívélyesek, kedvesek és elfogadók másokkal. Jelenti viszont, hogy az életünknek, a szívünknek, az érzelmeink kiterjedésének Isten meghatározta a korlátait és a kereteit, nekünk pedig meg kell tanulnunk ezek között élni és szeretni. Keresztényekként mindig kedvesnek kell lennünk és beszélni Krisztusról az életünkben jelen lévőknek, és mindazoknak, akikkel a mindennapjainkban kapcsolatba kerülünk. Arra hívattunk el, hogy fényként legyünk jelen ebben az egyre inkább elsötétedő világban – de meg kell tanulnunk, hogy óvatosak legyünk, kit engedünk közel magunkhoz, nehogy kioltsák a fényünket elbizonytalanítva minket, konfliktust gerjesztve vagy féltékenységből.

Milyen is akkor egy egészséges barátság? Nos, nézzük meg.

Az egészséges kapcsolatokban a barátok a legjobbat akarják neked. Veled örülnek, amikor örülsz és veled sírnak, amikor szomorkodsz. Az igazi jó barátságok nagyon hasonlóak ahhoz, amit az 1 Korinthus 13:4-7-ben olvasunk. Azok az igaz barátok, akik türelmesek és kedvesek, és a legrosszabb helyett mindig a legjobbat hiszik rólad. Nem irigykednek, amikor előléptetnek a munkában vagy bejelented, hogy férjhez mész, hanem veled örülnek és boldogok, hogy jó dolgok történnek veled. Az ilyen barátok nem csak önmagukra figyelnek, és nincs szükségük arra, hogy ők legyenek a középpontban.

Ezek a különleges barátok szívesen meghallgatnak, ugyanakkor ők is elmondják, ami foglalkoztatja őket. Elég bátrak ahhoz, hogy őszintén megmondják az igazat az életeddel kapcsolatban, mivel az irántad érzett szeretetük erre indítja őket. Ezek a barátok nem fogják vissza magukat attól, hogy figyelmeztessenek a lehetséges veszélyre, amit az életedben látnak, és szorosan melletted állnak, amikor viharba kerülsz. A legjobbat akarják neked, még ha esetleg nem is fog majd tetszeni neked, amit mondaniuk kell. Mindenki másnál jobban akarnak jót neked. A hű barátok készek arra, hogy belevessék magukat a munkába, nekigyürkőznek és imádkozva kísérnek végig az életed nehéz szakaszain.

A legeslegjobb barátunk azonban Jézus Krisztus, egyedül Ő képes betölteni az igazi, szeretetteljes baráti kapcsolat iránti mély vágyakozásunkat. Azért imádkozom ma, hogy áldjon meg téged Isten néhány olyan hívő baráttal, akik Jézus felé irányítják a tekintetedet, imádkoznak érted a nehéz időkben, és veled vannak a szeretetükkel jó és rossz napjaidon egyaránt. És ha már erről van szó, azért is imádkozom, hogy te is lehess ilyen igaz barátja néhány embernek.

Szeresd nagyon Istent!

Angela Perritt a LoveGodGreatly.com nonprofit online bibliatanulmányozó szolgálat alapítója és igazgatója. A szolgálat a világ több, mint kétszáz országában élő nőkhöz juttatja el Isten Igéjét a lefordított Bibliatanulmányok révén. Dallasban él a férjével és három lányukkal. Angela szenvedélyesen szereti Isten Igéjét, és hiszi, hogy egy nő, aki Isten Igéjével él, képes megváltoztatni a családját, a közösségét és végső soron a népét is. Legnagyobb öröme az, ha bátoríthatja gyermekeit és másokat, hogy minden nap megújult élettel szeressék Istent. Kapcsolatba léphetsz Angelával az Instagramon.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/dangerous-friendships/
Fordította: Kormosné Debreceni Zsuzsa
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .