A megbocsátás fontossága

Tavaly nyáron, egy úszótanfolyam végén a lányom odasietett hozzám és izgatottan új barátnőjéről kezdett mesélni. Míg az oktató következő utasítását várták a medencében, mindketten felbátorodtak és elkezdtek beszélgetni, aztán szempillantás alatt barátnők lettek.

Természetesen, mikor új barátnője nevéről kérdeztem, vagy azt, hogy miről beszélgettek és mi végett lettek barátnők, a lányomnak fogalma sem volt. A nevek és részletek nem voltak olyan lényegesek, mint a közös élmény és nevetgélés, miközben buborékokat fújtak a víz alatt. Azon a néhány nyári úszásoktatáson kívül a lányok nem találkoztak, de ennek ellenére – ahogy az gyerekeknél szokott lenni – eldöntötték, hogy ez bőven elég az ő barátságukhoz.

A barátság, különösen a felnőttként, barátnőkkel megélt kapcsolatok gondolata, kissé megrémít. A múltban gyakran elrontottam kapcsolatokat, és láttam szertefoszlani barátságokat. Tudom milyen érzés amikor a barátok megbántanak, és ismerős a fájdalom amit egy soha nem érkező bocsánatkérésre való várakozás okoz. Gyakran megtörtént, hogy egy-egy reményteljesnek és izgalmasnak igérkező barátság teljesen elfakult amikor túlpörgő életünk az időnket és figyelmünket más dolgok felé vonta.

A mai igeszakasz rámutat a barátság egyik kulcsfontosságú alapkövére: a megbocsátásra. Mindannyian – előbb vagy utóbb – hibákat követünk el. Lesz rá eset, hogy tévedünk, hogy nem a megfelelő szavakat használjuk, megbántjuk barátainkat vagy ők bántanak meg minket. Nem arról van szó, hogy a barátság egy eleve rosszul tervezett emberi kapcsolat – sőt, arra lettünk teremtve, hogy közösségben éljünk. Az igazság az, hogy tökéletlen emberek közötti kapcsolatok soha nem lesznek tökéletesek. A nehéz helyzetek tudatos kezelése meghatározza a kapcsolataink jövőbeli minőségét, ezenkívül feltárja szívünk állapotát.

„Ezért legyetek mindenki iránt együtt érzők, kedvesek, alázatosak, türelmesek! Hiszen Isten szeret titeket, és kiválasztott benneteket a maga számára, hogy szent népévé tegyen! Viseljétek hát el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valami panaszotok lenne a másikra! Ahogyan az Úr megbocsátott nektek, ti is úgy bocsássatok meg egymásnak! Legfőképpen pedig szeressétek egymást, mert az isteni szeretet teszi az egységeteket teljessé.” – Kolosséiakhoz 3:12-14

Amikor tudatosan irgalmassággal, kedvességgel, alázattal, gyöngéden, türelemmel és szeretettel viseltetünk barátaink iránt, képesek leszünk bocsánatot kérni – és nyújtani – ezáltal értékelve a kapcsolatainkat. Amikor úgy tudunk szeretni mint Krisztus, meg tudunk bocsátani úgy, ahogyan Krisztus is megbocsátott. Barátaink meg fogják tapasztalni azt a szeretetet, ami a szorosan Istennel való járás következménye, az Istenbe (és nem a barátainkba) vetett bizalom, biztonság és öröm eredménye. 

Ha jelenleg nem tudsz megbocsátani egy barátodnak azért, mert ő még nem kért bocsánatot tőled, én is voltam hasonló helyzetben – de azért imádkozom, hogy ne hagyd annyiban a dolgot. Öntsd ki a szíved Isten előtt. Mondj el Neki mindent ami történt, és mindazt ami fáj. Ő ismeri és képes elhordozni az összes múltbéli fájdalmadat. Kérd Őt, hogy segítsen megbocsátani és elengedni a fájdalmat, mielőtt az megkeményítené a szíved. A megbocsátás nem eredményez minden esetben megbékélést is, viszont elindulást jelent a szabadság és gyógyulás útján.

Lehetséges, hogy ezen a héten bocsánatot kell kérned egy barátodtól annak érdekében, hogy helyreálljon egy kapcsolat. Kérd Istent, hogy segítsen felelősséget vállalni és kezdeményezni, alázattal, kedveséggel és szeretettel szólni. Mások távoltartása könyebb és biztonságosabb megoldásnak tűnhet, de nem erre lettünk elhívva.

„A Mennyből, vagyis az Istentől származó bölcsesség elsősorban tiszta, azután békeszerető, figyelmes, kíméletes, megértő, és könyörületes. Az ilyen bölcsesség sok jó „gyümölcsöt” terem, azonkívül igazságos, őszinte, és nem részrehajló. Akik békességet teremtenek, békességben vetnek el olyan magokat, amelyekből idővel az igazságosság „gyümölcse” terem — azaz olyan dolgok, amelyek Isten számára kedvesek.” – Jakab 3:17-18

Isten Igéje elismeri, hogy egy egészséges közösség kialakulása kemény munkával jár, de Isten felruházott minket minden szükséges eszközzel ahhoz, hogy jó barátokká váljunk. Végezzük hát ezt a nehéz munkát, együtt.

Crystal Stine a szerzője a Szent sürgölődés (Holy Hustle) és A kiáltó „kell” lecsendesítése (Quieting the Shout of Should) c. könyveknek, országszerte tart csoportoknak előadásokat, és ő a gyülekezet kommunikációs igazgatója. Kapcsolatba léphettek vele online itt, a Youversion alkalmazásban pedig belekukkanthattok első könyvébe, a Szent sürgölődésbe egy ingyenes 10 napos olvasóterv keretében, és megtalálhatjátok őt az Instagramon is. Crystal Pennsylvaniában él a férjével, Mattel és a lányukkal, Madisonnal.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/the-need-for-forgiveness/
Fordította: Gál Ruth
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .