A bűn barátságra gyakorolt hatása

„Mikor az alkonyat közeledett, és feltámadt az esti szellő, az Örökkévaló Isten sétára indult a kertben. Ádám és felesége meghallották, hogy közeledik, és elbújtak előle a fák közé.”1 Mózes 3:8

Az elmúlt évek során számos sorozat készült a barátságról: a Jóbarátok, az Így jártam anyátokkal, az Agymenők, a Seinfeld, és még sorolhatnám. Ezeket a sorozatokat mind néztük és élveztük. Szeretjük a gondolatot, hogy van egy összetartó csoport, akikkel együtt nevethetünk, sírhatunk, és együtt élhetjük át az élet mélypontjait és élményeit. Ez az érzés pedig abban gyökerezik, hogy – amint azt hétfőn is láthattuk – közösségre vagyunk teremtve. A barátság egy olyan dolog, amire Isten hív bennünket, mert erre lettünk teremtve.

Sajnos a bűn nem várat magára sokáig, és hamar belép a képbe, hogy mindent elrontson, beleértve azt is, ahogyan másokhoz viszonyulunk, és ahogy mások viszonyulnak hozzánk (1 Mózes 3). Sérültek vagyunk, és amikor ezt mondom, arra gondolok, hogy az elménk, a testünk, a lelkünk és a szívünk sem működik jól.

De nézzük csak meg ezt közelebbről!

A test

Azt mindannyian tanúsíthatjuk, hogy a testünkre hatással van a bűn: ezt láthatjuk a betegségekben, abban, ahogy az öregedés során egyre lassúbbá és tehetetlenebbé válunk, az egyeseket születésüktől fogva sújtó fogyatékosságokban, és végül magában a halálban (Róma 5:12). Az, ahogyan a bűn hatással van a testünkre a gyümölcsöző barátságok kialakításának képességét is befolyásolja. Egyeseket fizikai akadályok határolnak el másoktól; ezt a Covid–19 járványa mindenki számára kézzelfoghatóvá tette.

Az elme

Bizonyos értelemben az elménk is sérült: nem úgy működik, ahogyan működnie kellene. Egyesek depresszióval küzdenek, mások szorongással. Vannak, akik hamar túlterheltekké válnak, mások túlérzékenyek vagy túlságosan érzelmesek, és persze ott vannak azok, akiknek különféle okok miatt nehezükre esik érzelmileg kötődni másokhoz. Ezek mind hatással vannak arra, hogy milyen barátai vagyunk másoknak.

A lélek (más néven szív)

„Romlott az ember szíve, minden másnál csalárdabb, javíthatatlan! Ki tudná az ember szívét kiismerni?” – Jeremiás 17:9

Sajnálatos módon lényünk minden részére hatást gyakorol a bűn: kötődéseinkre és vágyainkra is, ez pedig meghatározza, hogy milyen kapcsolatot alakítunk ki Istennel és másokkal.

A bűn az, ami megakadályozza, hogy higgyünk Isten szavában, és ami arra ösztönöz, hogy a magunk feje után menjünk. A bűn az, ami engedetlenségre sarkall, és arra bátorít, hogy elhiggyük, mi jobban tudjuk Istennél.

És ezért nem szeretünk úgy, ahogy kellene. Ezért nem hozzuk meg azokat az áldozatokat, amelyeket meg kellene hoznunk. Ezért nem bocsátunk meg úgy, ahogy kellene. Ezért nem törődünk úgy, ahogy kellene. Nem az elhívásunknak megfelelően tiszteljük az Urat, és nem úgy gyakoroljuk az önuralmat, ahogyan arra Isten hív minket.

Önzés, bosszúvágy, büszkeség – ezek mind tökéletes illusztrációi sérült állapotunknak, amely akadályt gördít barátságaink útjába és akár kárt is okoz bennük.

Azonban van egy jó hírem! Mi, akik megmenekültünk Jézus vérének köszönhetően, folyamatosan megújulhatunk. Isten minden egyes nap formál minket; tanítja és neveli az Ő gyermekeit, hogy jobb szentekké és jobb barátokká váljunk. Minél jobban megismerjük az Ő Igéjét, annál jobban megváltoztat bennünket Isten kegyelme.

A barátságok szempontjából ez azt jelenti, hogy az Úr lassan helyreállítja a látásunkat arról, hogy milyen az igaz barátság, és hogyan válhatunk a lehető legjobb barátaivá azoknak, akiket az életünkbe helyezett.

Ahogy növekszik az Isten iránti szeretetünk, úgy növekszik az egymás iránti szeretetünk is. Minél jobban megértjük Isten felénk tanúsított türelmét, annál türelmesebben viselkedhetünk mi is a barátainkkal. Minél jobban megértjük azt a meghökkentő és meg nem érdemelt áldozatot, amelyet Jézus hozott értünk, annál jobban félre tudjuk tenni az önzésünket a barátaink javára. És amikor ez megtörténik, a barátságaink mélyülnek, és egyre jobban dicsőítik az Urat.

Jézusra nézve,

Jen Thorn Németországban nőtt fel, a tizenéves korát Afrikában töltötte misszionárius szüleivel. Amerikában járt egyetemre és a chicagoi Moody Biblia Intézetben tanult, ahol megismerte a férjét. Huszonkét éve házasok és négy gyermekük van. Jen Chicago külvárosában lakik, ahol a férje a Megváltó Közösség pásztora. Jent szenvedélyesen érdekli a teológia és annak a mindennapi élettel való kapcsolata.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/the-impact-of-sin-on-friendship/
Fordította: Szabó Anna
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .