A hűség története

„Naponta figyelted, amint
    alaktalan testem formát öltött.
Könyvedben minden része fel volt írva,
    és a napok is, mikor kiformáltad tagjaimat.

Zsoltárok 139:16

Néhány éve ellátogathattam Angliában egy Marshfield nevű faluba, ahol a dédnagyapám, Sam felnőtt. 1911-ig, az apja haláláig élt itt, majd 1912-ben, mindössze 15 évesen jegyet váltott Amerika felé a Titanicra.

Ez a marshfieldi látogatás egy teljesen új világra nyitotta fel a szememet. Egy rokonom rengeteg munkával utánajárt a családtagok nevének, születési, házasságkötési és halálozási dátumainak. Még az 1498-as évből is talált adatokat! Elképesztő volt látni a házat, amelyben a dédnagyapám felnőtt, az ükszüleim sírját, vagy a templomot, ahol a szépapámék megesküdtek!

Életemben ekkor láttam először családfakutatást, mint amilyet az 1 Mózesben is olvasunk, csak itt az én nevemmel ért véget a lista.

Vajon az izráeliták is így éreztek, amikor életükben először hallották az 1 Mózest? Vajon így éreztek, mint amikor én meglátom a saját nevemet egy családfán, de ahogy távolodunk időben, egyre kevésbé ismerősek az ősök nevei?

Az 1 Mózest (és Mózes többi könyvét is) Mózes írta a negyvenéves pusztai vándorlás alatt. A zsidók azért vándoroltak, mert az egyik nemzedék engedetlen és hitetlen volt. Az a nemzedék, amely végül elfoglalta az Ígéret Földjét, bevonult és birtokba vette, megkapta ezeket az írásokat, beleértve a nemzetségtáblákat, mintegy útmutatást arra nézve, hogy hogyan éljenek Isten választott népeként, amelyet kiválasztott, hogy rajtuk keresztül mutassa meg szeretetét a világnak.

Az 1 Mózes 11-ben olvasunk Táréról, és vele indul az Ábrahámról, Izráel ősatyjáról szóló leírás. Ábrahám Izsák apja volt, Izsák Jákóbé, Jákób pedig, aki az Izráel nevet kapta, azé a tizenkét fiúé, akikből később Izráel tizenkét törzse származott. A zsidóknak fel kellett volna ismerniük Isten hozzájuk való hűségét, mivel hallották azokat a történeteket, hogy Isten hogyan volt hűséges Ábrahámhoz, Izsákhoz és Jákóbhoz. Amikor viszont felhagytak azzal, hogy megtanítsanak mindent a gyermekeiknek Isten hűségéről, fellázadtak és elfordultak Tőle.

Amikor nem ismerjük saját történelmünket, azzal Isten hűségének történelmét is elszalasztjuk. Nem azért kell megőriznünk a történelmünket, hogy a mi nevünk maradjon fenn, hanem hogy Isten neve ne merüljön feledésbe. Nem az a fontos, hogy ránk emlékezzenek, hanem hogy a jövő nemzedékek tudjanak Isten hűségéről.

Isten hűségére kell alapoznunk az életünket. Enélkül még reményünk sincs megváltásra a személyes életünkben, a családunkban, a nemzetünkben. Enélkül nem lehetünk biztosak benne, hogy Isten megtartja az ígéreteit. De Isten hűsége rendíthetetlen.

Amikor láttam az őseim otthonait és templomait, elöntött az Isten hűségére való emlékezés, ahogy arra gondoltam, hogy amikor az őseim élték az életüket a 17-18-19. századi Angliában, Isten már akkor tudta, hogy egy napon én is ezen a földön fogok járni.

Isten akkor is ismerte már életem minden napját, amikor a dédnagyapám megvette a hajójegyét a Titanicra. Szerencsére meggondolta magát, és inkább az Olympic nevű hajón szelte át az óceánt nem sokkal azelőtt, hogy a Titanic elindult, majd elsüllyedt volna. A családom nagyon is megtapasztalta Isten mindenhatóságát és hűségét! Akkor is és most is hűséges.

Kedvenc teológiai professzorom szokta mondani a következőt: „Isten múltbeli hűsége a példája és ígérete a jövőbeli hűségének. Ahhoz viszont túlságosan is kreatív, hogy kétszer ugyanúgy gondoskodjon.”

Hűséges volt a múltban. Hűséges a jelenben. És nagy reménnyel lehetünk afelől, hogy a jövőben is különleges módon fogja megmutatni a hűségét és kreativitását. Minden napodat ismeri, a mát is. Bízhatsz és megnyugodhatsz a hűségében.

Melissa Fuller a Szeresd Nagyon Istent nevű nemzetközi női szolgálat tartalomért felelős vezetője. Ennek a szolgálatnak a célja, hogy a világ minden táján élő nőket ellássa Bibliatanulmányozó anyagokkal. Melissa nagyon szereti Isten Igéjét, és szíve vágya, hogy segítsen a nőknek szintén beleszeretni nemcsak a Szentírásba, hanem annak szerzőjébe, Istenbe is! Teológiai mesterszakos végzettségét a Dallasi Teológián szerezte, és három áhítatos Biblia szerkesztésében vett részt: az új angolfordítású (NET) Szeresd Nagyon Istent Biblia, a keresztyén standard (CSB) Igazságot Olvas női Biblia és a keresztyén standard (CSB) Bátorítás Áhítatos Biblia. Jelenleg a Georgia állambeli Atlantában él, szabadidejében sokat fut és túrázik, és szeretné az Egyesült Államok összes nemzeti parkját végiglátogatni.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/history-of-faithfulness/
Fordította: Greizer Zsófia
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .