A mögötte lévő szív

„Hiszen nem véresáldozatot kívántam tőlük,
    hanem hűséges szeretetet,
inkább Istenük megismerését,
    mint égőáldozatot!”Hóseás 6:6

Ismertél valaha olyan embert, aki tényleg nagyon-nagyon ügyesen tudott jelentőségteljes és személyre szabott ajándékot adni? Olyat, aki emlékszik, hogy hónapokkal ezelőtt megemlítetted mennyire szeretsz egy bizonyos kávét vagy hogy láttál egy bizonyos butikban egy mesés smaragdzöld sálat. Amikor eljön a különleges alkalom, akkor már alig várod, hogy mit ad neked ajándékként, mert tudod, hogy az biztos szívből jön.

Amikor az 1 Mózes 4:1-16-ben Káin és Ábel történetét olvassuk, láthatjuk, ahogy mindketten ajándékot visznek az Úrnak, aki eltérő módon reagál rájuk: Ábel felajánlásában örömét leli, Káinéban azonban nem.

Ábel tudta, miben leli kedvét az Isten, és a legjobbakat válogatta ki, hogy azt áldozza az Úrnak. Áldozata rámutatott, hogy tudta, mit akar Isten a leginkább és eszerint választott.

Káin felajánlásában azonban látszott, hogy az ő szívében valami más érzelem van Isten iránt. Nem az számított, mit hozott Káin; nem ezért nem lelte örömét Isten az áldozatban. Nem volt jobban szüksége az állatáldozatra, mint bármi másra, ami megtermett vagy élt ezen a Földön. Végtére is Ő Isten. Ő mindenek Alkotója.

Isten az áldozat mögött lévő szívben csalódott, az nem tetszett neki. A felajánlás csak egy külső jele volt annak, hogy mi zajlott Káin és Ábel szívében legbelül.

A Hóseás 6:6-ban ez áll: „Hiszen nem véresáldozatot kívántam tőlük, hanem hűséges szeretetet, inkább Istenük megismerését, mint égőáldozatot!”

Isten nem azt nézi, hogy mennyire kiemelkedő dolgot ajánlunk neki. Szereti az engedelmességet, de ha a tetteink mögött romlott szív áll, akkor azzal csak a vallási indíttatású cselekedeteink száma növekszik, Isten nem leli kedvét benne. Ő a cselekedet mögött lévő szívre vágyik, arra, hogy a szív olyan választ adjon neki, ami megmutatja, hogy szereti Őt és azt szeretné tenni, ami Istennek kedves, ami Őt leginkább dicsőíti.

Ő a hűséges, tiszta szívet keresi, ami alázattal és megbánással járul elé. Azt keresi, ami igaz és hiteles, nem a megszokást, a gépies dolgokat; hűséget, nem pedig a látszatot.

Ha a szívünk alázatos és tiszteli az Urat, akkor azt mondhatjuk neki: „Megtiszteltetés neked tetsző módon cselekedni, mert Te méltó vagy az áldozatra és még annál is többre.”

Akkor beszéljük Isten szeretetnyelvét, ha szép, hűséges, tiszta és alázatos szívvel járulunk elé. Mert Isten ebben leli örömét.

A képhez tartozó alt jellemző üres; andrea.jpg a fájlnév

/Andrea Howey/

Andrea Howey kalligráfus a texasi Dallasban. Kalligráfusi karrierét azzal kezdte, hogy a veszteség idején igeverseket és bátorító szavakat vetett papírra, majd Isten elkezdte felhasználni ezeket arra, hogy a közösségi médián keresztül a szerte e világon élő emberekhez juttassa el bátorítását. Ma is kézzel írt szövegeket és termékeket gyárt, már üzleti szinten, valamint szabadúszóként munkálkodik gyülekezetekben, írók felé és egyéb projektekben is részt vesz, mindig azzal a céllal, hogy bátorítsa az emberek lelkét, megerősítse a hitüket és mindenekelőtt Jézusra mutathasson. Gyönyörű dizájnjait megnézheted az andreahowey.com weboldalon vagy vedd fel vele a kapcsolatot Instagram-on.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/the-heart-behind-it/
Fordította: Szabó Eszter
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .