Jézus valóságossága

„Azért van így, hogy — ahhoz hasonlóan, ahogy a bűn uralkodott a halál által — a kegyelem is uralomra jusson Isten bennünket elfogadó és örök életet nyújtó kegyelme által a Jézus Krisztussal való azonosulásunk révén.”Róma 5:21

Elismerem, hogy néha belezavarodok abba, hogy lehet valami, amit olyan régen írtak, érvényes ma az én életemre nézve. Szeretnélek azonban figyelmeztetni téged (és magamat is), hogy időtlen Istent imádunk, akinek Szava sosem tér vissza üresen (Ézsaiás 55:11).

Mózes 1. könyvének 3. fejezetét olvasva olyan elkeserítő arról beszélni, hogy az első emberpár milyen kevés fejezeten át bírta vétkezés nélkül. Már-már megkérdőjeleződik bennem, miért is teremtette egyáltalán Isten az embert. (Teljesen rendben van, ha ilyen kérdéseket teszünk fel Istennek, hiszen Ő minket a maga képére mélyen gondolkodó lényekké teremtett és arra vágyik, hogy felfedje nekünk a jellemét. Nem fél a kérdéseinktől, hiszen Igéjében már választ adott rájuk.)

Igazság szerint, Isten azért teremtett minket, mert bensőséges kapcsolatra vágyik velünk. Meg akar minket ismerni közelről és azt szeretné, ha mi is igazán ismernénk Őt és megtapasztalnánk mekkora örömet jelent az Ő szeretete. Isten egy nagyon fontos céllal tartotta meg a bűnös emberiséget.

A bűnbeesés után, az 1 Mózes 3:8-19-ben, elolvashatjuk milyen párbeszéd folytatódott le Isten, Ádám és Éva között. Mivel bűnt követtek el, ráébredtek, hogy meztelenek és megértették milyen érzés a szégyen. Természetes reakció volt, hogy elbújtak Isten elől. Aztán Isten megkérdezte: „De honnan tudod, hogy meztelen vagy? Ki mondta neked? Talán ettél annak a fának a gyümölcséből, amelytől eltiltottalak?” (1 Mózes 3:11).

Röviden, Ádám Évát hibáztatta, Éva pedig a kígyót, aki rászedte őt. Isten ezután megátkozta a kígyót és az egész emberiséget; legtöbbünknek nem ezek a kedvenc igeversei a Bibliából. Számos kérdés merül fel ezzel a szakasszal kapcsolatban: „Hogyan kéne reagálnom erre a kígyót és emberiséget érintő átokra?” „Miként segít ez az igerész abban, hogy jobban megértsem Isten jellemét?” „Hogyan örvendezhetek egyáltalán, miután ezt elolvastam?”

Miközben azt gondolhatnánk, hogy az örvendezésünk itt kell, hogy véget érjen (még akkor is, ha csak a 3. fejezetnél tartunk), ez a valóságunk. De ami a sorok között el van rejtve erről a valóságról, az csodálatos. Ha alaposan megnézzük, akkor a 15. vers azt, ami reménytelennek és lehangolónak látszik, a világ legnagyszerűbb történetévé fordítja. Ez az első olyan bibliai vers, ami az evangéliumra utal. Itt ígéri meg Isten először, hogy egy nap kimenti az emberiséget a bűn átka alól.

„Ellenségeddé teszem az asszonyt, téged pedig az ő ellenségévé teszlek. Leszármazottaid és az asszony leszármazottjai folytonosan harcolni fognak egymással. Az asszony leszármazottja a fejedre tapos, te pedig a sarkába harapsz.”1 Mózes 3:15

Isten megígérte, hogy az asszony utódja legyőzi a kígyót, Isten és ember ellenségét. A későbbiekből tudjuk, hogy ez az utód Jézus Krisztus!

A Galata 4:4-5-ben ez áll: „Amikor pedig eljött a megfelelő idő, Isten elküldte a Fiát, aki asszonytól született, és a Törvény ideje alatt élt, hogy felszabadítsa a Törvény uralma alatt élőket, és hogy bennünket Isten a maga fiaivá fogadhasson.”

Jézust egy feladatra küldte Isten ebbe a világba, hogy meghaljon az emberiségért és beteljesítse az 1 Mózes 3-ban olvasható első ígéretet. Annyira hálás vagyok, hogy láthatjuk, ahogy az ígéret valóra vált Krisztusban! Ez olyan élénken mutat rá Isten jellemére: hogy Ő az ígéretek hűséges megtartója!

Ha továbbolvassuk az 1 Mózes 3-t, láthatjuk, hogy milyen komoly következményei voltak a bűnnek, de azt is észrevehetjük, hogy Isten biztosítja, hogy ne ez legyen a történet vége azoknak, akik hisznek Jézusban. A Megváltó megjövendölése az 1 Mózes 3:15-ben az első reménysugár.

Igazság szerint Isten mindenható. Tudja, hogy mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének, és mindig volt terve arra, hogyan menti meg az emberiséget a bűn következményeitől (ami örök kárhozat és elválasztódás Tőle).

A bűn valóságos, de Jézus is az. És ez az oka annak, hogy Isten megtartotta az emberiséget: hogy tanúi lehessünk, milyen szenvedélyesen és elkötelezetten szeret minket (ezt látjuk abban a munkában, amit Jézus véghez vitt) és hogy azért éljünk, hogy Őt dicsőítsük! A Róma 5:8 azt mondja: „Isten azonban azzal mutatta meg, mennyire szeret bennünket, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor mi még bűneinkben éltünk.”

Végezetül, barátom, szánj egy percet arra, hogy elolvasd a Róma 5:18-21-t, hogy minden összeálljon! Ahogy a bűn kárhozathoz vezetett, egészen Ádám óta (az emberiség kezdetétől), úgy életet nyer minden ember Jézus Krisztus, Isten bűntelen Fiának élete, halála és feltámadása által. A törvény azért van, hogy rávilágítson a bűneinkre és megmutassa, milyen nagy szükségünk van Isten kegyelmére és emellett a törvényen keresztül Isten is megmutathatja jellemét.

Halottak voltunk bűneinkben, de „Isten azonban telve van irgalommal, és nagyon szeret bennünket, ezért, amikor még szellemileg halottak voltunk a bűneink miatt, Krisztussal együtt új életre keltett. Bizony, Isten kegyelme mentett meg minket!” (Efézus 2:4-5). Dicsőítsük Istent kegyelméért és jóságáért!

Miközben továbbolvasod a tanulmányt, bátorítson a tudat, hogy az egész Biblia egy nagy történet, ami Jézusról szól. A kezdetekben Isten úgy teremtette a világot, hogy Jézus már öröktől fogva vele volt, és terve is volt arra nézve, hogyan mentse meg azt Jézus által. Jézus az Út, az Igazság és az Élet (János 14:6), aki ma a tiéd is lehet (nézd meg, hogyan hív téged a János 11:25-26-ban!)

Isteni szeretettel,

Grace Ann Hopkins szereti Jézust. Jelenleg a Liberty Egyetemen tanul, főbb szakirányai a közgazdaságtan, a vallás és a keresztyén tanácsadás. Mélyen szereti Isten Szavát és keresi a lehetőségeket, hogy megoszthassa azt azokkal, akiknek útja keresztezi az övét. Szereti családját és barátait, küldetésének érzi, hogy a mellette élő emberek szeretve érezzék magukat. Azt szeretné, hogy tudd, hogy igenis számítasz, mert Isten saját kezével teremtett téged különlegessé és adott egyedi célt az életednek. Ő úgy szeret téged, ahogy vagy! (Zsolt. 139:13-14, Ef. 2:10, János 3:16). Grace Ann-nel kapcsolatba léphetsz a blogján.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/the-reality-of-jesus/
Fordította: Szabó Eszter
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .