Bevezetés a Kezdetben – 1 Mózes 1-11. c. tanulmányba

Mózes első könyvének első tizenegy fejezete gyakran nehezen érthető. Sok vita folyik manapság a világban arról, hogy mi is a valódi jelentése ezeknek az eseményeknek. Mi azonban megmaradhatunk annál az igazságnál, hogy Isten Igéje pontosan azzal vértez fel minket, amire a jó munkához szükségünk van (2 Timóteus 3:17), még ha vannak is kérdéseink. Mózes első könyve képet ad Isten természetéről; az Ő kedvessége, kreativitása, szentsége, igazsága, haragja, hatalma és fensége az Ige minden egyes lapjáról világosan kirajzolódik.

Az 1 Mózes 1–11 szakasz azt írja le, hogyan teremtette Isten a világot. Ezeknek a fejezeteknek az a célja, hogy rávilágítsanak Isten szentségére és bemutassák, miként hordozza az emberiség Isten képmását.  Megmutatják Isten hűségét azok iránt, akik követik Őt, és azt is, ahogyan azokkal bánik, akik fellázadva letérnek az Ő útjáról. A teremtés történetében Isten kreativitása nyilvánul meg, a bűn kezelésében szentségét láthatjuk, együttérzése nyilvánvaló abból, ahogyan népéről gondoskodik, az özönvízen keresztül megmutatja erejét és a teremtettség feletti uralmát, kegyelmét pedig az ígérete tanúsítja, hogy a jövőben megváltja a bűnös embereket.

A keresztény tudósok nagyrészt egyetértenek abban, hogy Mózes az első könyvét abban az időben írta, amikor az izraeliek a Sínai-pusztában vándoroltak Kr.e. 1440 körül. Ez a könyv az izraeliták azon nemzedékének íródott, akik később beléptek Kánaánba, az Ígéret Földjére, hogy emlékeztesse őket arra, ki az ő Istenük, és mit jelentett Vele járni.

Ebben a bibliatanulmányban Mózes első könyvének első tizenegy fejezetében mélyedünk el, és feltárjuk, hogyan kezdődött a teremtés, a bűn, a kegyelem, a megváltás és az ígéret. Megtanuljuk, hogyan szeressük nagyon Istent azáltal, hogy tanulmányozzuk az Ő jellemét, különösen pedig azokat a vonásokat, amelyeket nehéz megérteni, és amelyek számos hitbeli kérdést vetnek fel. Isten az erejét és a szeretetét mutatja meg azon keresztül, ahogyan az emberiséggel bánik. Ő hű a népéhez, ígéretéhez és szövetségéhez. Alkotásait szemlélve emlékezhetünk arra, hogy milyen hatalmas dolgokat képes véghez vinni. Legyünk nyitottak arra, hogy megismerjünk mindent, amit Róla megtudhatunk – abban a reményben, hogy ha keressük Őt, akkor új felfedezéseket tehetünk Róla.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/in-the-beginning-introduction/

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .