Átformált

„Jézus ezután fölment egy hegyre, és magához szólította azokat, akiket a többiek közül kiválasztott. Ezek csatlakoztak is hozzá. Tizenkét férfit jelölt ki — akiket apostoloknak nevezett —, hogy állandóan vele legyenek, hogy kiküldje őket Isten üzenetét hirdetni, és hogy felhatalmazást kapjanak a betegek gyógyítására, meg a gonosz szellemek kiűzésére.”Márk 3:13-15

A mai versek egy kritikus pillanatot közvetítenek Jézus életéből és szolgálatából: a tizenkét tanítvány elhívását. Ezzel kezdődik az átalakulás története.

Jézusnak ekkor sok követője volt (tanítványoknak is hívták őket), de csak tizenkettőt választott legközelebbi tanítványának, apostolának. TIZENKETTŐT. Ez nem túl sok, ezért azt várnánk, hogy a legjobbak közül a legjobbakat választja a tökéletes tucathoz.

Mik lennének a követelményeink, ha ma egy tökéletes tucatot válogatnánk? Elvárhatjuk, hogy okosak, hűségesek, befolyásosak, kapcsolatépítők, jól kommunikálók, vagy bizonyos készségek szakértői legyenek.

Nem tehetek úgy, mintha tudnám, hogyan vagy miért választotta Jézus ezeket a férfiakat. Tudjuk, hogy azután választotta őket, hogy visszavonult egy hegyre, és egy éjszakát imádkozva töltött (Lukács 6:12). Alaposan átgondolva választotta ki őket, mert Jézus tudta – ha az apostolok nem is –, hogy ők lesznek azok az emberek, akik folytatják földi szolgálatát a kereszt után.

A tanítványok mindennapi férfiak voltak. Volt köztük halász és vámszedő, de vallástudós nem volt. Időnként érzelmesek voltak, lobbanékonyak, önzőek és tele voltak kétellyel. Az egyik legkedveltebb apostol, Péter, háromszor tagadta meg Jézust. Ezek az emberek korántsem voltak tökéletesek, de idővel Jézus jelenlétében egyre inkább fejlődtek. Átalakultak, és ezzel megalapíthatták a korai egyházat és terjesztették a kereszténységet. (Ennek mond ellent Júdás, az apostol, aki elárulta Jézust. Bár zavarba ejt bennünket, Júdás kiválasztása sem volt baleset vagy hiba.)

Az apostolok szokványos emberek voltak, de Isten idővel átformálta őket, hogy rendkívüli munkát végezzenek a királyság érdekében.

A saját történeteink hasonlóak lehetnek. Érezzük korlátainkat, de Isten látja a lehetőségeinket. Átlagos emberek vagyunk, de Isten felhasználhat minket arra, hogy fontos munkát végezzünk Érte. Alkalmassá és képessé tesz minket, ha készségesen és engedelmesen válaszolunk hívására.

„Igen, Isten kezdte el bennetek ezt a jó munkát. S ő folytatni is fogja mindaddig, amíg Krisztus Jézus vissza nem jön, és addig a napig tökéletesen be is fogja fejezni — ebben egészen biztos vagyok.” (Filippiekhez 1:6)

/Sara Lindsey/

Sara Lindsey egy nyugat-texasi lány. Több, mint 16 éve szereti férjét és nagy örömét leli abban a mindennapi káoszban, amit négy kicsi gyermekük nevelése és tanítgatása jelent. Hivatását tekintve orvos és az MRI képalkotó diagnosztikára szakosodott. Támogató barát, aki nemzetközi szinten is építi a kapcsolatait. Szíve nyitott más asszonyok és családok bátorítására és szenvedélyes küldetése a Bibliafordítás.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/transformed/
Fordította: Szaniszló Tünde
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .