Bűnösök barátja

„A farizeusok közül néhány törvénytanító látta, hogy Jézus együtt eszik a bűnösökkel és a vámszedőkkel. Megkérdezték hát a tanítványait: „Hogy lehet az, hogy ő vámszedőkkel és mindenféle bűnösökkel együtt vacsorázik?!” Jézus meghallotta, és ő válaszolt nekik: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem, hogy az igazakat, hanem hogy a bűnösöket hívjam.”Márk 2:16-17

Márk evangéliumának második fejezetében Jézus elhívja Lévit, a vámszedőt (görög nevén Mátét), hogy legyen a tanítványai egyike. Lévi (Máté) meghívta Jézust az otthonába, hogy együtt egyenek és legyenek közösségben. Erre a vacsorára pedig eljöttek Lévi barátai is, akik maguk is vámszedők és bűnösök voltak.

Azok, akiknek „jó” hírneve volt, akiket tisztelt a közösség, nem helyeselték Jézus tettét. Azért, hogy foltot ejtsenek Jézus jóhírén, úgy emlegették Őt, mint aki „vámszedőkkel és bűnösökkel barátkozik!” (Máté 11:19).

Jézus bárkit tanítványául választhatott volna, Ő mégis átlagos, tapasztalatlan bűnösök színes csoportját választotta ki azért, hogy terjesszék az evangéliumot a világ minden szegletébe. Voltak köztük szegény, tanulatlan emberek. Mások, mint Lévi (Máté), társadalmi számkivetettek voltak, akiket megvetettek és gyűlöltek.

Jézus hihetetlen stratégiát követett azalatt a három év alatt, míg a Földön szolgált.

Tudta, hogy csak korlátozott időt tölt a földön.

Tudta, hogy milyen küldetést bízott rá Isten, ezért szolgálatában elhagyta a zsinagógákat és kiment a bűnösök közé, akiket Isten meg akart menteni.

Jézus stratégiája földi szemmel nézve talán őrültség volt. Az Evangéliumokban azt látjuk, hogy olyanokkal létesített kapcsolatot, akiket a társadalom elutasított: leprásokkal, házasságtörőkkel, prostituáltakkal, nyomorékokkal, betegekkel és szegényekkel. Senki sem esett kívül az Ő látóterén.

Jézus látta a láthatatlanokat és az elfeledetteket. Tudta, hogy valójában megváltásra van szükségük.

A bűnösnek igazából Isten megbocsátására van szüksége, tehát Jézusra, Isten Fiára, aki megkeresi a bűnösöket.

Sokan, akik Jézust keresték és követték, arra az életet átformáló változásra vágytak, melyet csak Ő adhat meg. Jézus könyörületességével ott találkozott ezekkel az emberekkel, ahol valójában voltak az életükben – a bűn rabszolgaságában, ahol képtelenek voltak segíteni önmagukon. Jézus Isten ellenségeivel evett és ivott, hogy megossza velük a megbékélés üzenetét – az üdvösség evangéliumát.

Ha halljuk az evangéliumot, megvalljuk bűneinket, valamint hitünket és bizalmunkat Jézus Krisztusba, mint a mi Urunkba és Megváltónkba helyezzük, akkor újjászületünk Isten Királyságába, mint az Ő gyermekei, hogy örökké vele éljünk (Róma 8:14-17, Róma 9:8, 1 János 3:1-2). Az örömhír átformál, és hatására a bűnösök nemcsak ismerősei vagy társai lesznek Istennek, hanem a családja.

Jézus azért tért be a bűnösök és számkivetettek életébe, mert a könyörület és a szeretet vezérelte.

Hívőként mi is erre kaptunk elhívást. Arra, hogy túllássunk a másik ember vétkein és felismerjük, hogy orvosságra van szüksége, hogy felajánljuk neki Jézust, a bűnből való gyógyulás egyedüli útját.  

Jézus arra hív, hogy szeressük jobban az embereket, mint amennyire utáljuk azt, ahol az életükben vannak.

Márk 2. fejezetének iróniája, hogy az Istennel való megbékéltetés a vallásos vezetők és a törvénytudók feladata lett volna. De ők sokkal inkább arra figyeltek, ki a bűnös, semmint arra, mire van szüksége.

Kiről döntöttél úgy, hogy nem méltó Jézus Krisztus szeretetére, kegyelmére és megbocsátására?

Isten Királyságában mindenkinek lehetősége van békét kötni vele. Hívőként az a feladatunk, hogy a rendelkezésünkre álló rövid földi életet arra használjuk, hogy megosszuk másokkal Isten megváltásának történetét és az Ő megbocsátását!

Ez nem jelenti azt, hogy a hívők megbocsátják a bűnöket vagy maguk is belekeverednek a hitetlenek életét uraló vétkekbe. Jézust utánozva érezzünk könyörületet az elveszettek iránt, lépjünk kapcsolatba a hitetlenekkel azért, hogy az Ő stratégiáját követve ezeket az embereket bűnbánatra és így Istennel való megbékélésre vezessük.

Lehet, hogy az Istentől kapott küldetésed miatt ki kell lépned gyülekezeted falai közül. Lehet, hogy olyanokkal kell kapcsolatot teremtened, akik nem a te bibliatanulmányozó csoportodba járnak, akikkel nem együtt szolgálsz, akik nem a te köreidhez tartoznak.

Lehet, hogy ki kell lépned a komfortzónádból azért, hogy elérj olyanokat is, akik nem hasonlítanak rád, nem úgy gondolkoznak vagy viselkednek, mint te.

Ez azt jelenti, hogy olyanná kell válnunk, mint Jézus: készen kell állnunk megosztani az Ő szeretetének és kegyelmének üzenetét az ellenséges világgal, amely nem akarja hallani azt.

Gondold át, milyen radikális hatást érhetnének el a hívők a világban, ha úgy döntenének, félreteszik a saját kényelmüket, büszkeségüket és félelmüket és minden nap beszélnének valakivel Jézusról.

Kinek van szüksége megváltásra az ismerőseid közül?

Mit vagy hajlandó kockára tenni azért, hogy elérd őt?

Kegyelem és békesség neked,


/Terria Moore/

Terria Moore a Szeresd Nagyon Istent bátorító csapatában szolgál. Georgiaban született, de jelenleg férjével Virginiában él. Szeret szunyókálni, Oreót enni és különösen szereti Jézust. Szenvedélye, hogy lángra lobbantsa az ezredforduló nemzedékében született nők szívét, hogy ők is Isten igazságába kapaszkodjanak. Napközben fáradhatatlanul szolgál a helyi katonai kórház betegei mellett. Éjszakánként szeret olvasni és írni azokról a leckékről, amiket Isten tanított neki élete során. Terria életének sokszor túlzsúfolt körülményei ellenére, Isten mindig erősen és szeretetteljesen jelent meg a számára.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/friend-of-sinners/
Fordította: Szabó Eszter
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .