Szellemi érettség

„Ezért hagyjuk el a Krisztusról szóló alapvető tanításokat, és igyekezzünk szellemileg felnőtté válni! Ne kezdjük el újra elölről az abc-t: az elemi tanítást az Istenben való hitről és a gonosz dolgok elhagyásáról.”Zsidók 6:1

Számos nagyon aranyos dolognak lehetünk szemtanúi életünk során. Például annak, ahogy egy kisgyerek először próbál spagettit enni és több köt ki az arcán (vagy a padlón), mint a szájában. Vagy az, ahogy kisiskolások az ábécét ismételgetik. De ha ugyanezeket a dolgokat egy felnőtt részéről látnánk, nem tartanánk annyira aranyosnak. Sőt, igazából kínos lenne.

Volt az életünknek olyan időszaka, amikor elfogadható volt, ha nem tudtuk, hogyan kell megtenni bizonyos dolgokat. Érthető volt és kaptunk is kegyelmi időt arra, hogy új dolgokat tanuljunk az élet alapvető dolgainak megértésétől kezdve, még akkor is, ha olykor-olykor meginogtunk a tanultakban.

De az út egy pontján, ahogy érettebbé váltunk, felelősségünk lett, hogy az alapvető dolgokat már magunk mögött hagyjuk, ne azokkal foglalkozzunk, hanem mélyebb dolgokkal, amiket Isten még tartogat számunkra. Azokat kell megismernünk és azokban kell növekednünk!

Isten azt szeretné, ha éretté válnánk, növekednénk Krisztusban, mint hívők, és túlhaladnánk azokon a dolgokon, amiket keresztyénné válásunkkor először értettünk meg, legyünk akár öt, akár ötvenévesek.

Őt nem zavarja, ha nem mindent értünk meg helyesen már az első alkalommal. Türelmes velünk és örömét leli abban, sőt örvendezik, ha tanulunk és növekszünk lelkileg. Tudja, hogy a fejlődési ütemünk eltérhet másokétól és elküldte a Szent Szellemet, hogy tanítson és irányt mutasson mindenben. A Szent Szellem felfedi előttünk Isten Szavának értelmét, így növekszik a szellemi érettségünk, ezáltal épít minket.

Isten olyan sok mindent szeretne tanítani nekünk, olyan sok mindenben szeretne a társunkká válni: hogy építsük az Egyházat, hogy elérjük az elveszetteket, hogy mélyebb kapcsolatra jussunk vele. Ezért fel kell vérteznünk magunkat a kényelem ellen, ellent kell állnunk a kísértésnek, ami arra csábít, hogy ne jussunk túl az alapokon!

Van egy bizonyos szellemi fegyelem, ami ébren tartja a szellemünket és a szívünket, és fogékonnyá tesz minket az Ő hangjára. Ha az alapvető tanultakat átvisszük a gyakorlatba, ahogyan Ő azt tanította nekünk, akkor egyben lehetőség nyílik arra is, hogy Isten még többet tárjon fel előttünk – szilárd szellemi eledelt, és nem csupán tejet – s ezáltal erősödjünk belülről kifelé és felszerelkezzünk mindazzal, amire elhívásunk teljesítéséhez szükségünk van.

Igazság szerint, Isten sok mindent tartogat még a számunkra. Olyan napokat élünk, amiket a világ még nem látott, amik olyan tisztánlátást és bölcsességet követelnek, mint soha korábban. Isten keresi azokat, akiknek van elég szellemi erejük ahhoz, hogy bölcsességgel, jó érzékkel és szeretettel tudják alkalmazni az Ő Szavát, de ehhez gyakorlásra van szükség. Érettség kell hozzá.

Legyünk hát érettek a megértésben! Növekedjünk Isten dolgaiban és ne engedjünk, hogy füleink süketté váljanak az Ő hangjára, az Ő igazságára! A napoknak, melyeket élünk, áruk van. Ez most nem annak az ideje, hogy engedjük elsorvadni a szellemi erőnket!

Isten lelkiekben erős és egészséges hívőket keres, hozzád és hozzám hasonlókat, akikre igaz Pál kérése a Kolossé 1:10-ből: „Kérjük, hogy az életetek méltó legyen az Úrhoz, sok örömet szerezzetek neki, sokféle jó tettet vigyetek véghez, és hogy egyre mélyebben ismerjétek meg Istent.”

Nőjük hát túl szellemi érettségünk múltbéli kezdetleges szintjét és váljunk erős, gyümölcstermő hívőkké. Nem csak saját személyes hasznunkra és növekedésünkre, de a körülöttünk élőkére is, akik reményt és igazságot keresnek, amit pedig csak Jézusban és Isten Szavában lelhetnek meg.

/Andrea Howey/

Forrás: https://lovegodgreatly.com/spiritual-maturity/
Fordította: Szabó Eszter
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .