Bevezetés a Jézus a mindenünk – Zsidókhoz írt levél c. tanulmányba

Krisztus felsőbbsége

A Zsidókhoz írt levél egy érvelés sorozat Krisztus istensége, embersége és fensége mellett. A szerző bemutatja Krisztus felsőbbrendűségét az angyalok, próféták, áldozatok és papság felett gyakorolt hatalma és tekintélye által. A Zsidókhoz írt levél egyértelművé teszi Krisztus felsőbbségét mindenek felett.

A Zsidókhoz írt levél lehet, hogy prédikáció volt, vagy egy levél (a magyar fordítás ez utóbbit a könyv nevében is megjeleníti – a szerk.). Bár eredeti formája nem egyértelmű, üzenete nyilvánvaló. Rövid bevezetés után (1:1-4) a szerző elkezdi magyarázni Krisztus felsőbbrendűségét és áldozati munkáját (1:5-10:18). Ezután az író felsorolja a hit alapelemeit, megemlékezve azokról, akiknek a múltban példamutatóan nagy hitük volt (10:19-13:17), majd végül áldással zárja a könyvet (13:18-25).

Ugyan a könyv szerzője ismeretlen, egyesek szerint az eredeti hallgatóság a zsidó keresztények egy csoportja volt, mert a könyv a zsidó szokásokra és témákra összpontosít. A szerző sok ószövetségi idézetet használ, valószínűleg feltételezte, hogy a hallgatóság ismeri az írásokat. A könyv írásának az ideje szintén ismeretlen, de azt feltételezik, hogy Jeruzsálem lerombolása előtt készült (Kr. u. 70).

Miközben tanulmányozzuk Krisztus felsőbbségét, még jobban hozzá tudjuk igazítani az életünket. Amikor felismerjük Isten korlátlan uralmát az életünkben minden fölött, át tudjuk neki adni a körülményeinket. Óriási bátorítást kapunk abból, ha megértjük, Krisztus hogyan töltötte be az Ószövetségben leírt ígéreteket. Megerősödik a hitünk, amint meglátjuk Isten hűségét elődeink iránt.  

A Zsidókhoz írt levél nagyszerű lehetőséget nyújt szilárd tantételek megismerésére, valamint Krisztus természetének és jellemének mélyebb megértésére. Ahhoz, hogy még jobban szeressük Őt, jól kell ismernünk. Bátorítást kaphatunk a Zsidókhoz írt levélből, miközben megismerjük Krisztus jellemét és természetét, áldozatának jelentőségét, és hatalmát minden felett. A szerző úgy is bemutatja Krisztust, mint Közbenjárót, akin keresztül Isten trónját elérjük. Ő a legnagyobb Főpap, aki újjáépíti kapcsolatunkat az Atyával, az Ő életén, halálán és feltámadásán keresztül. Ő a mindenünk.

Forrás: https://lovegodgreatly.com/jesus-our-everything-introduction/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .