Isten Szavát imádkozni

„Legyen kedvedre való
    minden szavam és gondolatom,
    ó, Örökkévaló, Kősziklám és Megváltóm!” –  Zsoltárok 19:14

A keresztyén ember életében a legfontosabb könyv a Biblia. Benne megtalálhatjuk Istent és rajta keresztül az örök életet. Hisszük, hogy az imádság nagyon fontos. Így tudunk beszélgetni Istennel. Imáinkban megbánjuk bűneinket, dicsőítjük Őt és elé visszük szükségeinket.

Mi történik, ha állhatatosan imádkozunk és forgatjuk az Írást? Miben változik az életünk, ha ezt a két fegyvert együttesen használjuk az ellenség mesterkedései ellen minden nap (Efézus 6:17–18)? Ben Patterson ’God’s Prayer Book: The Power and Pleasure of Praying the Psalms’ (Isten imádságos könyve: a zsoltár imádság ereje és öröme) leír egy technikát arra, hogyan imádkozhatunk az Írással, hiszen Isten Szavának bármely részét használhatjuk erre.

Patterson szerint három célra lehet használni az Írást: örvendezésre, bűnbánatra és kérésre.

Ha olvasol egy igeverset vagy egy szakaszt, válaszolj erre a három kérdésre:

 1. Hogyan örvendezhetek (vagy adhatok hálát, dicsérhetem Istent), azért amit olvastam?
 2. Felfedi életem olyan bűneit, amit még meg kell bánnom?
 3. Mit kérhetek az igevers fényében?

Vegyük például a mai IMÁK verset:

Legyen kedvedre való
              minden szavam és gondolatom,
            ó, Örökkévaló, Kősziklám és Megváltóm!
Zsoltárok 19:14

Az igevers fényében válaszoljuk meg a három kérdést!

 1. Hogyan örvendezhetek (vagy adhatok hálát, dicsérhetem Istent), azért amit olvastam?
  Hálás vagyok és dicsérem Istent azért, mert Ő az én kősziklám. Megbízható és szilárd, s noha én változok, Ő sosem teszi. Dicsérem Őt, mert Ő az én Megváltóm, aki megmentett engem, azért, mert Ő így akarta.
 2. Felfedi életem olyan bűneit, amit még meg kell bánnom?
  A szavaim, és ahogyan kimondom őket, nem mindig elfogadhatóak Isten szemében és ezt bánom. Meg kell bánnom azt is, hogy a szívem nem mindig tiszta, igaz, szeretetteljes vagy jóra törekvő (Filippi 4:8).
 3. Mit kérhetek az igevers fényében?
  Kérem, hogy Isten segítsen kontrollálni a szavaimat és a gondolataimat. A Lukács 6:45 szerint azt mondja a száj, amivel csordultig van a szív, ezért imádkozom, hogy Isten munkálkodjon azon, hogy a szívem egyre inkább hozzá hasonlítson.

Ezen kérdések akár írásban, akár szóban történő megválaszolása után, a válaszokat imádsággá alakíthatjuk.

Ha az Ige versein vagy részletein keresztül imádkozunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az imáinkat Isten Szava alakítja. Segít, hogy ne mi, hanem Isten legyen az imáink középontjában. Könnyű rászokni arra, hogy kérünk Istentől, ahelyett, hogy bűnbánatra vagy dicsőítésre (azért Aki, és azért, amit tesz) szánnánk az időnket.

Gyors figyelmeztetés: Előfordul, hogy csupán egy vers alapján nem tudunk imádkozni. Ha egy Dávid királyról szóló szakaszt olvasol, akkor valószínűleg több kell egy versnél ahhoz, hogy megértsd az Ige üzenetét. Ezt láttuk az elmúlt hetekben is, amikor arról gondolkodtunk, hogyan lehet helyesen tanulmányozni és alkalmazni az Igét. Ne ragadjuk ki Isten Szavát a kontextusából! Az Íráson keresztüli imádkozás az alkalmazás egy lépése, amit meg kell, hogy előzzön annak tanulmányozása és óvatos értelmezése.

Bízom benne, hogy az Íráson keresztüli ima elmélyíti imaéletedet és növeli benned az Isten Szava iránt érzett szeretetet.

Jézusra tekintve,

Forrás: https://lovegodgreatly.com/praying-gods-word/
Fordította: Szabó Eszter
Kép: Gergely Csilla

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .