Az alkalmazásról alkotott elképzelésünk újragondolása

Ezen a héten megnéztük alaposabban Isten Igéjének alkalmazását. Ma szeretném, ha még jobban megvizsgálnánk a teológiai elméleteket és a gyakorlati tevékenységeket.

Két dolog van, amit egy szöveg megmutat. Vagy tanít valamit amit tudnod kellene, vagy elmond valamit amit tenned kellene.

Amit tudnunk kell:

Amikor a gyakorlati alkalmazásra gondolunk, gyakran arra gondolunk: „Mit kellene tennem?” Nem minden igerész szól arról, hogy mit kellene tennünk. Sok igerész arra mutat rá, hogy mit kellene gondolnunk.

Gondolkozásmódunkat meg kell újítanunk (Róma 12:2) és ez úgy történik, hogy megtanulunk jól gondolkodni. A gondolataink befolyásolják beszédünket és tetteinket. Ha nem jól gondolkodunk Isten jóságáról például, az hatással lesz arra, ahogyan beszélünk Istenről és a körülményeinkről. Hatással van arra, hogy milyen tanácsokat adunk másoknak a küzdelmeik során és hatással lesz arra, hogy mit teszünk egy adott esetben. A helyes gondolatok helyes élethez vezetnek. A gyakorlati alkalmazás néha azt jelenti, hogy biztosak vagyunk abban, hogy helyesek a gondolataink Istennel, a bűnnel, magunkkal és a világgal kapcsolatban.

Íme néhány kérdés, amit végiggondolhatunk:

  • Mit mond ez a rész Isten jelleméről (mindenható, jó, türelmes, igazságos, szent)?
  • Mit mond ez a rész Isten tetteiről (uralkodik, megbocsát, ítél, hall, szeret)?
  • Mit mond ez a rész a világban vagy bennem lévő bűnről?
  • Milyen reménységről beszél ez a rész?

Amit tennünk kell:

Néhány könyv és igerész sokkal egyértelműbben alkalmazható az életünkre, mint a többi. Jakab levele például egy nagyon gyakorlati könyv arról, hogy mit kellene tennünk, és hogyan kellene élnünk. A törvényekkel kapcsolatos könyvek (Mózes harmadik és ötödik könyve) vagy néhány prófétai könyv (Jeremiás, Ezékiel, stb.) esetleg nehezebben emészthető. Amikor egy olyan verssel találkozol, ami tettre hív, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

  • Mit mond ez az igerész, mit ne tegyek?
  • Mit mond ez az igerész, mit kezdjek el tenni?
  • Milyen hazugságot hiszek el, amit ez a rész megvilágít?
  • Hogyan tudja ez a rész segíteni az imaéletemet?
  • Hogyan eredményezheti Isten dicséretét ez a szakasz?
  • Hogyan tudnám ennek a résznek az igazságait megosztani másokkal?

Ne ugorj át azokon a részeken, amelyek nem mondják meg egyértelműen, hogy mit tegyél, vagy mit ne tegyél. Keresd az igazságokat, amelyek megújítják értelmedet és segítenek, hogy még jobban szeresd Istent.

A mai nap végén szánj néhány percet a fenti kérdések megválaszolására a mai olvasott igék alapján (Zsoltárok 119:9-16).

Jézusra nézve,

Forrás: https://lovegodgreatly.com/reframing-our-mindset-around-application/
Fordította: Pfaff Mária
Kép: Vasadi Dubován Judith

Szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .